MRDAGARNA 2021: Gravidas hälsa står på spel i Polen

Under hösten hölls stora demonstrationer i Polen sedan det uppmärksammats att en gravid kvinna hade avlidit i samband med att fostret dog. Händelsen kopplas till landets mycket strikta abortlag som skärptes ytterligare för ett år sedan.

reportage | 2021-12-08
Av: Charlie Olofsson
Mikołaj Czerwiński, Equal Treatment Coordinator på Amnesty International i Polen, Weronika Śmigielska, aborträttsaktivist från Kraków, och moderator Katarina Bergehed från svenska Amnesty. På skärmen i bakgrunden syns Elżbieta Podleśna.

Mikołaj Czerwiński, Equal Treatment Coordinator på Amnesty International i Polen, Weronika Śmigielska, aborträttsaktivist från Kraków, och moderator Katarina Bergehed från svenska Amnesty. På skärmen i bakgrunden syns Elżbieta Podleśna. Foto: Ylva Sundgren

Sedan fallet med den avlidna kvinnan, kallad Iza eller Izabela, blev känt i slutet av oktober har tusentals demonstrerat runt om i Polen under paroller som ”her heart was beating too”.

Efter att den gravida kvinnan hade råkat ut för en mindre olycka konstaterade läkarna att fostret inte skulle överleva, men med hänvisning till abortlagen valde man att inte avbryta graviditeten. Istället inväntade man att fostrets hjärta skulle sluta slå. Först då togs kvinnan till operation, men det var för sent och hon dog av blodförgiftning.

− Det här har bidragit till en oro hos gravida för att man inte ska få viktig vård om man behöver det, säger Weronika Śmigielska, aborträttsaktivist från Kraków under ett panelsamtal på MR-dagarna i Göteborg.

Hon medverkade vid Amnesty internationals seminarium ”Women’s and LGBTQI+ people’s rights under attack in Poland”.

I november 2020 kom Polens konstitutionsdomstol med ett beslut som ytterligare skärper Polens restriktiva abortlag. Om fostret har allvarliga eller dödliga skador ska abort inte längre tillåtas. Polens konservativa regering beslöt den 27 januari 2021 att detta nu ska gälla. Abort tillåts bara om graviditeten har uppstått genom en kriminell handling, alltså våldtäkt, eller om den gravidas liv är i fara.

I Warszawa tågade tusentals personer den 6 november från Konstitutionsdomstolen till hälsovårdsdepartementet för att protestera mot att Iza dog när läkarna väntade på att fostrets hjärta skulle sluta slå och att det hade gått ett år sedan Konstitutionsdomstolens utslag som skärpte Polens abortlagar.

I Warszawa tågade tusentals personer den 6 november från Konstitutionsdomstolen till hälsovårdsdepartementet för att protestera mot att Iza dog när läkarna väntade på att fostrets hjärta skulle sluta slå och att det hade gått ett år sedan Konstitutionsdomstolens utslag som skärpte Polens abortlagar. Foto: Grzegorz Żukowski/Amnesty International

I praktiken har det visat sig svårt att få hjälp även om dessa kriterier uppfylls, konstaterar Weronika Śmigielska och hänvisar till det aktuella fallet med Iza.

− Lagen gör att vårdpersonal är väldigt försiktiga med att fatta beslut om abort. De är rädda för att bli uthängda som mördare, säger hon.

Hon tillägger att även den som har blivit gravid genom en våldtäkt i praktiken har svårt att få hjälp med abort.

− För att kunna visa att du har blivit utsatt för våldtäkt måste du i praktiken ha en dom som bekräftar det och som rättsväsendet fungerar hinner du inte få det under de 12 veckorna du har på dig att göra en abort, säger Weronika Śmigielska.

Hon påminner om att abort inte är olagligt i Polen. I praktiken kan man åka utomlands för att få hjälp eller beställa hem abortpiller.

− Det är nästan omöjligt att få hjälp från den polska vården men du kan inte straffas för att du har gjort en abort på egen hand, säger hon.

Just detta finns det dock konservativa krafter som vill ändra.

Den 1 december diskuterade parlamentet ett förslag om att ytterligare skärpa abortlagen och likställa abort med mord, som då skulle kunna ge 25 års fängelse.

Förslaget togs upp genom ett medborgarinitiativ men avslogs med 361 röster mot 48. Det styrande partiet PiS, Lag och rättvisa, stödde inte förslaget men 41 av det nationalkonservativa partiets ledamöter ville ändå gå vidare med förslaget.

− Det är helt absurt. Lyckligtvis avslogs förslaget i första rundan i parlamentet, men det kommer tas upp igen så det är fortfarande en kritisk fråga, säger Weronika Śmigielska.

Elżbieta Podleśna.

Elżbieta Podleśna. Foto: Frontline Defenders

Vid samtalet under MR-dagarna lyftes inte bara aborträtten utan även situationen för hbtqi-aktivister i Polen. Aktivisten Elżbieta Podleśna fanns med via länk och berättade om sitt engagemang, som har lett till att hon gripits vid ett antal tillfällen. Vid en tidpunkt stod hon åtalad för så mycket som 14 punkter.

− De flesta är nedlagda nu, lyckligtvis, säger hon men tillägger att hon ska upp inför rätta igen onsdag 8 december.

