Ödesår för Burma

Någon gång nästa år ska fria val hållas i Burma. Konflikterna i minoritetsgruppernas områden är dock olösta och nya rättegångar hålls mot fredliga aktivister. Mordet på journalisten Aung Kyaw Naing har lett till protester.

ledare | 2014-11-19
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2014

Den 7 oktober kom ett positivt besked från Sittwe-fängelset i delstaten Rakhine i västra Burma. Människorättsförsvararen U Kyaw Hla Aung, som tillhör den muslimska folkgruppen Rohingyas, frigavs. Han hade suttit fängslad sedan i juli 2013 och dömdes den 26 september i år till 18 månaders fängelse för ”upplopp”. Amnesty ansåg att U Kyaw Hla Aung hade fängslats på grund av fredliga aktiviteter.

Frigivningen i Sittwe är en av få positiva nyheter från Burma denna höst. Utvecklingen tycks nu ta ett steg bakåt inför ödesåret 2015 då det har utlovats fria val som kan göra slut på det militärstyre som har präglat landet sedan 1962.

Omvärlden har varit positiv till utvecklingen i landet och landets president Thein Sein kunde i mitten av november glädja sig åt att vara värd för ett toppmöte i huvudstaden Naypyitaw där de sydostasiatiska länderna i Asean deltog liksom USA, Ryssland, Kina, Indien, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland. USA:s president Barack Obama kom dock med flera kritiska kommentarer under sitt besök. Han uttryckte farhågor för pressfriheten och kritiserade att militären fortsätter med mord, våldtäkter och tvångsarbete i de etniska minoriteternas områden, där de konflikter som finns sedan självständigheten år 1948 ännu är olösta.

Trots att Aung San Suu Kyi år 2010 slapp fortsatt husarrest och att hennes parti NLD tilläts delta i fyllnadsval som gör att det nu finns representerat i parlamentet så kvarstår den paragraf i konstitutionen som hindrar henne att ställa upp i presidentval. År 2008 skrevs nämligen in att den som har varit gift med en utlänning eller har barn med utländska pass inte kan kandidera till presidentposten. Det är en paragraf specialskriven för Aung San Suu Kyi, vars framlidne make var britt och deras två barn har brittiska pass.

Amnesty har den senaste tiden lyft fram hur nya samvetsfångar hamnar i Burmas fängelser trots Thein Seins löften sommaren 2013 att alla samvetsfångar skulle vara fria innan årsskiftet. Luddiga lagparagrafer om publicering eller spridning av nyheter som kan ”orsaka allmän rädsla” eller som kan uppvigla till ”brott mot staten eller mot det allmänna lugnet” används för att döma aktivister. Ett exempel är Ko Htin Kyaw, ledare för organisationen MDCF, som i höst fått fängelsedomar på sammanlagt 13 år för fredliga protestaktioner.

Den 24 oktober meddelade armén att frilansjournalisten Aung Kyaw Naing (Par Gyi), som greps den 30 september, hade skjutits ihjäl den 4 oktober när han försökte stjäla ett vapen. I det burmesiska civilsamhället väckte dödsfallet ilska och den 26 oktober hölls en fredlig demonstration utanför stadshuset i Rangoon med krav på en opartisk undersökning av Aung Kyaw Naings död. Myndigheternas svar var att väcka åtal mot Moe Thway, som i somras framträdde i Almedalen i Visby, för att ha organiserat demonstrationen.

Det återstår alltså mycket innan Burma är på rätt väg när det gäller mänskliga rättigheter.

Ulf B Andersson

ledare | 2014-11-19
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2014