Ensidigt om Syrien

Det råder ingen tvekan om att många syrier har drabbats av rebellgruppernas krigföring och det gäller inte minst de som tillhör andra etniska och religiösa grupper än de sunnimuslimska araberna.  Dessa intervjuer blir dock till stor del uttryck för ett okritiskt stöd till den syriska regimen som bekämpar ”terroristerna”.

böcker | 2019-12-22
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2019

Bok: Syriens tystade röster

Författare: Patrik Paulov 

Förlag: Karneval förlag 

Soldater från jihadistgruppen Ahrar al-Sham i Hama 2013.

Soldater från jihadistgruppen Ahrar al-Sham i Hama 2013. Foto: Syrian Free Press/Wikimedia

Patrik Paulov vill i sin bok ”Syriens tystade röster” berätta om de syrier, både i hemlandet och i exil i Sverige, som inte har stött det uppror mot president Bashar al-Assad som inleddes år 2011. Det råder ingen tvekan om att många syrier har drabbats av rebellgruppernas krigföring och det gäller inte minst de som tillhör andra etniska och religiösa grupper än de sunnimuslimska araberna.   Dessa intervjuer blir dock till stor del uttryck för ett okritiskt stöd till den syriska regimen som bekämpar ”terroristerna”. De fruktansvärda konsekvenserna av krigföringen från syriska armén, med stöd från Ryssland och Iran, negligeras eller avfärdas, liksom det väldokumenterade förtrycket från regimen. Någon enstaka gång konstateras dock ”Ingen kan förneka att hundratals fångar torterats och torteras i fängelser och säkerhetstjänsternas byggnader. Många som gripits har försvunnit och dött.” (Rima Sawah från Homs, sidan 213). 

Foto: Karneval förlag

Sedan avfärdas Amnestys rapport om Saydnayafängelset den 7 februari 2017 med att den släpptes just då för att kunna sabotera fredssamtalen i Genève. Självklart ska även rapporter från Amnesty och människorättsorganisationer utsättas för kritisk granskning men här övertygar inte Paulov. 

Betydligt intressantare än alla röster som försvarar regimen är den kritiska granskningen av syriska rebellerna. Å ena sidan fastnar Paulov i tesen att västmedierna systematiskt har förvanskat händelseförloppet men å andra sidan lutar han sig på just uppgifter i västliga medier som utan skygglappar har granskat de talrika jihadistgrupperna. 

Det är dessa grupper som i samarbete med de så kallade moderata rebellerna; utrustade och finansierade av västländer, Turkiet och arabiska diktaturer har drivit det väpnade motståndet mot Assadregimen. Idag återstår en provins, Idlib, till största delen kontrollerad av HTS, som påstår sig ha brutit med al-Qaida och resterna av FSA, Fria Syriska armén, som är en turkisk legoarmé för att krossa kurderna i Syrien. 

Paulov berättar till exempel hur BBC och nederländska medier har grävt i respektive lands bistånd till ”demokrati” i Syrien och funnit att pengar gått till jihadistgrupper i Syrien. När Paulov försöker undersöka hur det ser ut med det svenska biståndet möts han av tystnad eller nonsens-svar. Här finns uppgifter för undersökande journalistik också i Sverige att gräva vidare. 

Ulf B Andersson

böcker | 2019-12-22
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2019