Portad från skolan
Patience Kannah blev gravid som 17-åring. Det blev slutet för hennes skolgång. Hon är inte ensam om att drabbas av det stigma som hindrar gravida tonårstjejer och unga mödrar från deras rätt till utbildning i Sierra Leone.
Reportage | 2019-03-07 Av: Jennie Aquilonius Även publicerad i AmnestyPress #1/2019 |
Patience Kannahs bostadsområde i huvudstaden Freetown. Sierra Leone är ett av världens fattigaste länder. Foto: Ylva Sundgren
Morgonvärmen torkar regnet ur den röda jorden. Här och var dröjer sig vattenpölar kvar. 21-åriga Patience Kannah visar in i ett område med plåtskjul och trånga gångar i huvudstaden Freetown i Sierra Leone. En höna spatserar omkring, följd av ett gäng kycklingar. Patience Kannah sätter sig på en träbänk framför ett av skjulen och börjar berätta med låg, fast röst:
– De flesta av mina tidigare klasskompisar går på universitetet nu. Det skulle jag också ha gjort. Nu kämpar jag för att få gå i skolan, men det finns inga möjligheter. Jag går bakåt i stället för framåt i livet.
Året är 2014. Patience Kannah är en vanlig 17-åring som går i skolan, hänger på stranden och klubbar med sina kompisar. Hon bor med sin äldre syster. Så bryter ebola ut. Den smittsamma sjukdomen kommer att döda nästan 4 000 människor i Sierra Leone. Landet är ett av världens fattigaste och plågades mellan 1991 och 2002 av ett blodigt inbördeskrig.
I juni 2014 stänger skolorna i huvudstaden Freetown för att undvika smitta. Dagarna blir tomma och tråkiga. Men så börjar en stilig jämnårig kille komma förbi och Patience Kannah blir förälskad. Mensen försvinner och oron bekräftas på sjukhuset; i magen växer en bebis.
I Patience Kannahs huvud snurrar tankarna. Hon är för ung. Kan knappt ta hand om sig själv, än mindre ett barn. Vad kommer hennes storasyster och familj säga? Patience Kannah pratar med sin bästa vän som tycker att hon ska göra abort. Men Patience Kannah är rädd, både för att abort är olagligt och för risken att dö av ett osäkert ingrepp.
Hon berättar för sin familj och storasystern slänger ut henne på gatan. Patience Kannah flyttar hem till sin pojkväns familj under en tid, tills hennes mamma ringer och säger att hon är förlåten och kan komma hem.
I april 2015, strax före att skolorna ska öppna igen, deklarerar utbildningsministern att inga synligt gravida tjejer får delta i skolundervisning eller examinationer. De kan ha dåligt inflytande på sina klasskamrater.
Patience Kannah tvingades sluta skolan när hon blev gravid som 17-åring. Foto: Ylva Sundgren
Patience Kannah föder sin dotter Felicia, men drabbas av komplikationer och ligger på sjukhus i en månad. Väl hemma igen tar hon på sig skoluniformen och går tillbaka till skolan. Ett år senare är det dags för en stor examination. Men hon får inget resultat av läraren, hennes namn finns inte längre i skolans system – hon har blivit en så kallad spökstudent. Patience Kannah går till rektorn men vågar inte berätta om graviditeten utan säger att hon har varit sjuk – något som skolledaren vill ha bevis på eftersom ingen har gjort någon frånvaroanmälan.
Till slut säger rektorn att hennes namn ska läggas in i systemet igen. Men en annan elev skvallrar om graviditeten. Ett år senare sker samma sak vid slutprovet, det finns inget resultat till Patience Kannah.
– Rektorn sade att jag inte brydde mig tillräckligt om min utbildning. Hon sade att ”Du säger att du har varit sjuk, men det stämmer inte, de säger att du var gravid”. Då fanns det inget att göra, berättar Patience Kannah.
Patience Kannah är inte ensam. En studie från FN:s befolkningsfond UNFPA visar att 18 119 tjejer i åldern 10–19 år blev med barn under ebolaepidemin i Sierra Leone. Amnesty International har kritiserat skolförbudet för att det inte tar hänsyn till den höga nivån av sexuellt våld i Sierra Leone.
Enligt organisationens rapport ”Shamed and blamed: Pregnant girls’ rights at risk in Sierra Leone” ökade antalet unga som blev sexuellt utnyttjade eller utsatta för sexuellt våld under ebolautbrottet.
Den 7 februari gick president Julius Maada Bio till attack mot de sexuella övergreppen i Sierra Leone.
