”Värre än ett zoo” - Malalai Joya avstängd

Den mest frispråkiga kvinnan i det afghanska parlamentet, Malalai Joya, blev på måndag avstängd efter att ha jämfört andra parlamentsledamöter med djur, rapporterar The Independent.

  • Förhandlingarna i parlamentet har sjunkit till en lägre nivå än på ett zoo. Parlamentet är värre än ett stall, stalldjuren är åtminstone användbara för att där finns det en åsna som bär på tunga lass och kor som ger mjölk, sade Malalai Joya i en TV- intervju i den privata kanalen Tolo, rapporterar BBC.

Hennes åsikter upprörde andra parlamentsledamöter som omedelbart röstade för att hon skulle bli avstängd från parlamentet för att ha brutit mot Artikel 70 som förbjuder parlamentsledamöter att förolämpa varandra. Hon blev på måndagen avstängd för resten av hennes femåriga mandatperiod. Malalai Joya har sagt att omröstningen att få henne avstängd var en ”politisk konspiration” och att hon fått höra att Artikel 70 skrevs speciellt för henne. Några parlamentsledamöter begärde även att hon skulle ställas inför rätta för ärekränkning och tas ifrån rättigheten att ställa upp som kandidat igen, rapporterar Bahrain Tribune.

Det är inte första gången som den 28-åriga Malalai Joya har retat upp manliga parlamentsledamöter med sin kritik. Hon har tidigare blivit hotad med att hon kommer att bli våldtagen och folk har kastat vattenflaskor på henne när hon har deltagit i debatter. Hon har också överlevt flera mordförsök och måste regelbundet byta adress efter att ha mottagit dödshot från islamistiska grupper.

Malalai Joya som är en kvinnorättskämpe från Farahprovinsen i Afghanistan blev känd 2003 när hon stämplade mäktiga afghanska krigsherrar som brottslingar i Loya Jirga, Afghanistans konstitutionella rådsförsamling. Flera av de afghanistanska parlamentsledamöterna är före detta krigsherrar. Tidigare i år kritiserade Malalai Joya lagen om amnesti för krigsbrott begångna under Afghanistans 25-åriga krig. Den nationella försoningslagen slog fast att ”försvarare” av jihad "måste behandlas med respekt och försvaras mot alla former av attack”. Malalai Joya kontrade med att lagförslaget var ”orättfärdigt och gick emot folkets vilja. De som är skyldiga måste dömas. I själva verket har de redan blivit dömda i folkets sinnen och hjärtan och de bör dömas offentligt”. Efter denna händelse kallades hon för ”en förrädare som måste straffas ordentligt”. Under en demonstration ropade tusentals av krigsherrarnas supportrar ”Död åt Malalai Joya”, rapporterar The Independent .

Största delen av Malalai Joyas kampanjarbete handlar om kvinnors rättigheter, vilka är gravt underminerade i Afghanistan. Flera kvinnorättsaktivister inklusive chefen för Kandahars kvinnofrågeavdelning, Safia Amajan, har mördats.

  • Kvinnors rättigheter i Afghanistan är ett skämt. Det har inte genomförts några grundläggande förändringar sedan talibanerna störtades av amerikanarna och britterna. Talibanerna ersattes av krigsherrar som helt enkelt inte betraktar kvinnor som jämlikar. De som protesterar blir måltavlor. Mina vänner och kollegor har blivit lönnmördade. De har försökt att mörda mig fyra gånger, den senaste attacken var i Kabul som är huvudstaden i detta land och ska vara en trygg och demokratisk stad. Om du sedan försöker att protestera i parlamentet är deras första reaktion att tysta ned en, sade Malalai Joya till The Independent.

Läs mer: Dramatik på loya jirgan: Kvinnlig delegat angrep afghanska krigsherrar.

Sunita Rao

22 maj 2007

Sunita Rao
Amnesty Press