Ur bödelns synvinkel

böcker | 2004-08-30

Himlen kan inte vänta
Julio Millares
Översättning: Gunnel Isaksson
Tranan förlag

Argentina någon gång efter militärkuppen 1976. Den unge Scelto är officer vid Marinens tekniska högskola, också känt som dödslägret ”Skolan”. I jakten på de politiskt och fackligt oppositionella skyr han och hans kollegor inga medel, de kidnappar, dödar, plundrar och våldtar.

Diktaturers härjningar brukar vanligtvis skildras av offren, de över- och efterlevande berättar om de otänkbara fasor de varit med om. Men i ”Himlen kan inte vänta” använder sig författaren av ett tämligen ovanligt grepp när han låter förövarna berätta historien.

Huvudpersonen Scelto och hans vänner lever i en rå och mansdominerad värld där ett människoliv inte är något värt. Ett liv tas eller förstörs utan en blinkning. Det påminner på sätt och vis om en hemlig herrklubb med dess oskrivna regler, ceremonier, ritualer och täcknamn som Sparven, Fäflugan, Leoparden, Puman och Tigern. Visst finns det också kvinnor närvarande, men de är antingen våldtagna eller prostituerade och ständigt täckta med blåmärken, sår och brännmärken.

Det är en hemsk, men mycket välskriven, skildring som präglas av smått absurda på gränsen till vansinniga dialoger och funderingar. Att låta bödlarna själva berätta är onekligen ett intressant angreppssätt samtidigt som det är en smula förvirrande eftersom de genast framstår som mer mänskliga, nästan som vilka människor som helst. Men med ett synnerligen vidrigt och oförsvarligt arbete. Vi får möta deras familjer och ta del av deras vardagsproblem, i sorgen efter ett förlorat barn eller i den ständiga jakten på kärlek.

Scelto själv finner det allt svårare att utföra sina arbetsuppgifter eller ens stå ut med att se på när andra gör det. Tvivlet och äcklet växer sig starkare och han söker förtvivlat efter en väg ut. Men det är inte så lätt att bara sluta, att bara träda ut ur gemenskapen.

Författaren är bosatt i Sverige, men född i Argentina. ”Himlen kan inte vänta” är Julio Millares andra roman och den belönades med det litterära Vargas Llosa-priset när den kom ut på spanska 1998.

Karin Fjell

böcker | 2004-08-30