ALMEDALEN: Blir det krig i Östasien?

Kina har gränskonflikter med flera av sina grannländer och under senare år har särskilt konflikten med Japan, över en ögrupp, förvärrats. Men hur allvarligt är läget egentligen? Det diskuterades under ett seminarium på Kinadagen i Almedalen.

reportage | 2014-07-03
Av: Lisa Olsson
Frågan om hur stor risken är för krig i Östasien diskuterades.

Frågan om hur stor risken är för krig i Östasien diskuterades. Foto: Lisa Olsson

Kinadagen är en fullspäckad seminariedag där Kinaexperter diskuterar landets ekonomi, politik och utveckling. Konflikten med grannländerna är något som har intensifierats de senaste åren och Börje Ljunggren som är före detta ambassadör i Kina försökte ge en bakgrundsbild.

Mellan 1945 och 1980 var det 80 procent av dem som dog i krig som dog i Östasien, till stor del på grund av Vietnamkriget och Koreakrigen. Men efter det och fram till idag är den siffran tre procent och det har skett en snabb ekonomisk utveckling i regionen, där Kina har fungerat som motor.

– Om det från åttiotalet har varit ”economic Asia” så börjar vi nu se en utveckling mot ”security Asia”. Läget är klart skarpare idag än för några år sedan. Varken Kina eller Japan vill visa sig svaga, säger Börje Ljunggren.

Konflikten gäller Senkakuöarna, som i Kina heter Diaoyu, och som är en obebodd ögrupp bestående av åtta klippöar. Området ockuperades av USA från andra världskriget och fram till 1972. Sedan dess har Japan kontrollerat dem. Men vem de egentligen tillhör råder det delade meningar om.

– För Japan är det här inte en fråga som de vill diskutera. Öarna är deras, punkt slut. De har dokument och kartor sedan långt tillbaka i tiden, som de anser visar att öarna tillhör dem, säger Marie Söderberg, som är professor och chef för Japaninstitutet på Handelshögskolan.

Men saken är den att även Kina har liknande bevis på att öarna tidigare har tillhört dem. När USA lämnade området gjorde Kina anspråk på dem igen.

– Problemet är att det inte går att pröva frågan i domstol eftersom ingen vill prata om det överhuvudtaget, säger Marie Söderberg.

Börje Ljunggren är före detta ambassadör i Kina och Marie Söderberg är professor på Japaninstitutet på Handelshögskolan

Börje Ljunggren är före detta ambassadör i Kina och Marie Söderberg är professor på Japaninstitutet på Handelshögskolan Foto: Lisa Olsson

Kina och Japans gemensamma historia är komplex och det sker en maktförskjutning i området. Japans ekonomiska tillväxt började tidigare, redan på sextiotalet och länge var de stormakten i Östasien. Nu är Kina starkt och därför blir konflikten om öarna en oerhörd prestigesak.

– Japan känner sig hotade i Asien och därför vill de inte ens föra en diskussion om öarna. Lag och ordning är viktigt för dem och de är oroliga att Kina inte ska följa deras syn på lag och ordning. Båda länderna är dock väldigt beroende av varandra eftersom de är varandras största handelspartners, säger Marie Söderberg.

Just nu har både Kina och Japan starka ledare; president Xi Jinping i Kina och Japans premiärminister Shinzo Abe.

– Båda är fast i nationalism och misstro. Det blir en ond cirkel och jag ser tyvärr ingen enkel lösning, säger Börje Ljunggren.

Kina har som sagt inte bara gränskonflikter med Japan utan med flera andra länder i Östasien. Filippinerna och Kina bråkar om det fiskrika Scarborough-revet och Vietnam och Kina är i konflikt om Paracel- och Spratlyöarna bland annat.

Karta över de olika konfliktområdena där man ser Senkaku/Diaoyu högst upp.

Karta över de olika konfliktområdena där man ser Senkaku/Diaoyu högst upp. Foto: Lisa Olsson

Konflikten mellan Kina och Vietnam ökade dessutom markant i maj när Kina placerade en oljeplattform i ett omstritt område. Det blev upplopp i Hanoi och kinesiska fabriker sattes i brand.

– Oljeplattformen är Kinas sätt att etablera fakta på marken. När någon protesterar säger de bara ”vi är redan där”, säger Börje Ljunggren.

Han menar att situationen i Östasien är allvarlig men än så länge inte akut. Marie Söderberg tycker att det är oroande att det inte finns någon direktkanal mellan Xi Jinping och Shinzo Abe.

– De har ingen hotline, som de kan använda om situationen blir akut. Risken är då att det kan hända något på lokal nivå, kanske av misstag, som sedan kan eskalera till något större.

Lisa Olsson

Läs mer

To Bolster Its Claims, China Plants Islands in Disputed Waters (New York Times 16 juni)

reportage | 2014-07-03
Av: Lisa Olsson