Varm i själen

I "Från snack till verkstad: Antirasism i praktiken" berättar Marcus Priftis om olika projekt i Sverige för att motverka rasism. Malin Österberg blir varm i själen av allt engagemang som boken berättar om.

böcker | 2016-06-09
Av: Malin Österberg
Även publicerad i AmnestyPress #2/2016
Marcus Priftis.

Marcus Priftis. Foto: Staffan Holmqvist

Bok: Från snack till verkstad: Antirasism i praktiken
Författare: Marcus Priftis
Förlag: Leopard förlag

47 lokala initiativ för att motverka rasism och dess förödande konsekvenser. Det handlar om allt från stora nationellt finansierade arvsfondsprojekt till mindre lokala projekt. Alla har de några saker gemensamt; de ruckar och lossar på segmenterade fördomar.

Jag har många gånger suttit och analyserat, funderat och diskuterat om hur den bästa antirasismen är organiserad. Otaliga är de gånger jag just funderat på följande: Vad gör verklig skillnad i människors liv och hur kan alla känna sig berörda och behövda i kampen för ett antirasistiskt samhälle?

Marcus Priftis svarar i Från snack till verkstad kort, enkelt och koncist på mina frågor. Den bästa antirasismen är den utförda, den som går från snack till verkstad. Boken är en fröjd att läsa för den med ett bultande aktivisthjärta och som tror på solidaritet och mobilisering av människor. Jag blir alldeles varm i själen av allt engagemang.

Några intervjuer får mig att tänka i helt nya banor och ger spännande perspektiv. I de olika projekten läser jag om målmedvetna, intelligenta och strategiska personer. Vissa med en tydlig strukturell analys av problemen och andra där målet snarare är att skapa ett bättre samhälle utan att fundera på varför samhället ser ut som det gör.

Från snack till verkstad.

Från snack till verkstad. Foto: Leopard förlag

Det här gör att fler frågor väcks hos mig, vad är nyckeln till framgång och måste modeller alltid formas med en tydlig strukturell analys för att kunna leverera resultat?

Boken är både en guide och en källa till hoppfullhet. Språket är lätt att följa och förstå. Det är en perfekt bok för att hitta knivskarpa argument att använda i debatten kring antirasism och hur vi faktiskt kan gå från ord till handling.

Malin Österberg

böcker | 2016-06-09
Av: Malin Österberg
Även publicerad i AmnestyPress #2/2016