Musevenis balansgång

Den 24 februari höll president Yoweri Museveni presskonferens och skrev under den kontroversiella antihomosexualitetslagen i Uganda.

Reportage | 2014-03-05
Av: Maria Kabatanya
Även publicerad i AmnestyPress #1/2014
Efter att lagen undertecknades har tidningen Red Pepper hetsat mot homosexuella.

Efter att lagen undertecknades har tidningen Red Pepper hetsat mot homosexuella. Foto: Pete Muller/AI

Världen har väntat på besked om huruvida Ugandas president, Yoweri Museveni, ska stoppa eller underteckna den anti-homosexlag som röstades igenom av landets parlament i december 2013.

I kölvattnet av omröstningen tycktes presidenten vilja blidka både det internationella samfundet, som hotat med att dra in bistånd om lagen antas, och majoriteten ugandier som stödjer lagen. Yoweri Museveni sade att lagen var olaglig då den röstades igenom hastigt och utan debatt den 20 december. Han tillade att homosexuella är sjuka och behöver hjälp, lesbiska är bara sexuellt frustrerade och att några ugandier blir homosexuella av ekonomiska skäl då de får pengar av hbt-grupper från utlandet.

Uganda är en av omkring 40 tidigare brittiska kolonier som under kolonialtiden kriminaliserade samkönat sex och det har redan tidigare i Uganda kunnat straffas med livstids fängelse. Den nya lagen utvidgar antalet kriminaliserade handlingar. Den som ingår samkönat äktenskap eller gör sig skyldig till “försvårande homosexualitet”, till exempel när en hiv-positiv person har sex med någon av samma kön, hotas av livstids fängelse. Att främja och finansiera homosexualitet kan ge sju års fängelse.

President Museveni hade inför sitt beslut om lagen vänt sig till Ugandas hälsodepartement för ett utlåtande om huruvida homosexualitet är medfött eller en livsstil.

– Museveni väljer att signera anti-homosexlagen efter att 14 medicinska experter presenterat en studie som visar att homosexualitet inte är genetiskt betingat utan är ett socialt beteende, skrev presidentens talesman Ofwono Opondo på twitter den 14 februari 2014.

Han förklarade att lagen ska “skydda ugandier från sociala avvikelser”.
– Presidenten har pressats att skriva under lagen av religiösa ledare, politiker och en överväldigande homofobisk befolkning, säger Fox Odoi, den ende av 385 ledamöter i Ugandas parlament som skriftligt bett presidenten att stoppa lagen, till Amnesty Press.
Fox Odoi menar att det var fel att beställa studien då mänskliga rättigheter, såsom rätten till privatliv, är en självklarhet.

Uganda Civil Society Coalition on Human Rights and Constitutional Law kritiserar grunden för presidents beslut som “snatter-vetenskap" för att rättfärdiga ett politiskt beslut och pekar på motsägelser i studien.
– Presidenten säger sig vara intresserad av fakta om homosexualitet men det verkar inte vara fallet då han hänvisar till förvrängd vetenskap för att godkänna en lag som kränker kränker mänskliga rättigheter, säger hbt-aktivisten och organisationens koordinator, Clare Byarugaba.

USA:s president Barack Obama varnade för att den lagen kan skada relationerna mellan länderna. Den 24 februari kom dock beskedet att Museveni vid en presskonferens i Entebbe hade undertecknat lagen.

Maria Kabatanya

Läs mer från Amnesty Press

Nu kan bara president Museveni stoppa den nya anti-homosexlagen i Uganda (28 december 2013)

Ett liv i skuggan – möt homosexuella i Uganda (Amnesty Press 15 juli 2013)

Uganda i väntan på homosexlagen (Amnesty Press nummer 5/2012)

”De tror att det är ett virus” - Hbt-rörelsen i Uganda kämpar mot myter (12 november 2010)

”Varje morgon när jag vaknar frågar jag mig själv om jag kommer att överleva dagen” (2 augusti 2010)

Hetsjakt på hbt-personer i Uganda (19 januari 2010)

Sista dagen på Pride House: hbt-rättigheter i Uganda och diskussion om vithetsnorm (3 augusti 2009)

Läs också
Americans’ Role Seen in Uganda Anti-Gay Push (New York Times 4 januari 2010)

Reportage | 2014-03-05
Av: Maria Kabatanya
Även publicerad i AmnestyPress #1/2014