EU upphäver sanktioner

I måndags beslutade EU:s utrikesministrar att upphäva sanktioner om visumförbud för åtta uzbekistanska regeringsföreträdare under sex månader. Sanktionerna infördes för två år sedan när regeringsstyrkor öppnade eld mot en folkmassa bestående av mestadels fredliga demonstranter i Andijan, en stad i östra Uzbekistan. Enligt regeringen dödades då 187 ”terrorister” medan människorättsorganisationer hävdade att fler än 700 dödades.

Upphävandet av sanktionerna har mötts av kritik från många håll.
- Vi är besvikna över EU:s hållning gentemot Uzbekistan eftersom människorättssituationen inte har förbättrats, sade David Nichols på Amnesty i Bryssel enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han påpekade att det är bra att Uzbekistan har avskaffat dödsstraffet men att det har blivit en försämring när det gäller yttrandefrihet och det förekommer ständiga anklagelser om tortyr. Nichols uttrycker också sitt missnöje över att EU:s utrikesministrarna inte har hållit fast vid kravet om att genomföra en oberoende undersökning om incidenten i Andijan. Vittnen har rapporterat att hundratals människor, däribland kvinnor och barn, dödades när styrkorna öppnade eld mot obeväpnade demonstranter.

Lotte Leicht, språkrör för Human Rights Watch, kritiserade också utrikesministrarnas beslut:
- Beslutet är en djup besvikelse. Det är viktigt att EU följer upp de villkor som de satt upp för Uzbekistan för att undvika att visumförbudet återinförs.

Benita Ferrero-Waldner, EU:s utrikeskommissionär, förklarade beslutet med att Uzbekistan är det mest tätbefolkade landet i Centralasien och att de inte vill lämna landet helt utanför.
- Jag tycker att vi ska samarbeta med dem och tydligt steg för steg försöka förbättra människorättssituationen, sade hon.

Andrew Stroehlein, mediechef på International Crisis Group, kritiserade EU för att ha glömt bort händelsen i Andijan, att de överger alla de offer som blev skjutna och alla andra som blev torterade den dagen.
- Det handlar inte bara om vad som hände i Andijan 2005 utan allting annat som har pågått i Uzbekistan sedan dess, bland annat gripanden av aktivister och tortyr. Vi har haft två rapportörer från FN där de senaste åren som säger att tortyren är systematisk, den är en del av hela systemet. Det är en brutal regim som torterar och EU upphäver sanktioner mot denna, sade han enligt Radio Free Europe/Radio Liberty.

Cem Oezdemir, tysk parlamentariker i Europaparlamentet, uttalade också sin oro över beslutet:
- Vilket budskap sänder EU egentligen ut till länder som exempelvis Kirgizistan, som har valt att främja demokrati? Om budskapet är; att man kan genomföra en massaker utan att repressalier vidtas, kommer det att bli svårt att berätta för människor i Kirgizistan att de bör fortsätta med att ändra sin konstitution. Det måste finnas konsekvens i EU:s politik.

Beslutet om de förmildrande sanktionerna var en motgång för de medlemsländer i EU som argumenterade för en hårdare linje. Storbritannien, Nederländerna, Irland och Sverige var några av dem som var för hårdare sanktioner mot Uzbekistan medan Tyskland, som konkurrerar med Kina och Ryssland om att säkra energiresurser i Centralasien, ville häva sanktionerna. Det mynnade slutligen ut i beslutet att upphäva sanktionerna, med brasklappen att de kan återinföras om ett halvår. Anonyma EU-företrädare sade dock till Radio Free Europe/Radio Liberty att detta är mycket osannolikt.

Läs mer: EU förlänger sanktionerna (Amnesty Press 15 maj)

EU överväger lättade sanktioner (Amnesty Press 2 november 2006)


Reuters