Tunisien: Bloggaren Emna Chargui dömd till sex månaders fängelse

En domstol i Tunisiens huvudstad Tunis dömde den 14 juli bloggaren Emna Chargui, 27, till sex månaders fängelse och drygt 6 000 kronor i böter för kränkande av religion. Amnesty anser att domen måste upphävas. Emna Chargui är inte frihetsberövad och kommer att överklaga domen.

artiklar | 2020-07-16
Av: Ulf B Andersson
Emna Chargui anländer till rättssalen i Tunis. Den 14 juli kom domen på sex månaders fängelse.

Emna Chargui anländer till rättssalen i Tunis. Den 14 juli kom domen på sex månaders fängelse. Foto: Skärmdump från TV5-Monde

– Detta är orättvist och visar att det inte finns någon frihet här, sade Emna Chargui till nyhetsbyrån Reuters från sitt hem där hon väntade på domslutet.

Hon sade också att hon planerar att överklaga domen vilket måste ske inom tio dagar.

Emna Chargui, som bloggar om frihetsfrågor och kvinnors rättigheter, delade den 2 maj 2020 en bild på Facebook som på ett humoristiskt sätt tog upp covid-19 genom att använda formatet för en vers i Koranen. Inlägget, “Sura-corona” kom från en algerier i Frankrike.
Denna delning retade upp konservativa användare på sociala medier som krävde att Emna Chargui skulle straffas.

Emna Chargui mottog också hot från folk som hotade att döda eller våldta henne. Myndigheterna har dock underlåtit att undersöka dessa hot mot henne.

Den 4 maj kallades hon till förhör hos polisen och fick då ha med sig advokat.
När Emna Chargui den 6 maj kallades till åklagaren tilläts hon inte ha med sig en advokat. Emna Chargui kom till domstolslokalen ensam och kände sig skrämd när hon under en och en halv timme utfrågades av en åklagarpanel på sju personer som bland annat frågade om hennes religiösa tro. En i panelen frågade till och med om Emna Chargui hade konsulterat någon psykoterapeut, antydande att hon kan vara mentalt störd. Den 6 maj meddelade myndigheterna att åtal skulle väckas mot Emna Chargui.

Mohsen Dali, språkrör för domstolen i Tunis sade till Reuters att Emna Chargui dömdes för ”uppvigling till hat mellan religioner eller raser”.

– Domen är ett hårt slag mot yttrandefriheten i Tunisien och kommer avskräcka andra från att våga uttrycka sina åsikter på nätet, säger Amna Guellali, biträdade chef för Amnestys avdelning för Mellanöstern och Nordafrika. Emna Chargui borde aldrig ha ställts inför rätta.

Amnesty har engagerat sig i Emna Charguis fall.

Amnesty har engagerat sig i Emna Charguis fall. Foto: Amnesty

Amna Guellali anser att de tunisiska myndigheterna måste upphäva domen och undersöka de dödshot och hot om våldtäkt som Emna Chargui mottagit.

Amnesty utfärdade 27 maj en blixtaktion (se Fatta Pennan i Amnesty Press nummer 2/2020) med uppmaning att protesta mot åtalet. Amnesty anser att inlägget inte handlade om anstiftan till hat eller våld och citerade Emna Chargui som förklarade att avsikten var att folk skulle få ett skratt.

När Emna Chargui intervjuades av France24 den 28 maj sade hon att händelserna gjort henne skrämd:
– Jag är verkligen rädd då jag inte hade några onda avsikter. Jag kunde inte ana att det skulle bli i den här skalan och att det skulle sluta med hot. Jag har ju inget skydd så jag har känt rädsla för mitt eget liv. Jag har ingen framtid i Tunisien. Jag känner mig inte längre säker i det här landet.

Efter den Arabiska våren 2011 fick Tunisien 2014 en ny författning där yttrandefrihet, liksom religions- och trorsfrihet garanteras. Amnesty har dock noterat en ökning av åtal mot bloggare, journalister och aktivister där lagar används för att straffa den som fredligt uttrycker åsikter som är kritiska mot statliga institutioner eller kan “störa allmän ordning eller moral”.

Tunisien hade den 15 juli haft 1 319 fall av konstaterad covid-19 och 50 personer har avlidit.

Ulf B Andersson

Fotnot: En kortare version publiceras i nummer 3/2020.

Läs också

Humor Comes at a Price in Morocco and Tunisia. Two Women Face Justice for Covid-19 Jokes (Human Rights Watch 13 maj 2020)

Läs mer om Tunisien från Amnesty Press

Tunisien: Historisk lag har antagits för att skydda kvinnor från våld (30 juli 2017)

Palmepriset till människorättskämpar i Tunisien och Saudiarabien – Amnesty Press har träffat Radhia Nasraoui och Samar Badawi (31 januari 2013)

Mehdi Gharbi tog datorn till hjälp mot diktatorn (12 april 2012)

Arabvärlden revolterar för demokratin (9 februari 2011)

Feministisk journalist kämpar för demokrati i Tunisien (6 augusti 2002)

Kampen för ett demokratiskt Tunisien (21 juni 2002)

artiklar | 2020-07-16
Av: Ulf B Andersson