Hundratals demonstrerade i Kabul till minne av Farkhunda Malikzada

Den 17 mars samlades hundratals personer i Afghanistans huvudstad Kabul för att kräva rättvisa för Farkhunda Malikzada i samband med årsdagen av när hon mördades av en uppretad folkmassa.

Enligt RFE/RL protesterade demonstranterna också mot att Afghanistans högsta domstol den 7 mars hade bekräftat de mildrade domarna mot de som fälldes för inblandning i det brutala mordet på öppen gata i Kabul den 19 mars 2015.

Den 27-åriga Farkhunda Malikzada attackerades av en grupp män sedan en man falskeligen hade anklagat henne för att ha bränt Koranen. Det visade sig senare att Farkhunda Malikzada hade kritiserat den 60-årige mannen för att han sålde amuletter utanför en helgedom.

Folkmassan växte till hundratals personer och medan de slog och sparkade på henne drogs hon iväg och kördes över med en bil. Till sist brände folkmassan upp hennes kropp. Både deltagare och åskådare filmade det brutala mordet och filmerna spreds sedan via sociala medier. Polis kom till platsen men de anklagades för att inte ha gjort tillräckligt för att rädda hennes liv. Under mordet anklagades Farkhunda Malikzada för att arbeta för USA och franska ambassaden.

Flera officiella företrädare uttalade på sociala medier sitt stöd för mordet. Simin Ghazal Hasanzada, biträdande minister för kultur och information, gav sitt stöd till mordet då hon ”arbetade för de otrogna”.

Zalmai Zabuli , som arbetar på klagomålskommissionen i parlamentets överhus, lade ut en bild på den mördade Farkhunda Malikzada med texten: ”Detta är den fruktansvärda och hatade person som straffades av våra muslimska landsmän för sina handlingar” och han hävdade att mordet visade ”för hennes herrar att afghanerna enbart vill ha islam och inte kan tolerera imperialism, apostasi och spioner”.

Hashmat Stanekzai, talesperson för polisen i Kabul, uttryckte också förståelse för mordet.

När det visade sig att Farkhunda Malikzada var en troende muslim som studerade islamisk rätt och inte hade bränt någon Koran växte protesterna och tusentals personer demonstrerade och krävde rättvisa för den mördade Farkhunda Malikzada. Vid begravningen bars kistan av kvinnor vilket är ett avsteg från traditionen.

Afghanistans president Ashraf Ghani fördömde då mordet och krävde en undersökning liksom EU och USA.

Elva poliser suspenderades för underlåtenhet att hindra mordet och 28 personer greps. Totalt var 49 personer misstänkta för inblandning i mordet. Fyra män dömdes till döden men dödsdomarna omvandlades senare till fängelse i högre instans, 20 år för tre av dem och tio år för en åtalad som var minderårig. En appellationsdomstol sänkte i juli 2005 samtliga straff och dessa straff fastställdes alltså av Högsta domstolen den 7 mars.

Human Rights Watch riktade skarp kritik mot rättsprocessen och pekade på att en rad personer i den lynchmobb som mördade Farkhunda Malikzada går fria trots att de går att identifiera på filmerna från mordet.

Ulf B Andersson

19 mars 2016

Ulf B Andersson
Amnesty Press