Indien: Fler flickor gifts bort i klimatkrisens spår

Mängder av indier har på senare år tvingats flytta från sina hemorter på grund av klimatrelaterade katastrofer. Biståndsorganisationer uppger att det har blivit allt vanligare att utsatta familjer känner sig tvingade att gifta bort sina tonårsdöttrar.

reportage | 2021-08-30
Av: Manipadma Jena
Mitali Padhi blev bortgift efter att hennes familj för andra gången på kort tid hade fått sin bostad förstörd av orkaner. På bilden står hon framför sina föräldrars nya hus och håller sin tre månader gamla son, bredvid sin mamma, Parvati Padhi.

Mitali Padhi blev bortgift efter att hennes familj för andra gången på kort tid hade fått sin bostad förstörd av orkaner. På bilden står hon framför sina föräldrars nya hus och håller sin tre månader gamla son, bredvid sin mamma, Parvati Padhi. Foto: Manipadma Jena/IPS

År 2013 var Mitali Padhi elva år gammal då hon tvingades säga farväl till sina barndomsvänner. Hennes familjs hus i en by i delstaten Odisha i östra Indien hade då totalförstörts av en tropisk storm som också drabbade mängder av andra familjer.

Även om barndomshemmet var enkelt så hade hon bott där i hela sitt liv och känt sig trygg i bygemenskapen. Men nu var allt bortspolat och de omliggande risodlingarna översvämmade av saltvatten.

Hennes föräldrar, som även har två söner, kände sig tvungna att ta ett dyrt lån och starta om i den närmaste storstaden, Bhubaneswar.

I dag är Mitali Padhi mamma till en tre månader gammal pojke. Hon försöker amma honom, men berättar att det är svårt eftersom hon känner sig så svag.

– Vi har proteindryck som vi försöker ge henne, men hon tycker det smakar illa, berättar Mitalis mamma, Pravati Padhi, för IPS.

Hennes föräldrar bor nu i ett hus med ett rum, dit de flyttade efter att ha drabbats av jätteorkanen Fani för två år sedan. I samband med det förstördes det enkla hem som familjen utan tillstånd hade byggt längs en mur utanför stadens universitet, och de blev för andra gången på kort tid bostadslösa.

Cyklonen Fani slog till mot Odisha i maj 2019.

Cyklonen Fani slog till mot Odisha i maj 2019. Foto: Government of Odisha/Wikimedia

I dag försöker Mitalis pappa försörja på att köra motorcykeltaxi. Men Pravati Padhi säger att hennes man är deprimerad och bara lyckas tjäna mindre summor. Hon säger att försörjningen har varit hennes ansvar ända sedan familjen tvingades lämna hembyn för åtta år sedan. Nu arbetar Pravati Padhi som snacks-försäljare längs stadens vägar, ett jobb som ger en inkomst på motsvarande ungefär 90 kronor om dagen.

Efter att familjen för andra gången förlorat sitt hem beslutade föräldrarna att gifta bort Mitali.

– Det innebar en mun mindre att mätta och hennes blivande man hade en bra inkomst, säger Pravati Padhi.

Det dröjde inte länge innan Mitali, som då precis hade fyllt 18 år, blev gravid.

– Egentligen hade jag velat lära mig att sy och börjat tjäna pengar först, och väntat med att gifta mig tills jag fyllt 22, berättar hon för IPS.

Familjens berättelse är bara ett av många exempel på det växande antalet människor i Indien vars liv drabbas så hårt av de klimatrelaterade katastroferna.

Odisha är en delstat där naturkatastroferna – i form av torka, cykloner och översvämningar – blivit allt vanligare. Det berättar Ghasiram Panda som är programchef för hjälporganisationen Action Aid.

Värst slår det mot de befolkningsgrupper som redan är fattiga och sårbara.

– Vi har sett hur det har blivit vanligare att flickor gifts bort innan de hunnit fylla 18 år, säger Ghasiram Panda och fortsätter:

– I slummen i Bhubaneswar, dit folk från landsbygden söker sig i jakt på en försörjning, ökar antalet barnäktenskap. Föräldrarna tänker ofta att det är den bästa lösningen, när flickorna har svårt att få en plats i skolan, eller hoppar av.

Ghasiram Panda understryker att det är flickor och kvinnor som drabbas hårdast.

– De är ofta klimatkatastrofernas tysta offer.

Odisha ligger i östra Indien.

Odisha ligger i östra Indien. Foto: odisha.gov.in/Wikimedia

På global nivå tvingas över 21 miljoner människor årligen, enligt FN, överge sina hem i samband med klimatrelaterade fenomen.

I dag beräknas 27 av Indiens 37 delstater vara utsatta för en förhöjd risk för naturkatastrofer. Över två tredjedelar av landets åkermarker riskerar att drabbas av torka medan landets kuster hotas av cykloner – och stora områden löper risk för jordskred. Detta enligt landets statliga katastrofberedskapsmyndighet.

Gitanjali Panda vid den lokala organisationen Centret för kvinnors och barns utveckling, säger till IPS att mer måste göras för barnen i de familjer som tvingas emigrera från landsbygden.

– Barnen räknas inte ens. I Indien ses migrationen alltid som ett fenomen som främst handlar om männen. Myndigheterna har inget fokus på familjerna och har inga särskilda satsningar som är inriktade på barnen, säger Gitanjali Panda.

Manipadma Jena
IPS/Bhubaneswar, Indien

Fotnot: Denna artikel har tillkommit med stöd från tyska förbundsministeriet för ekonomiskt samarbete och utveckling.

reportage | 2021-08-30
Av: Manipadma Jena