ICC ger klartecken - ”brott mot mänskligheten” efter valet 2007 ska utredas

Med två domarröster mot en beslöt ICC, internationella brottmålsdomstolen, på onsdagen att våldet i Kenya efter valet 2007 ska utredas. Beslutet innebär att åtal för brott mot mänskligheten kan väckas mot politiker i Kenya, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Den 15 mars 2005 ratificerade Kenya Romstadgan och anslöt sig till ICC. Efter valet den 27 december 2007 utbröt våldsamma oroligheter där omkring 1 200 personer dödades, 3 561 personer skadades och hundratusentals personer blev internflyktingar. FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan lyckades medla fram en lösning som gav ett slut på våldet och samlingsregering. Det fanns hopp om att en intern rättsprocess skulle inledas i Kenya för att ställa de skyldiga till svars. Försöken att upprätta en kenyansk tribunal har dock misslyckats och parlamentet har sagt nej till ett lagförslag om en tribunal.
I juli 2009 överlämnade Kofi Annan ett förseglat kuvert till ICC med namn på ansvariga för våldet som hade utpekats av en kenyansk kommission.

ICC:s chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo begärde den 26 november att han skulle få inleda en undersökning om våldsamheterna. Han gav tidigare i mars ICC:s förundersökningskammare 1 500 sidor bevismaterial och en lista på 20 namn som kan bli föremål för åtal för brott mot mänskligheten.

Onsdagens beslut innebär att ICC för första gången kommer att ta upp ett fall där grova brott har begåtts i fredstid. Tidigare har ICC väckt åtal mot personer i samband med brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser i Uganda, Centralafrikanska republiken, Demokratiska republiken Kongo och Darfur i västra Sudan.

Enligt AFP sade Luis Moreno-Ocampo att onsdagens beslut är mycket viktigt:
- Det innebär att det inte blir någon straffrihet för de högst ansvariga för brott som begicks efter valet. Rättvisa kommer att bidra till att förhindra framtida brott i Kenya.
De 20 personerna som chefsåklagaren har pekat ut är högst uppsatta politiker och företagare.
- De organiserade och/eller finansierade attacker mot den civila befolkningen på grundval av deras förmodade etnicitet och/eller politiska tillhörighet, sade Luis Moreno-Ocampo när namnlistan överlämnades.

Bland de 20 namnen finns personer som tillhör både president Mwai Kibakis parti PNU (Party of National Unity) och oppositionsledaren Raila Odingas ODM (Orange Democratic Movement)
Beatrice le Fraper, rådgivare till Luis Moreno-Ocampo, sade till AFP att ett team nu ska samla in vittnesmål men att inga arresteringsorder väntas före sommaren.

Beskedet från ICC välkomnades enligt nyhetsbyrån AP av Hassan Omar Hassan från Kenyas nationella kommission för mänskliga rättigheter:
- Detta är ett första steg för att bekämpa straffrihet. Det är en seger för offren för våldet efter valet, speciellt kvinnor och barn.

Den tidigare parlamentsledamoten Jayne Kihara har tidigare utpekats av den kenyanska kommissionen som en av de ansvariga för våldet. Hon sade till AP att hon är oskyldig:
- Om det blir en utredning så kommer de aldrig komma åt mig. Jag gjorde ingenting. Jag var inte där.

Kenyas justitieminister Mutula Kilonzo sade att han välkomnar ICC:s beslut och att han kommer att samarbeta med domstolen. Kenya ska återigen gå till val 2012 och beskedet från Haag kan innebära att en del högt uppsatta politiker kommer sitta i rättegångar i stället för att delta i den valrörelsen.

Ulf B Andersson

1 april 2010

Läs mer

När Kenya exploderade i våld (reportage i Amnesty Press nummer 1/2008)

Svenska Amnestys ICC-sida (Juristgruppen)

Ulf B Andersson
Amnesty Press