ÅRSMÖTE2016: I sommar satsar Amnesty på Pridefestivaler

I sommar lanserar Amnesty kampanjen ”Human Rights are my Pride”. Kampanjen innebär att aktivister ska röra sig mobilt, iklädda en regnbågsmantel, för att samla in namnunderskrifter via sms, mot förtryck av hbtqi-personer i Tunisien.

reportage | 2016-05-16
Av: Rebecka Bohlin
Malin Österberg från sekretariatet leder sommarens projekt och informerar här årsmötesdeltagare i Halmstad.

Malin Österberg från sekretariatet leder sommarens projekt och informerar här årsmötesdeltagare i Halmstad. Foto: Annie Beckman

– Målet med kampanjen är att samtidigt samla in 8 000 kontaktuppgifter. Vi vill konvertera en viss procent av dem till medlemmar. Därefter vill vi dessutom försöka få dem engagerade som aktivister i Amnesty, förklarar projektledaren Malin Österberg.

Amnesty har märkt av ett stort intresse från grupper och medlemmar att vilja vara närvarande på Pridefestivaler och då inte bara i storstäder.

– Vi är i en period där vi håller på att fasa ut två stora globala kampanjer och snart ska fasa in två nya. Då ville vi ge extra utrymme för hbtqi-frågorna, förklarar Malin Österberg.

Hon ser kampanjen som en möjlighet, inte bara att agera mot förtrycket av hbtqi-personer, utan också att växa som organisation:
– Förra året var första gången på 10 år som vi i Sverige inte ökade antalet medlemmar. Det kan finnas en stagnerande trend i rörelsen som vi måste ta på allvar. Vi behöver vara fler och medlemsfinansieringen gör oss oberoende av stater, vilket är ett fundament för att göra vårt arbete för de mänskliga rättigheterna, förklarar hon.

Malin Österberg visar upp den regnbågsmantel som ska användas vid sommarens kampanj.

Malin Österberg visar upp den regnbågsmantel som ska användas vid sommarens kampanj. Foto: Annie Beckman

Förra året tog Amnesty fram ett regnbågsarmband med organisationens logga väl synlig, som såldes för 35 kronor. Det blev populärt och efterfrågat. I år sommar kommer armbandet att delas ut gratis till alla som via sms skriver under petitionen i protest mot att samkönat sex är förbjudet i Tunisien.

– Det vi vill göra är att stoppa förtrycket i Tunisien. Men vi vill dessutom få människor, med hjälp av hbtqi-frågan, att vilja bli medlemmar i Amnesty. Vi hoppas att våra aktivister ska kunna vara mobila lite överallt i sommar, vid sin lokala glass-kiosk, på en festival som ”Glass och jazz i Hjo” eller något annat som händer där de bor, förtydligar Malin Österberg.

Ett mobilt material har därför tagits fram så att aktivister ska kunna röra sig i till exempel Prideparader och därmed samtidigt slippa hyra plats för ett bord eller lägga pengar på ett polistillstånd.

Den som skriver under petitionen får ett tack-sms och ett armband. En vecka senare får personen ett telefonsamtal med ett erbjudande om att bli medlem i Amnesty.
Senare följs detta upp av ett telefonsamtal med en förfrågan om att engagera sig och bli aktivist i Amnesty.

Anledningen till att just Tunisien valts ut som land är att Amnesty tror att en förändring mot förbudet mot samkönat sex kan vara möjlig och att allvarliga brott mot hbtqi-personers mänskliga rättigheter sker idag.

– Det vi sett är att det sker godtyckliga och extremt fördomsfulla bedömningar utifrån stereotyper av hur män respektive kvinnor ska se ut, i Tunisien. Människor fängslas i allt från tre månader till tre år.

Den som utsätts för hatbrott riskerar att bli gripen av polisen om brottet anmäls.
– Låt mig ta ett exempel: Amnesty har intervjuat en lesbisk tjej som blivit knivhuggen två gånger men som inte vågat söka vård, hon har fått lappa ihop sig själv. Vid ett tillfälle polisanmäler hon en misshandel av fyra gärningsmän. Men polisen vägrar ta upp en anmälan, med hänvisning till hennes ”utseende”.

Män utsätts oftare för arresteringar relaterade till förbudet mot samkönat sex och då genomförs regelmässigt analundersökningar i jakt på ”bevis” för analsex.

