Finland: Personligt om kriget

Maria-Pia Boëthius försöker återskapa händelserna 1918 och lyckas mycket väl. Samtidigt sätter hon in sin egen familj i de historiska sammanhangen de dramatiska åren i Finland 1917-1918.

böcker | 2018-07-31
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2018

Bok: Vitt och rött. Billies första krig

Författare: Maria-Pia Boëthius

Förlag:Leopard förlag

Foto: Leopard förlag

När inbördeskriget i Finland bryter ut är Maria-Pia Boëthius mamma Britta, ”Billie” tre år gammal. Nu i samband med 100-årsminnet av det krig som i decennier var ett oläkt sår i det finländska samhället kommer Boëthius med boken ”Vitt och rött”.

Det är en fascinerande skildring av hur hennes familj var en del av kriget där Boëthius morfar Antti, ingenjör vid järnvägen, flyr från Gula villan i Björkö på Karelska näset. Han ansluter sig till den vita sidan efter att ha minerat järnvägens dynamitkällare. Tre rödgardister dör och den röda sidan tar Boëthius mormor Eva till fånga.

Maria-Pia Boëthius försöker återskapa händelserna 1918 och lyckas mycket väl. Samtidigt sätter hon in sin egen familj i de historiska sammanhangen de dramatiska åren 1917-1918.

Det är en stark berättelse där kärleken till familjen också kombineras med en insikt om att de som segrare också bar ansvar för den historieskrivning i Finland som dolde den egna sidans övergrepp.

”Under hela min uppväxt hörde jag aldrig ett ord om morden på de röda eller fånglägren, inte ett enda ord, inte heller från min pappa historielektorn CG eller min bror Nils, som var fanatiskt historieintresserad, trots att vi varje dag talade om Finland”, konstaterar Boëthius.

Som läsare hoppas jag att Boëthius fortsätter skildra Finlands historia. Hon verkar ha mycket stoff som inte fått plats i denna bok.

Ulf B Andersson

Läs också

Kriget som delade Finland (Amnesty Press 30 juli 2018)

böcker | 2018-07-31
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2018