Flyktingar i Sydsudan tvingas fly igen - risk för fullt krig

Uppblossande strider i gränstrakterna mellan Sudan och Sydsudan gör att FN planerar en förflyttning av flyktingläger i Sydsudan - men många av flyktingarna är ovilliga till att återigen behöva flytta, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Strider blossade upp i förra veckan i Jaw, ett omstritt område på gränsen till delstaterna Södra Kordofan och Unity State, som både Sudan och Sydsudan gör anspråk på. Området ligger cirka två mil från ett flyktingläger i Yida i Unity State dit över 20 000 människor flytt. Detta efter strider i delstaten Södra Kordofan som efter Sydsudans självständighet i somras tillhör Sudan.
FN befarar att våldsamheterna kan spridas till Yida och planerar nu en förflyttning av människor från lägren.

Philip Aguer, armétalesman för Sydsudan, säger att den sudanesiska regeringen har använt Antonov-bombplan, Mig-plan och långdistansartilleri så väl som marktrupper, i attacker som inleddes den 4 december. Sudan hävdar att Jaw är en del av deras territorium och att de bekämpar rebeller från den sydsudanesiska gerillan SPLM-Nord.

SPLM-Nord som strider i de sudanesiska delstaterna Blå Nilen och Södra Kordofan var tidigare två delar av rebellarmén som utkämpade ett tjugoårigt inbördeskrig som ledde fram till Sydsudans självständighet. Styrande i Sydsudan uppger att de kapat förbindelserna med rebellerna efter självständigheten den 9 juli i år men Sudan anklagar Sydsudan för att fortsätta stödja rebellerna.

Båda länderna har lämnat in klagomål till FN:s säkerhetsråd och anklagar varandra för kränkningar av suveräniteten. Den 8 december meddelade undergeneralsekreteraren för FN:s fredsstyrkor till säkerhetsrådet att sammandrabbningar i Jaw och andra omstridda gränstrakter riskerar att leda till ett fullskaligt krig mellan de båda staterna.

Flyktingar i Yida påverkades omedelbart av de uppblossande striderna i förra veckan och leveranser av mat upphörde under nästan en vecka. En 85-årig kvinna dog efter fyra dagar utan mat och enligt sjukvårdsadministratören för lägret, Joseph Konda, blev läget allvarligt för de cirka 500 barn som lider av undernäring.

Ett av de barn som behandlas för undernäring är ettåriga Hamuda som nu sondmatas. Pojkens mamma Toona Josephina berättar för IPS att hon tillsammans med andra bybor gick i fyra dagar för att komma till lägret i Yida, efter att de flytt strider i Södra Korodofan. De flydde eftersom deras hem attackerades av den sudanasiska armén. Hon berättar att Antonov-plan släppte bomber och därefter kom marktrupper och ockuperade byn.
- När vi nästan var framme i Jaw var vi nära att bli attackerade igen, säger Toona Josephina.

FN:s flyktingorgan UNHCR vill förflytta Josephina och alla andra flyktingar i lägret åtta till tio mil längre söderut. UNHCR har än så länge inte uppgett exakt var de nya lägren ska upprättas eftersom man befarar att rebeller kan sprida minor på dessa platser.

”Vi befarar att striderna kan sprida sig till Yida, som utsattes för flyganfall i november. Vi påskyndar arbetet med att förflytta flyktingarna till nya platser som kan erbjuda mer säkerhet,” skrev UNHCR den 9 december och hänvisade till en attack den 10 november som FN och USA gav Sudan ansvaret för.

Men flyktingarna är ovilliga att lämna Yida och förflytta sig söderut, längre bort från sina hem. Hussaine Al Gumbullah, som är ledare för lägret i Yida, berättar att ett av de nya läger som UNHCR vill förflytta människor till endast har plats för 9 000 människor och saknar grundläggande infrastruktur. En av de andra platserna är ett låglänt område som lätt översvämmas under regnperioden och där sudanesiska rebellgrupper är aktiva. Han tillägger att det finns säkerhetsproblem med de nya platserna eftersom marken är minerad.

Samtidigt har lägret i Yida sedan i juni växt till ett allt mer fungerande lokalsamhälle med butiker som säljer te och vattenpipor i det livliga marknadsområdet. En klinik och en lokal för matdistribution har också byggts på platsen.

UNHCR uppger att de nya platserna är säkrare än Yida och hoppas kunna övertyga flyktingarna om en förflyttning. Flyktingorganet uppger att man genomför undersökningar av områdena och röjer minor för att garantera en säker förflyttning.

Samtidigt anländer allt fler flyktingar till Yida, mellan 60 och 110 per dag. Även i delstaten Övre Nilen i Sydsudan flyr hundratals människor dagligen över gränsen på grund av strider i delstaten Blå Nilen i Sudan. De flesta anländer till flyktinglägret i Doro där det för närvarande finns 20 000 människor.

UNHCR meddelar att 10 000 flyktingar nyligen upptäcktes nära Elfoj i den sydsudanesiska delstaten Övre Nilen och att tusentals fler uppges finnas i avlägsna områden längs gränsen.

Enligt flyktingorganet har nära 33 000 människor flytt till Etiopien från delstaten Blå Nilen, medan 50 000 människor tagit sig över gränsen till Sydsudan sedan striderna i Södra Kordofan började i juni. Antalet flyktingar väntas öka dramatiskt på grund av fortsatta strider i de båda staterna.

Jared Ferrie
IPS/Yida, Sydsudan

Läs mer: Refugees tell of bombing in Sudan’s Blue Nile State: Part 1 (Amnesty International 6 december)


IPS