Afghanistan: Rekordstort antal civila offer under 2016 – IS misstänks för attack mot Röda korset

Danielle Bell, människorättschef på UNAMA och Tadamichi Yamamoto, generalsekreterarens specielle representant för Afghanistan presenterar rapporten om civila offer vid en presskonferens i Kabul den 6 februari.

Danielle Bell, människorättschef på UNAMA och Tadamichi Yamamoto, generalsekreterarens specielle representant för Afghanistan presenterar rapporten om civila offer vid en presskonferens i Kabul den 6 februari. Foto: UNAMA / Fardin Waezi

Den 6 februari presenterade UNAMA, FN:s mission i Afghanistan, sin senaste rapport om antalet civila offer i konflikten i Afghanistan.

Under år 2016 rapporterades att 11 418 civila dödats eller skadats, vilket är en ökning med tre procent från år 2015 och det högsta antalet sedan talibanerna störtades hösten 2001. En tredjedel av offren förra året; 923 döda och 2 589 skadade, var barn och det var en dramatisk ökning med 24 procent.

– Dödandet och lemlästandet av civila afghaner är djupt upprörande och till stor del möjligt att förhindra, sade Tadamichi Yamamoto, FN:s sändebud i Afghanistan. Alla parter i konflikten måste omedelbart vidta konkreta åtgärder för att skydda vanliga afghanska män, kvinnor och barn.

Som en påminnelse om det upptrappade våldet kom nyheten den 8 februari att Röda korset drabbats av den värsta attacken på 20 år. Sex afghanska Röda kors-medarbetare dödades vid en attack i Qush Tepa-distriktet i provinsen Jowzjan i norra Afghanistan. Ytterligare två personer från Röda korset ska ha bortförts, rapporterar RFE/RL. De uppges vara utlänningar.

Hjälparbetarna var på väg i en konvoj för att leverera hjälp till områden runt Shibergan som drabbats av laviner i samband med kraftiga snöfall i norra Afghanistan.

Ingen har tagit på sig skulden för attacken men provinsens guvernör Mawlawi Lutfullah Azizi sade enligt RFE/RL att han misstänker att IS, Islamiska staten, är ansvariga. IS är enligt guvernören ”mycket aktiva” i området. Talibanerna har förnekat att de skulle ha varit inblandade i attacken.

Internationella Röda kors-kommittén meddelade att organisationen tills vidare ställer in sin verksamhet i Afghanistan.

Den 8 februari tog IS på sig skulden för den självmordsattack i Afghanistans huvudstad Kabul som den 7 februari krävde minst 20 människoliv. Enligt IS var det Abu Bakr Altajiki som sprängde sig själv till döds utanför Högsta domstolen i Kabul, rapporterar RFE/RL. Vita husets språkrör Sean Spicer kallade bombningen för en ”feg attack” och sade att Michael Flynn, USA:s nationelle säkerhetsrådgivare, hade ringt sin afghanske motsvarighet för att ”bekräfta USA:s stöd till den afghanska regeringen”.

Amnesty International fördömde attacken mot Röda korset.

– Genom att attackera Internationella Röda kors-kommittén som viger sina liv för att hjälpa människor i desperat nöd så visar förövarna ett skrämmande förakt för människoliv, sade Biraj Patnaik, chef för Amnesty International i Sydasien.

Amnesty kommenterade också UNAMA:s rapport om civila dödsoffer och Biraj Patnaik påpekade att kriget i Afghanistan är inte är på väg att trappas ned utan ”tragiskt nog eskalerar med konsekvenser för mänskliga rättigheter som borde vara en väckarklocka för oss alla”.

Enligt UNAMA:s rapport över år 2016 orsakades två tredjedelar av de civila offren av grupper som strider mot regeringen i Afghanistan. Enligt FN bar talibanerna ansvaret för 4 953 döda och skadade medan IS anklagas för 899 döda och skadade. Majoriteten av offren för attacker från IS var hazarer, en shiamuslimsk minoritet i Afghanistan, som vid tre tillfällen utsattes för storskaliga attacker från IS.

Afghanska säkerhetsstyrkor var skyldiga till 20 procent av de civila offren. 250 civila dödades och 340 skadades vid flyganfall från afghanska och internationella styrkorna. Det är den högsta siffran för civila offer för flyganfall sedan år 2009.

Trots att USA och Nato, liksom länder som Sverige, har dragit tillbaka merparten av sina militära förband finns fortfarande en mindre internationell militär närvaro i Afghanistan.

