Tårgas mot serbiska demonstranter - Palau erkänner Kosovo

Den serbiske presidenten Boris Tadic hade på måndagen möten i den spanska huvudstaden Madrid där premiärminister José Luis Zapatero uttalade sitt stöd för att förhandlingarna med EU om ett serbiskt medlemskap i EU ska återupptas, rapporterar Radio B92 i Belgrad.

Den spanska regeringen förklarade också att man inte har några planer på att erkänna Kosovo, som i februari 2008 utropade sin självständighet. Spanien är ett av de EU-länder som inte vill erkänna länder som ensidigt utropar självständighet då det inom landets gränser finns självständighetsrörelser i Baskien, Katalonien och Galicien.

Boris Tadic är på ett tvådagarsbesök i Madrid där han också ska träffa kung Juan Carlos. Med på resan finns ett antal serbiska ministrar, däribland utrikesminister Vuk Jeremić och försvarsminister Dragan Šutanovac. Den serbiska delegationen lade på måndagen ned kransar vid monumentet för terrorismens offer vid Atocha-stationen. Den 11 mars är det fem år sedan terroristdådet på de spanska pendeltågen då 191 personer dödades.

Det har gått trögt för Kosovo att få internationellt stöd även om de flesta EU-länder liksom USA erkänt den nya staten. På måndagen blev Palau det 56:e landet som erkänner Kosovo, rapporterar Radio B92. Palaus president Johnson Toribiong, som besöker Washington, besökte Kosovos USA-ambassad och överlämnade ett brev om erkännandet.
Palau har cirka 20 000 invånare och blev självständigt 1994 efter att ha styrts av USA som ett av FN:s förvaltarskapsområden. Landet ligger mitt i Stilla havet.

I Kosovo fortsatte på måndagen serber att protestera mot att de har varit utan elektricitet en vecka. Omkring 2 000 invånare i Silovo samlades nära vägen mellan Gnjilane-Bujanovac. En stor styrka från Kosovopolisen, KPS, övervakade manifestationen, rapporterar Radio B92.
Inga våldsamheter förekom dock på måndagen. Under söndagen skadades uppemot 50 personer och sex personer fördes till sjukhus med allvarligare skador när KPS stoppade försök att blockera vägen. I och med att det var 8 mars gick kvinnor och barn i spetsen för den serbiska protesten och de anklagade KPS för övervåld.
KPS-styrkan uppgav att fem poliser hade skadats då demonstranter kastade sten. Även under lördagen förekom sammanstötningar och KPS använde då tårgas.

De serbiska byborna utlovade fortsatta protester under tisdagen och även i andra serbiska byar förekom protester mot att elförsörjning har saknats den senaste veckan.
Elförsörjningen i Kosovo har stora brister men den nuvarande konflikten handlar om att serber i Kosovo i åratal vägrat betala räkningar till Kosovos elbolag, eftersom detta är en del av den nya staten.

Nato diskuterade förra veckan om Kforstyrkans framtid. Tyskland rapporteras vilja dra tillbaka en del av de cirka 3 000 tyska soldaterna, men det verkar som styrkan även i fortsättningen ska bestå av totalt cirka 15 000 soldater. Storbritannien kommer dock ta hem sina sista 167 soldater i Kosovo.


Radio B92 (Belgrad)