Den åtråvärda lyxens baksida

filmer | 2007-03-01

Titel: Blood Diamond
Regi: Edward Zwick
Medverkande: Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly, Djimon Hounsou
Land:USA
Premiär: 2 mars

Den åtråvärda lyxens baksida
-In America you say Bling-Bling but here in Africa it´s Bling-Bang, säger huvudpersonen Danny Archer i filmen Blood Diamond.

Detta är något som regissören Edward Zwick tagit fasta på då filmen lagt i högsta växeln när det kommer till våldsscener. Edward Zwick har tidigare regisserat filmer som ” Den siste samurajen” och ”Ärans män”. Blood Diamond är en storproduktion med allt vad det innebär, välkända skådespelare som dragplåster och otroligt snyggt foto men även en överdos av våld.

Danny Archer (Leonardo DiCaprio) är en hårdkokt diamantsmugglare från Zimbabwe, eller Rhodesia som han själv säger, vars väg korsas med den amerikanska journalisten Maddy Bowen (Jennifer Connelly) och den lokala fiskaren Solomon Vandy (Djimon Hounsou). Den idealistiska Bowen är i Sierra Leone för att ta reda på hur och vilka som ligger bakom handeln med blodsdiamanter. Archer är källan som hon behöver för att skriva storyn, men det visar sig senare att han är i större behov av hennes hjälp.

Archer vill ha den rosa diamant som Vandy, med risk för sitt liv, gömt i djungeln. I utbyte vill Vandy att de letar rätt på hans son som tillfångatagits av rebellerna i landet. För Archer är diamanten hans biljett bort från den afrikanska kontinenten. Vandys syfte är att återförena sin familj.

This Is Africa, TIA, är ett återkommande uttryck i filmen som får betydelsen; varje man (eller kvinna) för sig, en uppgiven och deprimerande inställning som är igenkännande i framställningen av Afrika. Skildringen av ”rekryteringen” och ”utbildningen” av barnsoldater är plågsamt bra men det saknas nyanser i bilden av rebellgruppen och dess ledare.

De vita skådespelarna har typiskt nog fått de mest komplexa karaktärerna vilket gör att den afrikanska delen av berättelsen hamnar i skymundan. De känslor som väcks mellan den snygga journalisten och den trasige smugglaren känns överflödiga, men är givetvis en del av konceptet. Leonardo DiCaprio i huvudrollen imponerar som vanligt och har utvecklats till en skådespelare med samvete i samband med hans samhällsengagemang.

Filmens bakgrund är det inbördeskrig som pågick i Sierra Leone under 1990-talet. Filmen spelades dock inte in i Sierra Leone utan den vackra miljön är i huvudsak från Moçambique. Handeln med råvarudiamanter har finansierat krig i flera afrikanska länder. Rebellerna i Sierra Leone, RUF, finansierade till stor del sin verksamhet med hjälp av diamanthandeln. RUF:s tvångsrekrytering av barnsoldater under inbördeskriget var mycket omfattande.

Efter år av gemensamt arbete mellan ögonvittnen, journalister och organisationer som Amnesty fick världen upp ögonen för diamanthandeln. Den ökade medvetenheten och krav på förändring ledde till Kimberleyprocessen som grundades den 5 november 2002. Kimberleyprocessen är ett frivilligt certifieringssystem som garanterar att diamanterna är konfliktfria. Filmen berättar en viktig historia på ett enkelt sätt. Vilket har en poäng, att fler ska kunna ta del av den, beröras och förhoppningsvis tänka en extra gång på vägen till juveleraren..

Läs mer:
Seminarie om konfliktdiamanter 21 februari

Idah Klint

filmer | 2007-03-01