Krigshot på Afrikas horn: Eritrea anklagas

Djibouti har nu vänt sig till FN:s säkerhetsråd med begäran om ett ingripande för att förhindra ett krig på Afrikas horn. I ett brev från utrikesminister Mahmoud Ali Yossouf till säkerhetsrådet varnas för att det finns en verklig fara för ett krig mellan Eritrea och Djibouti.
- Vi uppmanar rådet att skyndsamt vidta alla nödvändiga åtgärder för att förhindra ytterligare en konflikt i en region som länge har drabbats av förödelse, blodsutgjutelse och förstörelse, skrev utrikesministern enligt nyhetsbyrån AP.

Djiboutis president Ismail Omar Guelleh beskrev enligt BBC situationen vid gränsen som ”explosiv”.

Enligt nyhetsbyrån AFP ligger styrkor från Eritrea och Djibouti i högsta beredskap i Ras Doumeira-bergen ovanför Röda havet. Djibouti hävdar att Eritrea trängt in på djiboutiskt territorium där skyttegravar ska ha grävts. Enligt nyhetsbyrån AP ville ingen i Eritreas FN-delegation besvara frågor.

Djibouti uppger att de försökt minska spänningen genom tyst diplomati och begäran att Arabförbundet och Afrikanska unionen, AU, ska medla. I fredags uppmanade AU bägge parter till återhållsamhet för att undvika krig. Arabförbundet har lovat att skicka en undersökningsgrupp till området.

I april 1996 var det mycket nära ett krig mellan de bägge länderna sedan Djibouti anklagat Eritrea för att beskjuta en gränsstad och Eritrea anklagades för att ha spridit falska kartor över gränsområdet. Sedan kriget mellan Eritrea och Etiopien inletts 1998 anklagades Djibouti av Eritrea för att ge stöd till Etiopien. Djibouti anklagade i sin tur Eritrea för att stödja väpnade rebellrörelser i landet.

Djibouti var tidigare en fransk koloni under namnet Franska Somaliland. 1967 ändrades namnet till Afars och Issas. 1977 blev landet självständigt. I Djibouti finns en fransk militärbas och på senare åt har landet blivit nära allierat till USA. Över 1 200 amerikanska soldater finns i landet och USA har upprättat ett högkvarter för bekämpande av terrorism i regionen.

Eritreas förhållande till USA är mycket kyligt. Förhållandet mellan Etiopien och Eritrea har försämrats de senaste månaderna och FN har varnat för att krigsrisken ökar. Etiopien ockuperar sedan julen 2006 Somalia medan Eritrea stödjer motståndsrörelser i Somalia. Eritrea ger också stöd till rebellrörelser i Darfur.

Läs mer
Ordkriget mellan Eritrea och USA trappas upp (Amnesty Press 12 september 2007)