Kravaller i Dili - undantagslagar i Östtimor

  • Jag kan bekräfta att undantagstillstånd har införts och att utegångsförbud råder från klockan 19 (lokal tid).
    Det sade Vic Josey, vice FN-chef i Östtimor, till nyhetsbyrån AP på onsdagen sedan Östtimors huvudstad skakats av de allvarligaste oroligheterna sedan landet blev självständigt den 20 maj. Enligt AP har parlamentet i Dili vandaliserats liksom en moské som används av den muslimska minoriteten i det katolskt dominerade Östtimor. Även premiärminister Mari Alkitiris bostad har bränts ned och en australisk supermarket, "Hello Mister" har satts i brand och utanför polishögkvarteret förekom stenkastning. Omfattande plundring och vandalisering av butiker uppges också ha förekommit. Östtimors president Xanana Gusmão försökte lugna de protesterande men det slutade med att han fick sätta sig i säkerhet inne i polisens byggnad.
    En anonym företrädare för FN uppgav att det inte var säkert att vistas på Dilis gator.

Oroligheterna började på tisdagen när polisen grep en student som anklagades för att ha varit inblandad i gängvåld. På onsdagen samlades cirka 500 studenter utanför parlamentet. Enligt BBC var det oklart varför
den fredliga protesten övergick i upplopp. AP citerar ögonvittnen som uppgav att två studenter sköts ihjäl av polis, däribland en 16-åring medan åtskilliga andra ska ha sårats. Nyhetsbyrån Reuters uppgav att fem personer hade dödats. Soldater från FN:s fredsbevarande styrka fanns på Dilis gator men de lyckades inte stoppa oroligheterna. Enligt BBC fanns studenter kvar på gatorna på onsdagseftermiddagen lokal tid.

Reuters uppgav att ett extrainkallat regeringsmöte sent på eftermiddagen hade beslutat att införa undantagslagar. Polisen och försvarsstyrkorna ges där befogenhet att rensa gatorna och gripa de som inte åtföljer ordern.
- Smekmånaden verkar över, kommenterade BBC:s korrespondent i Jakarta.
Kravallerna kan vara ett resultat av att förhoppningarna vid självständigheten inte har infriats och att man nu tar ut frustrationen på affärer.

Efter 24 år av indonesisk ockupation och drygt två års FN-styre blev Östtimor fritt i maj i år. Landet är ett av världens fattigaste, men fram till denna vecka har Östtimor varit förskonat från allvarliga våldsamheter.


AP