Bemba inför rätta i ICC: ”Jag är oskyldig”

På måndagen inleddes rättegången mot Jean-Pierre Bemba vid ICC, internationella brottmålsdomstolen, i Haag. Den tidigare vicepresidenten i Demokratiska republiken Kongo, är anklagad för våldtäkter, mord och plundring som hans MLC-styrkor ska ha gjorts sig skyldiga till i Centralafrikanska republiken 2002 och 2003. Bemba förklarade sig oskyldig, rapporterar BBC.

När Jean-Pierre Bemba greps i Bryssel i maj 2008 hade lyckats med att gripa sin hittills viktigaste person. Bemba var en de rikaste affärsmännen i Demokratiska republiken Kongo och under 1998-2002 lyckades han med stöd av Uganda bygga upp en av den viktigaste rebellgrupperna., MLC, som kontrollerade stora delar av norra Kongo. När fredsavtalet från 2002 trädde i kraft blev han en av Kongos vicepresidenter. Vid de första fria valen i Kongo sedan 1960 var Bemba utmanaren som var nära att besegra president Joseph Kabila.

Jean-Pierre Bemba hade dock svårt att acceptera nederlaget vid valet 2006 och i april 2007 utbröt strider mellan hans privatarmé och Kabilas styrkor i huvudstaden Kinshasa. Hundratals personer dödades och det slutade med att Bemba gick i exil i Portugal då han sades sig frukta för sitt liv.

Åtalet handar dock inte om händelser i Kongo, utom om vad som hände i grannlandet Centralafrikanska republiken.
ICC har på begäran av Centralafrikanska republikens regering undersökt händelserna i huvudstaden Bangui 2002 och 2003. Då fick den dåvarande presidenten Ange-Félix Patassé stöd av libyska trupper och MLC-milis från Kongo för att slå tillbaka kuppförsök. Patassé störtades dock 2003 och lever i exil i Togo.

ICC har åtalat Jean-Pierre Bemba för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Enligt åtalet gjorde sig MLC-styrkorna på cirka 1 500 soldater skyldiga till mord, våldtäkter och plundring i Bangui. Bemba förnekar anklagelserna och menar att han inte hade kontroll över MLC när de opererade i Centralafrikanska republiken.

ICC:s chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo sade i sin inledning på måndagen att Bemba själv inte misstänks för att ha deltagit i våldtäkter och andra övergrepp. Däremot var MLC-soldaterna under Bembas kontroll när de begick sina övergrepp ”på ett omfattande och organiserat sätt”. Uppskattningsvis 400 fall av våldtäkter mot kvinnor, och även en del män, har konstaterats av ICC. Enligt Luis Moreno-Ocampo hade Bemba som befälhavare för MLC ansvaret för vad hans underlydande gjorde sig skyldiga till.
- Domstolens beslut kommer att påverka hur tusentals militära befälhavare över hela världen beter sig, sade Luis Moreno-Ocampo.
Rättegången kan därmed få en historisk betydelse om åklagarsidan lyckas bevisa Bembas skuld.

Margot Wallström, FN:s speciella rapportör för frågor om sexuellt våld i väpnade konflikter, var på plats i Haag och sade utanför ICC:s byggnad enligt nyhetsbyrån Reuters att rättegången ger en signal om att ”ingen ledare står över lagen” och att respekten för kvinnors rättigheter under krigföring är en förpliktelse:
- Detta är en milstole i internationell rättvisa och ska ses mot bakgrund av att sexuellt våld i krig har varit den krigsförbrytelse som har skett i tystnad och inte beivrats.

Enligt Reuters förklarade Bembas försvarsadvokat att hans klient är oskyldig på alla åtalspunkterna.
- Jag beklagar att jag måste säga att ni för första, och förhoppningsvis sista, gången får se den måste orättvisa rättegång som den internationella rättvisan någonsin har upplevt, sade Nkwebe Liriss.
Försvarets linje är att när väl MLC-soldaterna lämnat Kongo saknade Bemba ansvar för deras handlande och istället var det myndigheterna i Centralafrikanska republiken som kontrollerade soldaterna.
Luis Moreno-Ocampo hade dock en annan uppfattning vid dagens förhandling i Haag:
- Bembas soldater stal egendom från de fattigaste människorna i ett av världens fattigaste länder. Kvinnor våldtogs systematiskt för upprätthålla dominans och slå ned motstånd. Män våldtogs offentligt för att bryta ned deras auktoritet och förmåga att vara ledande.

Ulf B Andersson

22 november 2010

Läs mer

ICC:s hemsida

Svenska Amnestys ICC-sida

Amnesty Press om ICC och Kongo

ICC ger klartecken: Rättegången kan börja mot förre vicepresidenten Bemba (19 oktober 2010)

ICC slog till i Paris - Callixte Mbarushimana greps efter hemligt åtal (13 oktober 2010)

Jean-Pierre Bemba skickad till Haag (3 juli 2008)

Bemba anklagas för högförräderi (23 mars 2007)

Läs också

DR Congo: ICC-Indicted War Criminal Implicated in Assassinations of Opponents (Human Rights Watch 13 oktober 2010)

Ulf B Andersson
Amnesty Press