Oro för att hatiska tal ska utlösa nya våldsamheter

Två av de kenyanska ledare som anklagas för att ha legat bakom våldsvågen i landet i början av 2008 har i veckan hållit passionerade tal i samband med en demonstration i Nairobi. Detta endast några dagar efter att de uppmanats av Internationella brottmålsdomstolen, ICC, i Haag att avstå från fler provocerande uttalanden.

Vid sina tal den 11 april var dock den inflytelserike finansministern Uhuru Kenyatta samt den avsatte tidigare utbildningsministern William Ruto mindre tydliga i sina gliringar mot deras främste politiske rival, premiärminister Raila Odinga.

I förra veckan uttryckte domaren Ekaterina Trendafilova vid Internationella brottsmålsdomstolen i Haag, ICC, en oro över att ”det finns vissa rörelser” som kan leda till förnyade våldsamheter i landet triggade ”av vissa farliga tal”.

ICC kallade i förra veckan till sig sex högt uppsatta kenyaner som är misstänkta för den våldsvåg som bröt ut i landet efter valet i december 2007 och som kom att kräva över ett tusen människors liv. Våldet inleddes efter att den sittande presidenten Mwai Kibaki utropat sig till vinnare efter det omtvistade valet under häftiga protester från utmanaren Raila Odinga.
Domare Trendafilova vid ICC varnade alla sex inkallade för att om någon av dem levererade fler uppviglande tal kan domstolen komma att begära att de grips.

Ekaterina Trendafilova är inte den första person som tagit upp frågan om riskerna med uppviglande uttalanden med vissa av de misstänkta. Veckorna innan förhöret vid brottmålsdomstolen i Haag genomförde Kenyatta och Ruto ett antal möten i olika delar av landet och flera organisationer och individer, däribland FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan, uttryckte oro över de uttalanden som gjordes i samband med dessa möten.

Nyligen meddelade även en nationell kommission att man inlett en utredning av de offentliga uttalanden som gjorts. Enligt en artikel som publicerade i dagstidningen Daily Nation den 3 april ska Kenyatta ha kommit med flera uppviglande uttalanden riktade mot premiärminister Raila Odinga.

I de tal som Ruto och Kenyatta höll inför fem tusen anhängare i parken Uhuru i måndags var tonen mindre rå. Andra talare var dock mindre hövliga. Parlamentarikern Mohamed Ali Mohamud, som är allierad med Ruto och Kenyatta, gick till hårt angrepp mot Odinga för att denne ska ha beklagat sig till ICC över påstått hatfyllda tal och lovade att på egen hand skriva ett brev som tar de anklagade i försvar.

Den tidigare parlamentarikern Rafael Wanjala lade i sitt tal hela skulden för det våld som härjade i landet på Raila Odinga.

  • Folk slogs på grund av Raila. Raila är en mycket farlig man, sade Wanjala.

ICC:s chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo utreder för närvarande sex personer i två separata fall. Alla sex kan komma att åtalas för bland annat brott mot mänskligheten och mord. De anklagade kommer att kallas åter till Haag i september. Därefter kommer domarna att besluta huruvida åtal kommer att väckas.

Robbie Corey-Boulet
IPS/Nairobi

Läs mer

Amnesty Press om Kenya

Kenya vänder sig till Ban Ki-moon för att stoppa ICC-rättegång (9 mars)

Afrikanska Unionen står bakom Kenya mot ICC (3 februari)

ICC ger klartecken - ”brott mot mänskligheten” efter valet 2007 ska utredas (1 april 2010)

När Kenya exploderade i våld (Nummer 1/2008)

Amnesty

Kenya's application before the International Criminal Court: A promise is not enough to pre-empt the Court's jurisdiction (6 april)

Amnesty om parlamentsbeslutet att lämna ICC

Kenya: Denouncing the Rome Statute shall not have any effect on investigations currently under course (23 december 2010)

Svenska Amnestys ICC-grupp

==
ICC

Beslutet att inkalla de sex misstänkta (9 mars)

ICC:s beslut att låta åklagaren inleda förundersökning om Kenya


IPS