Siste man ut

Sverige | 2006-03-03

Den 23 november 1910 avrättades Johan Alfred Andersson Ander på Långholmen i Stockholm och blev därmed den siste i Sverige som avrättades. Nu blir hans liv opera.

Ingrid Falk spelar den unga kassörska som mördas av Ander (spelad av Andreas Lundmark)

Det sägs att skarprättare A. G. Dalman var ovan. Han hade tidigare erfarenhet från handbilan och bödelsyxan, men aldrig förut hade han arbetat med en giljotin.
På giljotinens bädd vilade Johan Alfred Andersson Anders huvud. Han hade dömts till döden för mordet på den unga kassörskan fröken Anna Viktoria Hellsten, som påträffats badande i blod på Malmskillnadsgatan. Ander erkände aldrig mordet, men alla bevis pekade på att han var skyldig.
– Fallet Ander tar inte ställning till dödsstraffet, berättar Ingrid Falk, sångerska och en av personerna bakom projektet Fallet Ander: Historien om ett mord (eller två). Det är en föreställning som dock förhoppningsvis kommer att väcka frågor och skapa en debatt bland den unga publiken.
Förutom operans samhällskritiska upplägg hoppas skaparna bakom föreställningen att även kunna lyfta fram konstmusiken.
– Det är så otroligt mycket pop- och rockmusik idag, vilket i sig absolut inte är fel. Det är bara det att den musiken redan har ett sådant enormt fäste i vårt samhälle. Den klassiska musiken kanske måste jobba lite mer om den ska överleva.

Regissören Catarina Gnosspelius (t v) tillsammans med Linda Mallick.

Idén till Fallet Ander går tillbaka till 1996. Catarina Gnosspelius, som regisserar föreställningen, läste då i en tidningsartikel att det fanns ett högt antal ungdomar som var för dödsstraffet. Catarina började därför skriva på ett manus, på operaspråk kallat libretto. När hon sedan år 2004 blev kontaktad av Ingrid, som hade en vision om att göra en opera i ett litet format men saknade ett libretto, var saken klar. Det behövdes bara en kompositör.
– Jag hade hört Lars Carlssons musik tidigare och jag var lite nyfiken på den. Det var som om allt han gjorde hade en egen karaktär och jag kunde liksom inte sätta fingret på vad som kännetecknade hans musik, förklarar Ingrid.
Föreställningen tar sin början i rättegångssalen, men flyter sedan ut ur tid och rum. Publiken förs tillbaka till Anders barndom och uppväxt, liksom till dagen när »Tora« mördades. Med finns dessutom en berättare, en nutida människa som upplyser om hur vissa länder idag använder dödsstraffet.
– Det känns som man har blivit så avtrubbad idag .Det är så mycket sorgligt som händer, så många förfärliga intryck som man helt enkelt inte orkar ta in. Därför har man stängt av. Jag säger inte att vi kan komma åt det med vår föreställning, men jag hoppas i alla fall att något bra kan komma ur den, säger Ingrid förhoppningsfullt.

Text och bild: Ana Falk

Fotnot: Amnestys aktionsgrupp mot dödsstraff, AMD, har bistått med information om dödsstraffet. Operan kommer att framföras på Nalen i Stockholm 9 och 10 mars och i Västerås konserthus 15 mars.

Sverige | 2006-03-03