Högt valdeltagande i Uzbekistan - alla partier stödjer Karimov

Valdeltagandet vid söndagens parlamentsval i Uzbekistan rapporteras vara mycket högt. Nyhetsbyrån AFP rapporterar från huvudstaden Tasjkent att landets valkommission uppgav att 87,8 procent av de röstberättigade hade deltagit i valet som ska utse 150 ledamöter av oliy majlis, underhuset i parlamentet. Över 17 miljoner medborgare hade registrerat sig innan valet och myndigheterna skickade ut miljoner sms för att uppmana folk att gå till valurnorna.

Uzbekistan blev självständigt 1991 vid Sovjetunionens upplösning och har sedan styrts med järnhand av president Islam Karimov som även ledde den uzbekiska sovjetrepubliken.
Några sensationella valresultat väntas inte vid söndagens val. President Karimov har talat om att valet ska visa vägen mot ett demokratiskt samhälle.
- Jag medger att parlamentet har mycket svag kontroll över den verkställande makten, sade Karimov till AFP sedan han hade röstat. Jag tycker dock vi ska ändra på det.

270 valobservatörer från 36 länder sägs finnas på plats men OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa har bara skickat en liten grupp då man anser att väljarna inte ges chans att välja mellan olika alternativ. USA har på senare tid försökt förbättra relationerna med Uzbekistan. EU hävde i oktober vapenembargot mot Uzbekistan, trots protester från bland annat Amnesty. Embargot infördes efter massakern i Andijan i maj 2005.

Även om alla partierna stödjer president Karimov noterar nyhetsbyrån AFP att TV-debatter inför valet har visat att vissa kandidater ändå har tagit upp frågor som korruption och arbetslöshet.
I december 2007 vann Karimov presidentvalet med 88 procent av rösterna. Ingen av hans ”motkandidater” kritiserade den vinnande kandidaten.

Human Rights Watch om hårdare tryck mot oppositionella inför valet (21 december)


AFP