Bachelet enhälligt vald till MR-chef i FN

Den frispråkige och kontroversielle Zeid Ra'ad al-Hussein meddelade i augusti att han inte söker förnyat förtroende som chef för FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter. FN har nu utsett Chiles ex-president Michelle Bachelet till ny MR-chef i FN från 1 september.

artiklar | 2018-09-05
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2018
 Michelle Bachelet och FN:s generalsekreterare António Guterres vid ett möte 2017.

Michelle Bachelet och FN:s generalsekreterare António Guterres vid ett möte 2017. Foto: UN

Den 10 augusti röstade de 193 medlemsstaterna i FN:s generalförsamling enhälligt för att Michelle Bachelet den 1 september ska bli ny chef för FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter som har sitt säte i Genève i Schweiz. Hon efterträder jordaniern Zeid Ra'ad al-Hussein som i augusti meddelade att han inte skulle söka en ny mandatperiod.

Han uttryckte då tvivel om att han skulle få stöd av stormakterna Kina, Ryssland och USA. Under sina fyra år som FN:s människorättschef har han gjort sig känd som frispråkig kritiker av övergrepp.

Michelle Bachelet, som är medlem i socialistpartiet sedan ungdomen, har två perioder, 2006–2010 och 2014–2018, varit Chiles president. Hon har också varit chef för FN-organet UN Women.

Presidentpalatset La Moneda anfölls den 11 september 1973 när general Augusto Pinochet inledde militärkuppen.

Presidentpalatset La Moneda anfölls den 11 september 1973 när general Augusto Pinochet inledde militärkuppen. Foto: Biblioteca del Congreso Nacional/Wikimedia

Hennes far, Alberto Bachelet, var general i flygvapnet och stödde Chiles folkvalde president Salvador Allende, vars vänsterfront Unidad Popular hade vunnit valet år 1970. Efter Augusto Pinochets militärkupp den 11 september 1973 greps Alberto Bachelet vid tre tillfällen. Efter tortyr avled han i en hjärtattack i fängelse i mars 1974.

Michelle Bachelet greps tillsammans med sin mor i januari 1975 och utsattes för tortyr. I maj 1975 lämnade hon Chile och levde i exil, först i Australien och sedan i Östtyskland, där hon utbildade sig till barnläkare. År 1979 återvände hon till Chile.

Utnämningen av Michelle Bachelet fick beröm.

– Som ett offer själv har hon ett unikt perspektiv på rollen och vikten av att försvara de mänskliga rättigheterna, sade Kenneth Roth, chef för Human Rights Watch.

– Vi ser fram mot att samarbeta med Michelle Bachelet, sade Isha Dyfan från Amnesty och kritiserade samtidigt bristen på öppenhet vid utnämningar till chefsjobb inom FN.

Ulf B Andersson

artiklar | 2018-09-05
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2018