Hon anklagas för en aktion som hon och två andra aktivister genomförde år 2019. I protest mot homofoba uttalanden spred de affischer med en klassisk helgonbild av jungfru Maria, men i bilden hade de lagt till en regnbågsgloria. För detta riskerar de två års fängelse.

Aktivisterna har friats i lokal domstol, men domen överklagades. Att fallet togs vidare till högre instans ser Elżbieta Podleśna som ett uttryck för ett större mönster i Polen. Hon menar att friande domar mot människorättsaktivister överklagas i allt högre utsträckning.

− Fallen tas vidare tills vi blir straffade, säger hon.

Charlie Olofsson
[email protected]

Elżbieta Podleśna, Joanna Gzyra-Iskandar och Anna Prus, som åtalats för att ha sårat religiösa känslor, besökte 3 november 2021 Amnestys kontor i Warszawa för att ta del av solidaritetshälsningar som skickats från Nederländerna, Danmark och Belgien.

Elżbieta Podleśna, Joanna Gzyra-Iskandar och Anna Prus, som åtalats för att ha sårat religiösa känslor, besökte 3 november 2021 Amnestys kontor i Warszawa för att ta del av solidaritetshälsningar som skickats från Nederländerna, Danmark och Belgien. Foto: Grzegorz Żukowski/Amnesty International

Fotnot: Rättegången mot Elżbieta Podleśna och två andra aktivister som skulle ha hållits den 8 december blev inställd på grund av sjukdom hos åklagarsidan. Nytt datum blev den 12 januari 2022. Över 275 000 personer har skrivit på Amnesty Internationals petition med krav på att åtalet läggs ned.

Amnesty International, Campaign Against Homophobia, Freemuse, Front Line Defenders, Human Rights Watch och ILGA-Europe krävde i november 2020 att åtalet mot de tre läggs ned.

Läs också

Polish Parliament votes on anti-rights bills (IPPF 2 december 2021)

Poland: Attempt to equate abortion with killing must be rejected (Amnesty International 30 november 2021)

Ny attack på aborträtten i Polen: 25 års fängelse för abort föreslås av ultrakonservativa ](https://www.rfsu.se/om-rfsu/press/pressmeddelanden/2021/ny-attack-pa-abortratten-i-polen-25-ars-fangelse-for-abort-foreslas-av-ultrakonservativa/ "")(RFSU 30 november 2021)

Amnesty Press på MR-dagarna i Göteborg

MRDAGARNA 2021: Journalistnätverk vill bryta tystnaden om Västsahara (12 december 2021)

MRDAGARNA 2021: Förslag för ökat samiskt inflytande möts av kritik (10 december 2021)

MRDAGARNA 2021: Så ska idrottsrörelsen öppna för transpersoner (10 december 2021)

MRDAGARNA 2021: Facebook stäms av rohingyer (9 december 2021)

MRDAGARNA 2021: ”Det är som att slåss mot en drake med en tandpetare” (9 december 2021)

MRDAGARNA 2021: ”Vi pratar om mänskliga rättigheter som någon slags vara” (8 december 2021)

MRDAGARNA 2021: Seán Binder riskerar fängelse för räddningsinsatser på Medelhavet (7 december 2021)

Mer om MR-dagarna i Göteborg

Abort i Polen

År 1932 infördes en begränsad aborträtt i Polen. 1956 utvidgades aborträtten till att gälla om den gravida kvinnan ”lever under svåra omständigheter”. Det innebar i praktiken fri abort och på 1960-talet reste kvinnor från bland annat Sverige till Polen för att göra abort.
1993 begränsades aborträtten och tillåts bara när en graviditet har uppstått genom våldtäkt, när kvinnans liv eller hälsa hotas, samt när fostret bedöms ha livshotande skador. Den lagen ändrades i och med Konstitutionsdomstolens beslut i november 2020 då abort förbjöds när fostret har allvarliga eller dödliga skador.

Den 27 januari 2021 beslöt regeringen att den nya lagen ska börja gälla.

Läs mer om Polen från Amnesty Press

”Inte en till” – stora protester i Polen (27 november 2021)

Abortstriden i Centraleuropa (17 december 2020)

Abortfrågan som delar Polen (30 september 2020)

Polens president Andrzej Duda satsar på hatretorik mot hbtq-personer för att vinna valet (26 juni 2020)

Coronaviruset: När demokratin försvinner i pandemin (14 juni 2020)

ILGA varnar för att utvecklingen går bakåt för hbtqi-personer i Europa (7 februari 2020)

Rättssäkerheten under ytterligare attack i Polen (11 juli 2019)

Stopp för skärpt abortlag i Polen (1 december 2016)

ALMEDALEN2016: Abortmotståndarna hoppas på ny lag i Polen (8 juli 2016)

Kulturhuvudstaden Wrocław: Oron växer för kulturens frihet i dagens Polen (15 april 2016)

»Polen fick 100 miljoner av CIA« (6 mars 2014)

Sorglig läsning (25 december 2012)

Pride: bland annat om framgångar i Polen (5 augusti 2012)

Stockholm Pride hjälper polska HBT-grupper (7 juni 2006)

reportage | 2021-12-08
Av: Charlie Olofsson