Domstolsbeslut i Paris - Callixte Mbarushimana ska utlämnas till ICC

En fransk domstol har nu beslutat att Callixte Mbarushimana ska utlämnas till ICC, internationella brottmålsdomstolen i Haag. Villkoret var dock att ICC inte utlämnar honom till de rwandiska myndigheterna. Callixte Mbarushimanas advokat Christophe Gouget sade till nyhetsbyrån Associated Press att beslutet kommer att överklagas.

Callixte Mbarushimana, som fick politisk asyl i Frankrike 2003, greps i Paris den 11 oktober på begäran av ICC som har väckt åtal mot honom för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser i östra delen av Demokratiska republiken Kongo. ICC:s åtal omfattar elva åtalspunkter, däribland mord, våldtäkter och förstörelse av egendom. Callixte Mbarushimana är ”verkställande sekreterare” och därmed en av de högsta ledarna för FDLR, de demokratiska styrkorna för befrielse av Rwanda, som har sin bas i östra delen av Kongo.

Enligt ICC har FDLR använt våld mot civila och de anklagas för att 2009 ha igångsatt en ”massiv humanitär katastrof” i syfte att uppnå fördelar för att kunna förhandla om politisk makt. Nyhetsbyrån AFP uppger att det finns övervakning av satellittelefonsamtal som visar att FDLR:s milissoldater i östra Kongo har stått i kontakt med FDLR:s politiska ledning som finns i Europa och Nordamerika. I november 2009 greps FDLR:s högsta ledare, Ignace Murwanashyaka och Straton Musoni i Tyskland. De anklagas för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser i östra delen av Demokratiska republiken Kongo.

FDLR har sina rötter i de hutuextremistiska grupper som 1994 låg bakom folkmordet i Rwanda och sedan flydde till östra Kongo. Under 2009 inbjöds Rwandas armé till Kongo och med stöd av FN-styrkan i Kongo inleddes en offensiv mot FDLR.

Christophe Gouget förklarade efter domstolsbeslutet på onsdagen att utlämningsbeslutet ska överklagas. Han sade enligt nyhetsbyrån AP att hans klient är efterlyst av politiska skäl och förklarade att bevisen från ICC är ett lappverk som inte bevisar någon skuld.

Rwanda har tidigare begärt Callixte Mbarushimana utlämnad från Frankrike då det påstås att han deltog i folkmordet i Rwanda. I september inledde åklagarmyndigheten i Paris en förundersökning om detta efter en anmälan från en grupp av överlevande från folkmordet.

Enligt ICC kommer domstolen också undersöka uppgifterna om att FDLR låg bakom de uppmärksammade massvåldtäkerna i Luvungi i juli-augusti 2010. Enligt FN:s preliminära rapport våldtogs då minst 235 kvinnor, 52 flickor, 13 män och tre pojkar. 923 hus och 42 affärer blev plundrade och 116 personer blev bortförda för tvångsarbete. Däremot förekom inga strider och inga personer dödades. FDLR och milisgruppen ”Maï Maï Cheka” har anklagats för övergreppen.

Läs mer

ICC slog till i Paris - Callixte Mbarushimana greps efter hemligt åtal (Amnesty Press 13 oktober)

ICC om gripandet av Callixte Mbarushimana

Milisledare gripen för massvåldtäkterna i Luvungi (Amnesty Press 6 oktober)

Justitieministern lovar: Slut på straffriheten för sexuellt våld ( Amnesty Press 24 september)

Makt i olika former på bokmässan (26 september)


FN bekräftar: Över 150 kvinnor våldtogs utan att FN-trupper kunde ingripa (Amnesty Press 25 augusti)

Åter till Kongo (ledare i Amnesty Press nummer 3/2010)

FN avbryter stöd till 213:e brigaden i armén - ”De mördade 62 civila” (Amnesty Press 11 november)

Amnestys ICC-grupp


Associated Press