Den 7 februari 2019 utlyste presidenten Julius Maada Bio nationellt kristillstånd i landet för att ta tag i problemen med våldtäkter och andra sexuella övergrepp. Enligt president Bio rapporteras hundratals fall in varje månad och omkring 70 procent av de utsatta är under 15 år. Samtidigt beräknas mörkertalet vara stort.
Bakom ett stort skrivbord på den icke-statliga organisationen Purposeful Productions kontor i Freetown sitter vd:n och människorättsaktivisten Chernor Bah. Han är initiativtagare till ”The Coalition for Girls Education”.
Koalitionen samlar nästan 50 organisationer som tillsammans kämpar för gravida tonårstjejers och unga mödrars rätt till utbildning. De försöker påverka politiker, bidragsgivare, det interreligiösa rådet, som består av muslimska och kristna ledare, och andra nyckelaktörer. Koalitionen har bland annat tagit fram ett positionsdokument med fakta om förbudet som hindrar synligt gravida tonårstjejer från att gå i skolan och delta vid examinationer, och dess konsekvenser. Där finns krav på att förbudet hävs och att sexualundervisning införs i skolan.
Chernor Bah är medgrundare av och vd för den icke-statliga organisationen Purposeful Productions som kämpar för unga tjejers rättigheter. Foto: Ylva Sundgren
Chernor Bah är aktiv i debatten kring flickors rätt till utbildning och menar att regeringens argument för skolförbudet inte är baserade på fakta.
– Det de gör är dessutom olagligt. Både eftersom utbildning är en rättighet enligt den sierraleonska lagen och för att vi har en princip emot diskriminering, säger Chernor Bah.
Enligt honom handlar det också om pengar. The West African Examinations Council, WAEC, ansvarar för examinationer inför antagningen till gymnasiet och högskolan i Västafrika.
Examinationerna kostar Sierra Leone pengar och när gravida tjejer misslyckades på proven såg den förra regeringen det hela som slöseri med resurser.
– Sedan lade de till de andra argumenten, till exempel att tjejerna skulle ha dåligt inflytande på andra, som om graviditeter skulle smitta, förklarar Chernor Bah.
Hösten 2015 införde regeringen med hjälp av bland annat FN:s barnorgan Unicef och Irish Aid alternativ undervisning för gravida skolflickor. Det presenterades i pressmeddelanden som en räddning för elever som annars hade blivit helt utan undervisning. Men Chernor Bah menar att centren nu har blivit en industri, en pengapåse, eftersom den inte är en del av den nationella budgeten utan finansieras av utländska bidragsgivare.
Han säger att utbildningen är ojämn. Tjejer i olika åldrar och med olika kunskapsnivå blandas i samma klass. De läser bara några få ämnen och har undervisning ett par gånger i veckan.
– På vissa av de center som vi har besökt träffades de bara en gång i veckan, berättar han. Lärarna behandlade flickorna som skit, som om de var dåliga människor. De var inte tränade att undervisa flickor där vissa var uppenbart traumatiserade och andra måste försörja sitt barn. Kvaliteten på utbildningen var hemsk.
Purposeful Productions arbetar för att alla tjejer ska ha rätt till skolgång. Till höger Josephine Kamara, programkoordinator på Purposeful Productions som koordinerar aktiviteter i ”The Coalition for Girls Education”, tillsammans med två andra medarbetare. Foto: Ylva Sundgren
Chernor Bah är nu försiktigt positiv. I mars 2018 valdes Julius Maada Bio från det socialdemokratiska partiet Sierra Leone People's Party till ny president. Han talar om mänskliga rättigheter, inkludering och om att stärka flickor. Under sitt första halvår införde Julius Maada Bio kostnadsfri grund- och gymnasieskola och betonade att det råder skolplikt i landet.
– Det var därför med stor besvikelse vi hörde talespersonen för utbildning berätta att förbudet för gravida skolflickor skulle vara kvar. Det är väldigt dumt, du kan inte ha skolplikt och sedan säga åt vissa elever att de inte får gå i skolan, säger Chernor Bah.
I maj 2018 anmälde bland andra den USA-baserade icke-statliga organisationen Equality Now skolförbudet till den västafrikanska regiondomstolen ”The ECOWAS Court of Justice” i Nigeria. Domstolen tar bland annat upp fall om mänskliga rättighetskränkningar. Den 4 mars ska fallet tas upp i domstolen.
