ÖGONBLICKET: ”En vacker syn”

Den polska självständighetsmarschen 11 november har idag blivit en av de viktigaste samlingspunkterna för högerextrema även från Ryssland, Ukraina och Sverige.

artiklar | 2017-11-29
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2017
Warszawa 11 november.

Warszawa 11 november. Foto: Bartlomiej Zborowski/EPA/TT

Det var den polske inrikesministern Mariusz Blaszcaks kommentar efter marschen i Warszawa på Polens självständighetsdag lördagen den 11 november. Omkring 60 000 personer deltog under huvudbudskapet ”Vi vill ha Gud”. Inslaget av högerextremister och nazister var påtagligt. ”Rent Polen, vitt Polen”, ”Be om en muslimsk förintelse” och ”Död åt fosterlandets fiender” (bilden) var några av budskapen på banderoller.

I ett land där det idag finns runt 10 000 judar och 40 000 muslimer av en befolkning på 38 miljoner är det budskap som skrämmer många.

Den polska självständighetsmarschen har idag blivit en av de viktigaste samlingspunkterna för högerextrema även från Ryssland, Ukraina och Sverige.

Amnesty protesterade mot att polisen omhändertog 49 fredliga motdemonstranter som på trottoaren stod med banderoller med budskap som ”Mitt moderland är medmänsklighet”.

Två dagar efteråt, den 13 november, hade Jaroslaw Kaczynski, ledare för det styrande partiet Lag och Rättvisa, PiS, insett att bilderna av högerextremister och nationalkonservativa i samma tåg inte var så positiv i omvärlden och talade i TV om de värsta slagorden som ”en provokation”.

Inom EU växer nu kritiken mot den polska regeringens politik. Den 15 november röstade EU-parlamentet med stor majoritet för att Polen ska förlora sin rösträtt i EU.

Ulf B Andersson

artiklar | 2017-11-29
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2017