Dramatik på loya jirgan: Kvinnlig delegat angrep afghanska krigsherrar

På onsdagen gick loya jirgan, den traditionella rådsförsamlingen, in på sin fjärde dag i Kabul, Afghanistans huvudstad. Ett stort säkerhetsuppbåd av afghanska soldater och internationella soldater från fredsstyrkan ISAF vakar över mötet, vars delegater är ett tvärsnitt av det afghanska samhället. Här finns ex-kommunister, liberaler och konservativa islamister och alla etniska grupper är företrädda.

Efter en trevande start de första tre dagarna inleddes loya jirgan på onsdagen med dramatik och kalabalik. Malalai Joya, delegat från provinsen Farah, tog till orda när det var meningen att de 502 delegaterna skulle delas in i tio smågrupper för att diskutera förslaget till konstitution.

– Jag begär att församlingens ordförande inte ger ordet till människor som kallar denna loya jirga ”ett råd för korruption och prostitution”. Det är samma personer som bär ansvaret för att detta land hamnade i kris och inbördeskrig, sade Malalai Joya enligt nyhetsbyrån AFP.
Hon fortsatte med att påpeka att mujahedin, motståndskämparna under Sovjets ockupation, hade haft sin chans 1992-96 då kommunistregimen föll, men att de bara skapade kaos.
Under dessa år utkämpades ett inbördeskrig där stora delar av Kabul lades i ruiner och där talibanerna till sist kunde ta makten med hjälp av Pakistan.
– Dessa personer som har skapat katastroferna i Afghanistan borde ställas inför rätta i nationella och internationella domstolar, dundrade Malalai Joya, som är en de 100 kvinnliga delegaterna.

Enligt BBC fick Malalai Joya applåder från många delegater, men efter tre minuter stängdes hennes mikrofon av. Upprörda delegater krävde att hon skulle kastas ut från loya jirgan och ilska mujahedin-delegater stormade enligt AFP fram mot scenen och ropade ”Allahu Akbar” (Gud är stor). Andra förargade delegater ropade enligt BBC ”Död åt kommunisterna”.

Afghanska armésoldater klev upp på podiet medan loya jirgans ordförande beordrade en paus.
Enligt nyhetsbyrån AP lyckades Burhanuddin Rabbani till sist lugna ner rådsförsamlingen med en uppmaning om tolerans och Malalai Joya fick behålla sin plats. Rabbani, en av viktiga konservativa islamisterna i Afghanistan sedan 1970-talet, var tidigare president, en post han behöll även sedan talibanerna hade intagit Kabul i september 1996 och tvingat Mujahedin-fraktionerna att enas i Norra alliansen när de retirerade norrut.

Nyhetsbyrån AP konstaterar att dramatiken kring Malalai Joyas inlägg var en påminnelse om att fraktionsstriderna fortsätter prägla Afghanistans efter mer än 20 år av konflikt. En del av de gamla krigsherrarna, som Rabbani, har blivit valda till loya jirgan.
Andra, som Abdul Rashid Dostum, den uzbekiske generalen som styr Mazar-i-Sharif med järnhand, ingår bland de 50 delegater som har utsetts av nuvarande presidenten Hamid Karzai.
Senare under onsdagen lyckades rådsförsamlingen fortsätta, nu uppdelad i arbetsgrupper.

Ulf B Andersson

17 december 2003

Ulf B Andersson
Amnesty Press