På vägen till utbildningsdepartementet kör vår keke, en motordriven trehjuling, förbi stora affischer som uppmuntrar till kondomanvändning och manar till ett stopp för tonårsgraviditeterna – en del av landets nationella kampanj. Keken svänger upp till vänster där området New England med utbildningsdepartementets ljusgula byggnader ligger. Här jobbar regeringens talesperson i utbildningsfrågor, Brima Turay.
Uppgifterna skiljer sig åt när det gäller frågan om förbudet infördes 2010 eller 2015. Enligt Brima Turay är det år 2010 som gäller. Då larmade examensnämnden WAEC den dåvarande regeringen i Sierra Leone om att antalet gravida skolflickor som fick underkänt var alarmerande. Regeringen bestämde att tjejer som var synligt gravida inte skulle få skriva proven eller delta i undervisningen förrän efter förlossningen.
Flickor i skoluniform på väg till skolan i huvudstaden Freetown. Foto: Ylva Sundgren
Han säger att den nuvarande regeringen respekterar gravida flickors mänskliga rättigheter, men att den också måste respektera de övriga elevernas rättigheter:
– Om du har en gravid tjej i ett klassrum är budskapet till de andra eleverna tydligt: det är okej att bli gravid, du kan fortfarande gå i skolan. Vad skulle då hända med vår kampanj mot tonårsgraviditeter? Den skulle åka ut genom fönstret. Och om de visar graviditetssymtom som att spotta, spy, svettas eller somna i klassrummet, det är inte ett bra exempel för de andra tjejerna.
Brima Turay berättar att cirka 8 000 tjejer är inskrivna på alternativa utbildningscenter. Där läser de basämnen som engelska, matematik, naturvetenskap och samhällsvetenskap:
– Att bli gravid ska inte vara slutet på elevernas utbildning eller liv. Men det måste ske på ett informellt utbildningscenter där de kan få särskilt stöd och där de inte blir överväldigade av för mycket skolarbete.
Varför inte stötta de gravida tjejer som misslyckades på proven i den vanliga skolan?
– De gick i samma vanliga skola på samma sätt som alla andra, samma salar, böcker och lärare, svarar han. Men i slutändan misslyckades de. Det måste ha haft med graviditeten att göra, det följde samma mönster, år efter år.
Brima Turay säger att de flickor som efter förlossningen uttrycker en vilja att återvända till den vanliga skolan har all rätt att börja igen. Jag berättar att vi har träffat en tjej som stängts ute från utbildningssystemet efter att hon fått barn.
– Det är nog för att hon höll det för sig själv, tror han. Om hon hade kommit till utbildningsdepartementet … nej, ingen rektor har rätt att neka en tjej, som har fött sitt barn, rätten att komma tillbaka till skolan, om det finns plats.
Men Brima Turay tycks ändå inte helt övertygad om förbudet. Han har själv bott 15 år i USA och sett hur gravida flickor har fortsatt sin utbildning och vissa klarade sig bra.
– De som har den kapaciteten kan ha blivit missgynnade på något sätt. Det finns ingen tumstock för att mäta hur många som skulle klara sig. Examensnämnden tyckte som sagt att antalet tjejer som blev underkända var alarmerande, säger Brima Turay.
Skolsal. Foto: Ylva Sundgren
Men alla följer inte reglerna. Bilen skumpar omkring bland hål och stora vattenpölar på den röda vägen ute i landet, några timmar från Freetown. I en liten by sitter en glad och livlig grundskolerektor framför sitt gula hus. Han och hans skolledarkollega har valt att gå emot regeringens order.
– Vi ser tjejernas potential. Inte ens graviditet kan stoppa dem från att gå i skolan, så vi uppmuntrar dem, säger rektorn, som vill vara anonym.
Ibland kommer regionens skolinspektörer till byn.
– Det finns en risk att vi förlorar våra jobb, så vi säger till inspektörerna att vi ska vidta åtgärder mot tjejerna, att de inte ska få gå i skolan, och så går inspektörerna, säger rektorn med ett kluckande skratt.
Men det finns fortfarande ett stigma mot gravida tonåringar och en sexuell utsatthet bland unga tjejer. I ett hus längre bort bor 17-åriga Adama, som inte vill medverka med sitt riktiga namn. Vi sitter i ett dunkelt rum som är tomt, så när som på ett par stolar, och cementpåsar som står travade mot väggen. Den söta doften av rök tränger in från elden som brinner på baksidan av huset. I Adamas famn vilar den en månad gamla dottern.
Patience Kannah gör fyraåriga dottern Felicia redo för den privata förskolan som Felicias pappa betalar för. Bredvid sitter Patience Kannahs kusin Samba. Foto: Ylva Sundgren
Adama blev gravid efter att en vän introducerat henne för äldre män. Hennes lärare uppmuntrade henne att fortsätta skolan och hon deltog i undervisningen fram till den nionde månaden i graviditeten. Men hon blev trakasserad av andra elever.
