Gäst från Syrien greps vid hemkomsten

Sverige | 2006-05-26

Fateh Jamus talade om sina erfarenheter av politisk förföljelse i Syrien. När han den 1 maj återvände från Europa greps han på flygplatsen i Damaskus.

På 1980-talet var Emad Azzouz och Fateh Jamus bägge aktiva i det kommunistiska partiet PCA. Emad Azzouz lyckades fly och tackade i Göteborg alla goda människor som hjälpte honom att fly. Sedan 1990 lever han i Sverige.

Fateh Jamus levde sex år under jorden i Syrien men greps 1982 och dömdes så småningom till ett långt fängelsestraff. När han år 2000 blev frisläppt hade han tillbringat 18 år i fängelse. Den 23 augusti 2003 greps han igen tillsammans med 13 andra personer när de hade samlats till en föreläsning på 40-årsdagen av införandet av undantagslagar i Syrien 1963. Den här gången benådades dock Fateh Jamus.

I Göteborg berättade han om åren i fängelse och tortyren. Men också om hoppet som fanns när människor i omvärlden arbetade för hans frigivning.
– Jag är övertygad om att så fort jag återvänder så kommer jag att bli kallad till förhör igen, sade han till publiken på Handelshögskolan.

När Fateh Jamus återvände till Syrien den 1 maj greps han på Damaskus flygplats. Amnesty utfärdade en blixtaktion. Vid pressläggningen av Amnesty Press satt han fortfarande fängslad.

Text: Ulf B Andersson

Läs mer: Intervju med Fateh Jamus

Sverige | 2006-05-26