Salahuddin Rabbani, är utrikesminister i Afghanistan och chef för Fredsrådet. Han är son till Burhanuddin Rabbani som var president 1992-1996 och en av ledarna för kampen mot Sovjets ockupation 1979-1989.

Salahuddin Rabbani, är utrikesminister i Afghanistan och chef för Fredsrådet. Han är son till Burhanuddin Rabbani som var president 1992-1996 och en av ledarna för kampen mot Sovjets ockupation 1979-1989. Foto: U.S. Department of State/Wikimedia

De försök, som med USA:s stöd, har gjorts att öppna för fredsförhandlingar mellan den afghanska regeringen och talibanerna, har varit resultatlösa.

Den 7 februari meddelade Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister, och Salahuddin Rabbani, Afghanistans utrikesminister, vid en gemensam presskonferens att Ryssland nu tar initiativ till en konferens för att lösa konflikten.

Enligt RFE/RL har Ryssland bjudit in Afghanistan, Pakistan, Kina, Iran och Indien till en konferens och Sergej Lavrov betonade att ”talibanerna måste inkluderas i en konstruktiv dialog” för att sätta stopp för det ökande våldet i Afghanistan. USA och Natoländerna är inte inbjudna till mötet men Sergej Lavrov sade vid presskonferensen att han hoppas att USA:s nye president Donald Trump ska vara intresserad av samarbete kring Afghanistan.

Ryssland har erfarenhet av tio års krig i Afghanistan som 1989 slutade med det sovjetiska uttåget. Hösten 2001 samarbetade Ryssland med USA och Storbritannien i störtandet av talibanregimen.

Ryssland har tidigare, tillsammans med Turkiet och Iran, tagit initiativ till vapenvilan i Syrien och de fredssamtal som hölls i Kazakstan i januari och verkar nu enligt RFE/RL vilja spela en större roll som fredsmäklare i världspolitiken.

Ulf B Andersson

8 februari 2017

Läs mer från Amnesty Press

Rekordstort antal civila dödsoffer – landssorg i Afghanistan efter IS-attacken mot demonstration (25 juli 2016)

Malalai Joya fortsätter kämpa i Afghanistan: “Jag är bara rädd för att vara tyst inför orättvisan” (Amnesty Press 24 mars 2016)

Läs mer om Malalai Joya från Amnesty Press
”Värre än ett zoo” - Malalai Joya avstängd (22 maj 2007)

Fängslad journalist frigiven (22 december 2005)

Dramatik på loya jirgan: Kvinnlig delegat angrep afghanska krigsherrar (17 december 2003)

Läs mer om Afghanistan från Amnesty Press

Hundratals demonstrerade i Kabul till minne av Farkhunda Malikzada (19 mars 2016)

Hoten mot kvinnors rättigheter – konferens i Stockholm om religiös fundamentalism (11 september 2015)

”Människor gör motstånd, särskilt när det gäller kvinnors rättigheter” – Zahra Mousawy kämpar för att stärka kvinnor i Afghanistan (28 juni 2014)

Kvinnorna i Afghanistan som kämpar för en plats i politiken (3 juni 2013)

En stjärna i kosmos (Nummer 5/2012)

Krigets vardag (24 september 2011)

Nästa steg i Afghanistan: Förhandlingar med talibanerna? (15 april 2010)

”Med den här lagen så vill vi ge kvinnor mod att stå upp för sina rättigheter” (3 januari 2010)

Afghanistan ska lära fred från Nordirland (29 december 2009)

Det svåra fredsbygget i Afghanistan (12 november 2008)

Ahmed Rashid hoppas på ny USA-politik i Afghanistan (7 november 2008)

"Kvinnor möter dubbelt våld" (nummer 5/2007)

Nu ska krigsherrarna få amnesti (nummer 2/2007)

Juridisk gråzon för fångar i Afghanistan (22 maj 2006)

Afghanistan: Våldet trappas upp inför landets första fria val (7 juli 2004)

”Nya konstitutionen – en chans för Afghanistans kvinnor” (6 oktober 2003)

Kritik mot bevakningen av Afghanistankriget (24 februari 2003)

Sima Samar: Glöm inte Afghanistan (21 februari 2003)

Optimistisk Hamid Karzai på Europa-resa (22 december 2002)

Nästan 30 år av MR-brott - Amnestys långvariga engagemang för Afghanistan (nummer 6/2001)

Ulf B Andersson
Amnesty Press