– Jag mådde dåligt av det, men fortsatte att gå i skolan eftersom jag vill få en utbildning, berättar Adama.
Nu bor Adama tillsammans med dotterns 45-åriga far och hans mamma och syster. Planen är att börja plugga igen, så fort hon känner sig tillräckligt stark.
Tillbaka i Freetown sjunger och klappar barnen på förskolans gröna veranda. 21-åriga Patience Kannah, som vi träffade i början, rättar till dottern Felicias klänning. Förskolan är privat och Felicias pappa, som jobbar på en fabrik, betalar avgiften.
Patience Kannah har engagerat sig i den kampanj som drivs av The Coalition for Girls Education för att häva förbudet mot synligt gravida tjejer att gå i skolan. Hon gör det både för sin egen skull och för att hjälpa andra i samma situation.
– Jag vill fortfarande göra något med mitt liv, säger hon.
Text: Jennie Aquilonius
[email protected]
Foto: Ylva Sundgren
[email protected]
Fakta/Kvinnor
Tonårsgraviditeter: 28 procent av tjejerna i Sierra Leone mellan 15 och 19 år är gravida eller har fött barn.
Mödradödlighet: En av de högsta i världen, en av 17 kvinnor riskerar att dö i samband med graviditet och förlossning. Mödradödligheten utgör 36 procent av alla dödsfall bland kvinnor i åldern 15–49 år. En av tio dör till följd av osäker abort.
Barnäktenskap: 13 procent av tjejerna är gifta när de fyller 15 år och 39 procent när de fyller 18 år.
Könsstympning: Cirka 90 procent av kvinnor i åldern 15–49 år har utsatts för könsstympning.
Amnestys rapport
I november 2015 publicerade Amnesty International rapporten ”Shamed and blamed: Pregnant girls’ rights at risk in Sierra Leone”. Amnesty uppmanade Sierra Leones regering att garantera flickors rätt till utbildning och att inte utsättas för diskriminering. Enligt rapporten tar skolförbudet inte hänsyn till den höga nivån av sexuellt våld i Sierra Leone. Amnesty intervjuade skolflickor som berättade att de utsattes för ”tester” i skolan. Personalen tog dem på brösten och magen för att se om de var gravida och en del tvingades också lämna urinprov.
Jaiah Kai Kai är Amnestys representant i nätverket The Coalition for Girls Education. Foto: Ylva Sundgren
Det är framför allt de fattigaste flickorna som blir gravida. I sin rapport menar Amnesty också att förbudet får vida konsekvenser i ett land där bara 52 procent av tjejerna mellan 15 och 24 år är läs- och skrivkunniga. När barnet är fött har många unga mammor inte råd med barnomsorg och kan inte förlita sig på stöd från familjen för att kunna återvända till skolan.
– Vi har också sett de senaste åren att många av tjejerna som stängts ute från skolan blir gravida igen. De har tappat hoppet om skolan och om en bättre framtid, säger Jaiah Kai Kai, kampanj- och tillväxtchef och Amnestys representant i nätverket The Coalition for Girls Education.
Han berättar att skolorna hade familjelivsutbildning före inbördeskriget 1991-2002. Då fick eleverna lära sig om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
– Vi vill att det ska införas igen, i dag får de ingen sexualundervisning, säger han.
Jennie Aquilonius
Fakta/Julius Maada Bio
Vid den andra valomgången av presidentvalet den 31 mars 2018 fick 54-årige Julius Maada Bio 51,8 procent av rösterna. Bio tillhör socialdemokratiska Sierra Leone People's Party, SLPP, som varit ett av de dominerande partierna sedan andra världskriget.
Julius Maada Bio. Foto: Facebook
Bio har en lång militär karriär och var som general en del av den militärjunta som tog makten 1992. Bio gjorde 1996 en palatskupp och överlämnade makten till civila politiker. Han flyttade till USA men återvände senare till Sierra Leone med en akademisk karriär i bagaget.
Presidenten, som är katolik, är omgift med Fatima Bio, muslim.
Fakta/ ECOWAS
Economic Community of West African States, Ecowas, bildades 1975 och består nu av 15 stater i Västafrika. Högkvarteret finns i Nigeria.
Foto: ECOWAS
Sammanslutningen är främst ett ekonomiskt samarbetsorgan men har också genomfört militära ingripanden, senast i Gambia i januari 2017. Interventionerna i Liberia och Sierra Leone på 1990-talet fick hård kritik.
