Kyrkor anklagas för att försvåra kampen mot mödradödlighet
Mer än hälften av de 67 000 kvinnor i världen som varje år avlider i sviterna efter riskfyllda aborter kommer från Afrika. En av orsakerna är den religiösa fundamentalism som vuxit sig starkare på kontinenten samt att vissa kyrkoledare fått allt för stor makt över politiken. Det var en av slutsatserna vid en konferens om aborter som nyligen hölls i Ghanas huvudstad Accra.
Konferensen som avslutades i förra veckan hade lockat över 230 delegater – varav många ledande afrikanska politiker. Den anordnades av organisationen Ipas, som arbetar för kvinnors reproduktiva rättigheter, med stöd av Ghanas hälsodepartement.
Av de kvinnor i världen som avlider i samband med graviditet så är orsaken i 13 procent av fallen osäkra aborter. På den afrikanska kontinenten beror ett av sju dödsfall på farliga aborter. Men i vissa länder, som Nigeria och Kenya, förorsakas 30-40 procent av dödsfallen av farliga aborter.
Även i länder som Zambia och Ghana, där kvinnor under vissa omständigheter har rätt till abort, så tillämpas inte alltid dessa lagar. Vid konferensen slog deltagarna fast att detta inte bara beror på okunskap bland sjukvårdspersonal och rättsmyndigheter – utan även på den inverkan som vissa religiösa ledare har.
Enligt Eunice Brookman-Amissah, vice ordförande för Ipas och tidigare hälsovårdsminister i Ghana, så hänger detta samman med ”en återkomst för den religiösa fundamentalismen”.
De försök som i vissa länder har gjorts för att lätta upp de hårda lagar som härstammar från kolonialtiden har motarbetats hårt av abortfientliga kyrkor. Eunice Brookman-Amissah hävdar att kyrkorna i vissa länder har ett ”stryptag” om politikerna.
Som exempel nämner hon vad som skedde då en kenyansk hälsovårdsminister meddelade att man skulle satsa på vård till kvinnor som genomgått aborter, i syfte att minska antalet dödsfall och svåra skador. Katolska kyrkan gick då till offentligt angrepp på ministern och hennes politiska öde var därmed beseglat, enligt Eunice Brookman-Amissah.
Dessutom är katolska kyrkan motståndare till preventivmedel och många kvinnor ställs därmed utan andra alternativ än att genomgå en riskfylld abort.
- Det handlar om ett mänskligt problem och kyrkan borde komma med en lösning istället för att bara säga ”nej, nej”, säger Eunice Brookman-Amissah.
Även i Nigeria lyckades katolska kyrkan för några år sedan förhindra ett lagförslag, denna gång för ett institut som skulle bedriva forskning om reproduktiv hälsovård, berättar Ejike Oji, som är Ipas ordförande i Nigeria.
Kyrkan missförstod syftet med lagförslaget och kallade det för ett ”abortförslag”, trots att det inte innehöll några referenser till aborter. En katolsk parlamentsledamot lyckades stoppa förslaget innan det ens hade hunnit debatteras.
Ejike Oji berättar vidare att när politiker i den nigerianska delstaten Imo ville inrätta en abortklinik för personer som blivit gravida i samband med våldtäkter eller incest så förhindrades de som stödde förslaget från att delta i debatten. Förslaget gick därmed inte igenom.
Kristna grupper från Uganda och Nigeria arbetar just nu hårt och aggressivt för att förmå sina respektive regeringar att slopa det så kallade Maputo-protokollet, som tillåter aborter i samband med våldtäkt, incest eller i de fall där en kvinnas hälsa står på spel.
De religiösa organisationerna menar att klausulen är ett västerländskt påfund, trots att den utarbetades av afrikaner.
Eunice Brookman-Amissah menar i stället att en stor del av abortmotståndarna blivit både inspirerade och finansierade av USA-baserade fundamentalistiska kristna grupper och individer, däribland organisationen Human Life International.
Den amerikanske kongressledamoten Chris Smith besökte nyligen Nigeria och skrev då ett brev tillsammans med lokala kristna grupper där man angrep Maputo-protokollet.
- Men det är inte amerikanska kvinnor som dör. Denna kampanj förorsakar afrikanska kvinnors död, säger Brookman-Amissah.
Enligt Haile Gebreselassie, som arbetar för Ipas i Etiopien, fick landets politiker videofilmer om aborter av en amerikansk kristen organisation i samband med att man skulle ta ett beslut om att förändra landets abortlagar.
Annie Nturubika, vid organisationen SOS Femme et Enfant Catastrophe, SOSFEC, som arbetar i Demokratiska republiken Kongo, berättar att kyrkoledare i landets östra delar fortfarande motarbetar aborter. Detta trots att de kvinnor som blivit gravida i samband med våldtäkter har rätt till abort.
**Christi van der Westhuizen_
IPS/Accra, Ghana
Läs om Amnestys kampanj mot mödradödlighet
Amnesty Press: Deadline för millenniemålen allt närmare (4 oktober)
IPS |