Caroll Pickett 95 avrättningar senare: Fängelseprästen som bytte åsikt

reportage | 2010-10-11

USA var i fokus när människor runtom i världen för åttonde året i rad samlades den 10 oktober för att protestera mot dödsstraffet. I Stockholm visade Amnestys Aktionsgrupp mot dödsstraffet (AMD) den prisbelönta dokumentären ”At the death house door: No man should die alone” som första gången visades i Sverige. Sedan USA började praktisera dödsstraffet igen år 1977 har 1 228 personer avrättas. Omkring 3 000 personer sitter idag i dödscell.

Caroll Pickett öppnar en låda med 95 kassettband i. På varje band står en persons namn. På varje band berättar den före detta fängelseprästen om sina känslor efter just denne persons avrättning. Hans jobb? Att få fången att hålla sig lugn tills denne spänts fast på britsen. Caroll Pickett säger att han inte kunde förstå hur en person ”kunde gå åtta steg och frivilligt lägga sig ner och dö”.

Före detta fängelseprästen Caroll Pickett tror inte på dödsstraffets avskräckande verkan.
- Det handlar bara om hämnd, säger han.

Innan dokumentären visas och Caroll Picketts historia börjar berättar Moa Greitz och Lars Åke Augustsson om dödsstraffet i USA. För trots att 139 länder i världen, i lag eller i praktiken, har avskaffat dödsstraffet så fortsätter majoriteten av delstater i USA att avrätta fångar.
- Många amerikaner stödjer dödsstraffet för att de tror att det är ett billigt och enkelt straff. Men i verkligheten är det dyrt och komplicerat straff, säger Lars Åke Augustsson, författare till boken Nära döden: om dödsstraffet, Texas USA och om oss och medlem i AMD.

Lars Åke Augustsson och de övriga AMD-medlemmarna var glada över att så många som 40 personer kommit till filmvisningen. Foto: Emilie Holmstrand

I genomsnitt kostar hela proceduren fram till avrättningen av en amerikansk fånge 1 miljon dollar, visar en beräkning som gjorts av samarbetsorganisationen Världskoalitionen mot dödsstraffet. De står även bakom en nyligen gjord undersökning bland världens ledande kriminologer som visar att 88 procent av dem inte tror att dödsstraffet har en avskräckande effekt på mördare. Hela 87 procent tror inte heller att avskaffandet av dödsstraffet skulle påverka antalet mord.

Ända sedan Moa Greitz gick på medeltidsmuseet som barn och såg galgbacken har hon varit emot dödsstraff. För två år sedan engagerade hon sig i Amnestys Aktionsgrupp mot dödsstraff (AMD). Foto: Emilie Holmstrand

Mellan åren 1972 och 1976 genomfördes inga avrättningar i USA. Den första personen som avrättades i Texas efter moratoriet var en svart man vid Charlie Brooks Jr. Sju minuter över midnatt den 7 december 1982 skrev han historia genom att han blev den första personen i USA att avrättas med en dödlig injektion (innan 1972 användes elektriska stolen). 40-åriga Charlie Brooks Jr var den första fången som fängelseprästen Caroll Pickett fick ledsaga under dennes sista timmar i livet. Innan Charlie Brooks Jr drog sitt sista andetag vände han blicken mot sin fästmö, som stod bredvid Caroll Pickett, och sade ”jag älskar dig”.

Ifjol avrättades sammanlagt 52 personer i USA. De flesta av dem, 24 fångar, avrättades i Texas. Den delstat som avrättade näst flest var Alabama med sex fångar. Sedan 1977 har sammanlagt 139 personer som suttit i dödscell fått sina straff omvandlade eller blivit helt friade. Den främsta orsaken till att deras straff ändrats är att ögonvittnen justerat sina vittnesmål.

I dokumentären At the death house door nystar två grävande reportrar, Steve Mills och Maurice Possley från Chicago Tribune, i fallet med Carlos De Luna. En man som dömdes för rånmord 1983 och avrättades 1989. Genom Carlos De Lunas syster Rose Rhoton ges en inblick i en sällan visad verklighet. Dödsstraffet ur den avrättades familjs perspektiv.

Med ögonen fyllda av tårar berättar Rose Rhoton om den skuld hon känner för att hon inte gjorde mer för att rädda sin brors liv.
Hon minns tillbaka och säger:
- Carlos var rädd för mörkret.
Rose Rhoton berättar att de advokater hon och hennes man anlitade var så övertygade om att Carlos De Luna var skyldig att till slut började hon själv att tvivla på hans oskuld.

  • Det var ett de fallen där jag var absolut säker, säger Caroll Pickett angående Carlos De Luna.
    Fängelseprästen var övertygad om mannens oskuld men berättar i ett samtal med journalisterna som intervjuar honom om Carlos De Luna att han inte kunde göra något.
  • Om jag hade sagt att jag var för dödsstraff hade inte fångarna pratat med mig. Om jag hade sagt att jag var emot det hade jag blivit av med mitt jobb.

At the death house door: No man should die alone regisserades av Steve James och Peter Gilbert. År 2008, samma år som den gavs ut, vann filmen pris som bästa dokumentär på filmfestivalen i Atlanta. Den var även nominerad till en Oscar.

När Caroll Pickett började arbeta i Huntsville-fängelset var han i själva verket för dödsstraff. Nu för tiden anser han att det enda denna typ av bestraffning leder till är att ”skapa respektlöshet inför livet”. Under en föreläsning i filmen berättar Caroll Pickett om Carlos De Lunas avrättning. När giftet sprutas in i kroppen är det meningen att fången ska dö inom några sekunder men så blev det inte denna gång. Caroll Pickett säger:
- Jag hade lovat honom att det inte skulle göra ont, att det inte skulle ta lång tid.
När Carlos De Luna till slut dödförklarades 24 minuter över midnatt hade han injicerats med tre olika droger. Den sista medlet var i själva verket ett gift som använts till att avliva djur men som förbjudits för att det ansågs vara för smärtsamt för djuret. Elva minuter efter den tredje injektionen dog Carlos De Luna.

I publiken denna söndag sitter Brita Grundin. Hon blev medlem i Amnesty 1968 och engagerade sig i dödsstraffsfrågan nio år senare.
- Det hjälper att vi protesterar. Den utveckling, i positiv bemärkelse, som varit hade jag aldrig vågat drömma om 1975 när jag började, säger hon.

AMD-aktivisten Brita Grundin säger att Amnestys arbete mot dödsstraff har enorm betydelse för dagens situation när 139 länder inte längre utför avrättningar i statens namn. Foto: Eva Wikdahl

Text: Emilie Holmstrand

Läs mer

Amnesty om dödsstraffet

USA: USA allt mer isolerat när världen vänder dödsstraffet ryggen (8 oktober 2010)

Guatemala: Politisk debatt om att återuppta avrättningar (7 oktober 2010)

Saudiarabien: "Svartkonst" leder till dödsstraff (4 oktober 2010)

Amnestyrapport: Dödsstraffet i världen 2009

Amnestys internationella sida: Abolish the death penalty

Amnesty Press om dödsstraffet

Kampanjdag mot dödsstraff (12 oktober 2006)

Religiösa ledare säger nej till dödsstraff (23 april 2002)

Engagera dig emot dödsstraffet

Amnestys Aktionsgrupp mot dödsstraff (AMD)

The World Coalition Against the Death Penalty

Rick Halperins dödsstraffsnyheter

reportage | 2010-10-11