Ecowas har också en domstol som tar upp kränkningar av mänskliga rättigheter i Västafrika. Den har sitt säte i Nigerias huvudstad Abuja.
Fakta/Sierra Leone
Huvudstad: Freetown
Politik: Brittisk koloni 1808-1961. Siaka Stevens och hans parti APC dominerade politiken från 1967 och som president införde han enpartistyre. Han avgick 1985 och avled innan RUF under ledning av Foday Sankoh år 1991 gjorde uppror.
RUF stöddes av Charles Taylor i Liberia och fram till 2002 pågick ett skoningslöst inbördeskrig. Det beräknas att 50 000 personer dödades.
Yta: 71 740 km (Sverige: 449 964 km ).
Befolkning: 7,1 miljoner.
Foto: Karta: Lotta Lundin
Fattigdom och krig
I över tio år utkämpades ett skoningslöst inbördeskrig i Sierra Leone. Nu är den politiska situationen stabil men fattigdomen är fortfarande utbredd trots rika naturtillgångar. Landet räknas till ett av fattigaste länderna i världen.
Text: Ulf B Andersson
Kriget
År 1991 inledde RUF, Revolutionary United Front, ett uppror. Det anses att RUF:s ledare Foday Sankoh i slutet av 1980-talet träffade Charles Taylor från Liberia i ett av de träningsläger Libyens ledare Moammar Khadaffi hade i Libyen för att träna västafrikanska ”revolutionärer”. Julen 1989 inledde Taylor ett uppror i Liberia som resulterade i ett förödande inbördeskrig som med några avbrott pågick till år 2003.
Soldater från RUF i utkanten av huvudstaden Freetown den 10 juni 1997. Foto: Enric Marti/AP/TT
Foday Sankoh och RUF fick sedan hjälp av Taylor och i spelfilmen ”Blood Diamond” (2006) skildras hur diamanter från Sierra Leone byts mot vapen förmedlade via Liberia.
Filmen ”Blood Diamond”, regisserad av Edward Zwick, från 2006 skildrar inbördeskriget i Sierra Leone och finansieringen av RUF. Foto: IMDB
Det beräknas att omkring 50000 personer dödades under inbördeskrigets elva år och otaliga grymheter, däribland stympningar, blev krigets kännetecken. Många av de stridande var barnsoldater.
Västafrikanska samarbetsorganet Ecomog ingrep militärt liksom Storbritannien och från hösten 1999 även FN som skickade över 17 000 soldater.
Rättegångar
FN:s säkerhetsråd beslöt i augusti 2000 att upprätta ”Specialdomstolen för Sierra Leone”. Elva personer har åtalats för grova brott som har begåtts efter 1996. RUF:s ledare Foday Sankoh greps år 2000 men avled i häkte 2003.
Charles Taylor sitter i brittiskt fängelse. Foto: Wikimedia
Sju dömda personer avtjänar nu straff på mellan 20 och 52 års fängelse.
Liberias tidigare president Charles Taylor greps på flykt i Nigeria 2006 och ställdes inför rätta i Haag, dit rättegången flyttades av säkerhetsskäl.
År 2013 fastställdes en dom på 50 års fängelse som Taylor nu avtjänar i Storbritannien. Han dömdes mot sitt nekande för att genom stödet till RUF ha burit ansvar för brott i grannlandet Sierra Leone.
Mödradödlighet
I Sierra Leone dör många kvinnor i samband med graviditet, förlossning eller komplikation relaterad till födseln. Mödradödligheten har minskat i världen men fortfarande dör drygt 800 kvinnor varje dag.
FN-organet UNFPA uppgav i maj 2018 att Sierra Leone är värsta landet i världen när det gäller mödradödlighet. En av 17 kvinnor riskerar där att dö i mödradödlighet. Amnesty International drev för några år sedan en kampanj mot mödradödlighet.
I september 2009 arrangerade Amnesty en karavan genom Sierra Leone för att på möten lyfta upp frågan om mödradödlighet. Foto: Amnesty International
Enligt en lag från 1861 är abort olagligt. Parlamentet beslöt år 2016 att göra abort lagligt men den förre presidenten Ernest Bai Koroma vägrade efter protester från religiösa grupper att skriva under lagen.
Läs också
Amnestys sektion i Sierra Leone kämpar mot det sexuella våldet (Amnesty Press 10 mars 2019)
Reportage | 2019-03-07 Av: Jennie Aquilonius Även publicerad i AmnestyPress #1/2019 |