När girigheten blundar för vansinnet
filmer | 2009-05-20 |
I dokumentären Shadow of the holy book följer vi regissören Arto Halonen och advokaten och journalisten Kevin Frazier. De undersöker hur stora internationella företag hjälper till att upprätthålla och rättfärdiga diktaturen i Turkmenistan. Chefer för företag med miljardomsättning ställer in sig hos regimen genom att underblåsa fåfängan och storhetsvansinnet hos landets ledare.
Turkmenistan blev självständigt 1991 när Sovjetunionen upplöstes. Landets president, Saparmurat Niyazov som regerade fram till sin död 2006, etablerade snabbt vad som kommit att bli en av världens värsta diktaturer. Centralt i denna diktatur var den helt sanslösa personkult som formats kring Saparmurat Niyazov med utgångspunkt i hans bok Ruhnama. Boken är en absurd blandning av aforismer, dikter och diverse rotvälska.
Filmmakarna Arto Halonen och Kevin Frazier bredvid en enorm staty av Ruhnama.
I skolan är det obligatoriskt att läsa Ruhnama, eleverna får regelbundet prov för att testa sina kunskaper i boken. Alla i Turkmenistan förväntades dyrka presidenten som såg sig själv som lite av en profet. Statyerna av honom i den turkmeniska huvudstaden Asjchabad är otaliga, det är svårt att beskriva den overkliga känslan man får när dokumentären visar de enormt påkostade statyerna och monumenten som hyllar en man med storhetsvansinne.
Avbilderna i guld och de påkostade fontänerna, Turkmenistan är för övrigt ett ökenland, verkar än mer obscena när man ser till situationen för landets folk. Arbetslösheten är på 60 procent, fattigdom och barnarbete är utbrett och sjukvårdssystemet har i princip kollapsat. Förutom detta är yttrandefriheten hårt begränsad, det som förväntas av turkmenerna är lojalitet och hyllningar till landets storslagna ledare. Regimkritiker fängslas rutinmässigt, ofta med påhittade anklagelser som förevändning. Tortyr och misshandel är vanligt förekommande liksom mord och trakasserier.
Turkmenistan har några av världens rikaste olja- och naturgastillgångar, något som gör landet väldigt attraktivt för stora företag. I Shadow of the holy book läggs fokus på dessa företag och hur de smörar in sig hos landets ledare för att få tillgång de rikedomar som finns i landet och som helt koncentrerats till toppskiktet inom regimen.
Arto Halonen var där i samband med visningen av sin film på Svenska Helsingforskommitténs lokaler i Gamla stan i Stockholm. Han talade om hur viktigt det är för företag att ta ansvar och leva upp till sina egna etiska regler. Foto: Jasin Abdulssmed.
Företag som Siemens, den franska byggjätten Bouygues och DaimlerChrystler lovar att översätta Ruhnama i utbyte mot feta affärsuppgörelser. Detta har lett till att den självutnämda profeten Saparmurat Niyazovsom fått sin skumma bibel översatt till ett dussintal olika språk, däribland engelska, tyska, finska, franska, turkiska, kinesiska och japanska. Varje gång det görs upp om en översättning tillkännages detta i alla regeringskontrollerade medier, vilket alltså innebär i princip alla medier överhuvudtaget. Intrycket detta ger till Turkmenistans befolkning är att Ruhnama är en enormt populär bok världen över och att landets ledare har det internationella samfundet på sin sida, vilket i sin tur rättfärdigar och upprätthåller regimen.
Saparmurat Niyazovsom dog som sagt 2006 och hans efterträdare heter Gurbanguly Berdymuhammedov. Det fanns tydligen en viss förhoppning, bland annat hos en del exilturkmener, att han skulle förändra läget i landet och en del sådana löften har gjorts men det verkar som om han fortsätter i samma spår som den förre ledaren. Det finns till och med uppgifter på att Gurbanguly Berdymuhammedov ska skriva sin egen Ruhnama.
Jasin Abdulssmed
Läs mer:
EU rullar ut röda mattan för Turkmenistans diktator (Amnesty Press 23 april)
filmer | 2009-05-20 |