39 fångar torterades ihjäl under förra året

Den 4 januari fick de anhöriga tillbaka Ulugbek Gaforovs kropp. Han blev 32 år och hade suttit i fängelse i elva år dömd för brott mot paragraf 159 i Uzbekistans brottsbalk, ”brott mot konstitutionen”. Enligt myndigheterna hade Ulugbek Gaforov dödats i ett bråk mellan interner men hans familj säger till Radio Free Europe/Radio Liberty att skadorna på hans kropp tyder på att han hade tortertats. I så fall var Ulugbek Gaforov inte ensam om att dö efter tortyr. En oberoende människorättsorganisation uppskattar att minst 39 personer dödades i samband med tortyr under 2010.

När Ulugbek Gaforovs mor, Zukhra Gaforova, den 4 november besökte sin son i det ökända Jasliq-fängelset i sydvästra delen av landet var sonen vid god hälsa, säger hon till Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL. Den 19 november inledde han och andra fångar en hungerstrejk för att kräva frigivning av ”muslimska bröder” som satt i speciella disciplinceller. Åtskilliga andra anhöriga till de hungerstrejkande har sagt att hungerstrejken slogs ned med våld och att de deltagande misshandlades och tvångsmatades.

Nodira Karimova, mor till en annan fånge, sade till RFE/RL att hon väntade utanför fängelset i 20 dagar för att få träffa sin son. Hon berättade att många besök från anhöriga ställdes in. De anhöriga tror att detta beror på att myndigheterna ville dölja de skador fångarna har fått. Tre mödrar som de senaste veckorna fått träffa sina söner uppgav att de bar spår av svår misshandel.

Qulolboy Berdiyev, chef för Jasliq-fängelset, förnekade i en intervju med RFE/RL uppgifterna om hur de hungerstrejkande hade behandlats och att fångar hade torterats.

Gruppen ”Oberoende människorättsförsvarare” i Uzbekistan uppger att minst 39 fångar torterades till döds under förra året, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press. Siffran baseras på information från offrens familjer och tidigare fångar. Under år 2009 uppskattade organisationen att 20 fångar dog efter tortyr.

Organisationen påpekar att antalet döda kan vara högre då många fall inte rapporteras då familjerna fruktar repressalier om de kontaktar människorättsaktivister eller reportrar. Kropparna kommer ofta i förseglade kistor för att dölja tortyr, uppger organisationen och polisen tvingar familjerna att strunta i muslimska begravningsritualer genom att de stängda kistorna begravs. Muslimsk begravningssed föreskriver att den dödes kropp ska tvättas innan begravningen.
- Kropparna återlämnas ofta sent på kvällen och de anhöriga får tillsägelse att genomföra begravningen i gryningen. Sedan bevakas deras bostäder i dagar efter begravningen, säger Surat Ikramov, ordförande i Oberoende människorättsförsvarare till Associated Press.

Regimen i Uzbekistan har letts av den tidigare kommunistpartichefen Islam Karimov sedan självständigheten 1991. Muslimer som verkar utanför de officiella moskéerna förtrycks och under 2010 har enligt Surat Ikramov ytterligare 370 uzbeker dömts till fängelse för påstått medlemskap i radikala islamistiska grupper. Enligt honom utsätts de gripna rutinmässigt för tortyr innan de döms i slutna rättegångar. I fängelserna är misshandel vanligt förekommande.
- Antalet fredliga muslimer som sätter i fängelse närmar sig 10 000 och det ökar hela tiden, säger Surat Ikramov.

Även andra religiösa grupper som protestanter är utsatta för repressiva åtgärder och åtskilliga präster har de senaste åren dömts för påstådda hatpredikningar mot islam.

Amnesty Press om Uzbekistan:

Orädd människorättskämpe tilldelas årets Per Anger-pris (Amnesty Press 15 november 2010)

Högt valdeltagande i Uzbekistan - alla partier stödjer Karimov (Amnesty Press 27 december 2009)

EU upphävde vapenembargot (Amnesty Press 27 oktober 2009)


EU väntas häva vapenembargot (Amnesty Press 24 oktober 2009)

EU upphäver sanktioner (Amnesty Press 17 oktober 2009)

Amnesty om Uzbekistan

EU must put pressure on Uzbekistan over Andizhan killings
(Amnesty 11 maj 2010)


RFE/RL