Afrikanska Unionen står bakom Kenya mot ICC
Afrikanska Unionen, AU, har beslutat att ställa sig bakom Kenyas begäran att ICC, Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ska skjuta upp rättegången mot sex kenyaner som anklagas för att ha organiserat våldsamma upplopp efter valet 2007. Samtidigt får ordföranden för AU svidande kritik för att brista i arbetet med mänskliga rättigheter.
De sex kenyaner som står anklagade är högt uppsatta politiker, bland annat tre ministrar och en före detta polischef. De ska enligt ICC:s åklagare Luis Moreno-Ocampo ha organiserat upplopp efter valet 2007 som ledde till att 1 200 kenyaner dog och 500 000 fördrevs från sina hem. Upploppen tog slut när de två rivalerna i valet, Mwai Kibaki och Raila Odinga, gick med på att dela på makten.
Kenyas parlament anser att rättegångarna mot de anklagade kenyanerna ska hållas på hemmaplan, men har sedan 2008 misslyckats med att upprätta en tribunal som kan utreda frågan. Först nu har man lovat att upprätta en egen tribunal. BBC uppger att Mwai Kibaki menar att en rättegång i Kenya bättre skulle säkra strävan efter fred, rättvisa och försoning men även fastställa Kenyas nationella värdighet och suveränitet.
Samtidigt anser ICC att Kenya har en kultur av straffrihet som måste få ett slut och ger inte tillbaka ärendet till Kenya. Detta ledde till att Kenyas parlament 22 december röstade för att upphäva samarbetet med ICC och dra tillbaka Kenyas anslutning till Romstadgan. Det beslutet påverkar inte det planerade åtalet.
Nu ställer sig AU inte bara bakom Kenya utan ber även ICC att backa från att åtala Sudans president Omar al-Bashir för folkmord och påstådda krigsbrott i Darfur. Vissa afrikanska ledare hävdar att ICC bara riktar anklagelser mot ledare i Afrika och ignorerar krigsbrott i resten av världen. Samtidigt anklagar människorättsorganisationer ordföranden för AU, Teodoro Obiang Nguema, president i Ekvatorialguinea, för att vara korrumperad och för att inte respektera mänskliga rättigheter.
– Mitt land är demokratiskt och vi håller val. I presidentvalen är medborgarna fria att välja sin egen kandidat, sade Obiang i sitt avslutningstal vid AU:s toppmöte.
– Begreppen demokrati, mänskliga rättigheter och bra ledning är inte nya i Afrika, men de måste anpassas till afrikansk kultur, fortsätter han enligt BBC.
Sudanbaserade människorättsaktivisten Alioune Tine säger till nyhetsbyrån Associated Press att Obiang är en ovärdig ledare för AU.
– Varken Afrikanska Unionen eller afrikaner förtjänar en ledare vars regim är notoriskt känd för övergrepp, korruption och total ignorans för välfärden hos dess medborgare, säger Alioune Tine.
Yvette Lindholm
3 februari 2011
Läs mer
ICC:s beslut att låta åklagaren inleda förundersökning om Kenya
Amnesty om parlamentsbeslutet att lämna ICC
Kenya: Denouncing the Rome Statute shall not have any effect on investigations currently under course (23 december 2010)
Amnesty Press
ICC ger klartecken - ”brott mot mänskligheten” efter valet 2007 ska utredas (1 april 2010)
När Kenya exploderade i våld (Nummer 1/2008)
Yvette Lindholm Amnesty Press |