Demonstration i Tunisiens huvudstad Tunis för hbt-rättigheter. Okänt när bilden togs.

Demonstration i Tunisiens huvudstad Tunis för hbt-rättigheter. Okänt när bilden togs. Foto: © Grassroots Global Justice Alliance/AI

Amnesty menar att påtvingade analundersökningar är diskriminerande och förnedrande ingrepp som kränker individers rättigheter, däribland rätten till fysisk och mental hälsa, privatliv samt rätten att inte utsättas för tortyr och annan grym förnedrande behandling eller bestraffning. Undersökningarna saknar helt vetenskapligt giltighet och värde.

Sex män dömdes i december 2015 till tre års fängelse och fem års förvisning från staden Kairouan för brott mot paragraf 230 i Tunisiens brottsbalk där samkönat sex kriminaliseras. Männen utsattes för en analundersökning under tvång som sedan användes som rättsmedicinskt ”bevis” i rättegången. Efter att männen överklagat domen frigavs de i mars sedan straffet sänkts till en månads fängelse och förvisningen från Kairouan upphävdes.

Männens situation är dock fortsatt svår då de haft stora problem med omgivningens attityder konstaterade Human Rights Watch den 29 mars.

Transpersoner löper en extra risk att gripas och åtalas även för andra brott.
En transsexuell kvinna som Amnesty talat med berättar till exempel att hon, då analundersökningen inte gav ”bevis” att hon haft analsex, dömdes till sex månaders fängelse för att “avsiktligt ha undergrävt samhällets moral”. Anledningen att hon greps från första början var att hon, när hon gick klädd i kjol på en gata i Tunis, blev sexuellt trakasserad av en polis.

När hon avfärdade hans närmande krävde han att få se hennes legitimation och vid upptäckten att hennes juridiska kön var man fängslade han henne omedelbart. Hon fick sedan avtjäna sitt straff i ett fängelse för män.
Ett annat problem är att hatbrott är vanliga i landet – men inte utreds.
Rebecka Bohlin

[email protected]

Fotnot: Hbtqi står för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queer och intersexuella.

Fakta/Sommarkampanj för hbtqi-rättigheter i Tunisien

Det är dags att Tunisien avskaffar homofoba lagar, anser Amnesty. Inte bara riskerar hbtqi-personer fängelse, det skapar också en grogrund för transfobi och homofobi. Polisen ger inget stöd för den som utsatts för hatbrott. Tvärtom.
Amnesty kräver därför att Tunisien:
• Avskaffar paragraf 230 som kriminaliserar samkönat sex.
• Säkerställer att hbtqi-personer som fallit offer för hatbrott får tillgång till rättvisa och upprättelse utan att mötas av fördomar och/eller hot om åtal, samt att de erbjuds skydd.
• Säkerställer att offer för hatbrott får tillgång till hälso- och sjukvård samt rättvisa och upprättelse utan att mötas av fördomar.

Amnesty på Pridefestivaler i sommar
• I sommar testar Amnesty en kampanj för hbtqi-personers rättigheter där namnunderskrifter enbart förs in via sms.
• Under sommarmånaderna genomförs 29 Pridefestivaler i Sverige, i allt ifrån Kalix till Uddevalla. För alla grupper som vill göra något finns ett material att beställa, som bland annat innehåller en ny Amnestymantel och Amnestyarmband (delas ut som tack till de som undertecknar via sms).

Amnesty Press på årsmötet i Halmstad

ÅRSMÖTE2016: Nu kommer Amnestys policy om sexarbetares rättigheter (27 maj 2016)

ÅRSMÖTE2016: Debattglädje i Halmstad (17 maj 2016)

ÅRSMÖTE2016: Jimmy Sserwadda flydde från förtrycket i Uganda (17 maj 2016)

ÅRSMÖTE2016: ”Jag är ett av Argentinas försvunna barn” (17 maj 2016)

ÅRSMÖTE2016: ”Rädslan håller Nigeria i ett järngrepp” (15 maj 2016)

ÅRSMÖTE2016: ”Asylrätten är i fara” (14 maj 2016)

ÅRSMÖTE2016: Sexarbetarpolicyn gjorde att Amnesty tappade 2 000 medlemmar (13 maj 2016)

reportage | 2016-05-16
Av: Rebecka Bohlin