Konflikten i Moçambique trappas upp

Amnesty anklagar armén i Moçambique för övergrepp i kampen mot en islamistisk grupp i norra delen av landet.

artiklar | 2020-09-21
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2020
Personer i Pemba som har flytt undan striderna i norra Moçambique.

Personer i Pemba som har flytt undan striderna i norra Moçambique. Foto: Ricardo Franco/EPA/TT

I provinsen Cabo Delgado i norra Moçambique har striderna trappats upp de senaste månaderna. Sedan 2017 har islamistiska rebeller, som lokalt kallas al-Shabaab, gått till attack mot byar och säkerhetsstyrkorna. Den 11 augusti intogs hamnstaden Mocímboa da Praia för andra gången detta år och enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har nu över 200 000 människor tvingats fly från sina hem. Islamiska staten – Centralafrikanska provinsen, ISCAP, har förklarat att de ligger bakom attackerna.

Amnesty International har tidigare belyst övergrepp från den väpnade gruppen.

Den 9 september publicerade Amnesty videor och bilder som visar hur personer i uniformer från Moçambiques säkerhetsstyrkor gör sig skyldiga till övergrepp. Det handlar om tortyr och misshandel av fångar, möjliga utomrättsliga avrättningar och hur ett antal kroppar slängs ner i en massgrav.

– De fasansfulla videor och bilder vi har analyserat är bevis för allvarliga människorättskränkningar och ett chockerande våld som äger rum i Cabo Delgado, långt bort från det internationella strålkastarljuset, sade Deprose Muchena, Amnestys chef för Östra och södra Afrika. Övergrepp som tillskrivs al-Shabaab kan aldrig rättfärdiga övergrepp från Moçambiques säkerhetsstyrkor.

Amnesty kräver att myndigheterna omedelbart beordrar säkerhetsstyrkorna att upphöra med övergrepp mot fångar och ställer de ansvariga för tortyr eller utomrättsliga avrättningar inför rätta.

Moçambiques regering svarade den 10 september med ett uttalande på Youtube. Där ifrågasattes varför Amnesty fokuserade på våld och övergrepp regeringsstyrkor och inte våldet från grupperna som gör uppror. I uttalandet hävdade också regeringen att rebeller är kända för att uppträda i regeringsarméns uniformer.

 Redaktionslokalerna på Canal de Moçambique efter mordbranden.

Redaktionslokalerna på Canal de Moçambique efter mordbranden. Foto: Canal de Moçambique

Konflikten i norra Moçambique har också ökat attackerna mot medierna i landet. Den 24 augusti ödelades redaktionen för den oberoende veckotidningen Canal de Moçambique i huvudstaden Maputo vid ett brandattentat.

Tidningens vd och chefredaktör har tidigare åtalats för ”avslöjande av statshemligheter och ”konspiration mot staten” efter en artikel om striderna i Cabo Delgado där det påstods att det finns hemliga avtal mellan ministrar och bolag som utvinner naturgas.

Provinsen är rik på naturtillgångar och för regeringen i Moçambique är läget bekymmersamt. Det har spekulerats att soldater från andra länder i samarbetsorganet SADC, där 16 länder i södra Afrika ingår, kommer att skickas till Cabo Delgado för att bekämpa jihadisterna.

Ulf B Andersson

Läs också

Cabo Delgado i norra Moçambique.

Cabo Delgado i norra Moçambique. Foto: Wikimedia

Mozambique: Alleged Soldiers Execute Woman (Human Rights Watch 17 september 2020)

Klimat och grusat hopp göder terror – fallet Moçambique (UI:s Utrikesmagasinet 16 september 2020)

Mozambique: Video showing killing of naked woman further proof of human rights violations by state armed forces (Amnesty International 15 september 2020)

Mozambique: Unprecedented arson attack on Canal media must be promptly investigated (Amnesty International 31 augusti 2020)

Mozambique Should Protect Civilians During Insurgent Fight (Human Rights Watch 14 augusti 2020)

Islamist militants unmask as crisis mounts in Mozambique’s Cabo Delgado (The New Humanitarian 28 maj 2020)

Re:Open Letter of concern on Declining Human Rights Situation in the Northern Province of Cabo Delgado, Mozambique (brev från en rad organisationer, däribland Amnesty och CPJ 27 april 2020)

Mozambique: End brutal killing spree by armed group (Amnesty International 7 juni 2018)

Läs mer om Moçambique från Amnesty Press

Ökande antal attacker på medier i Moçambique (16 september 2020)

Nu är homosexualitet lagligt i Moçambique (6 mars 2015)

”Fotboll är det roligaste jag vet” (25 oktober 2013)

artiklar | 2020-09-21
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2020