ÅRSMÖTE2017: Amnesty kräver att somaliska flyktingars rättigheter respekteras
”Kenya, respektera flyktingars rättigheter nu!” Så stod det på några av plakaten under Amnestys manifestation på lördagen för flyktingars rättigheter. Kenyas regering vill stänga Dadaab, som är världens största flyktingläger med en majoritet somalier. Dessa kan nu tvingas att åka tillbaka till Somalia där de riskerar att utsättas för kränkningar.
reportage | 2017-05-06 Av: Lisa Olsson |
Samling på Norra Bantorget i Stockholm på lördagseftermiddagen. Foto: Annie Beckman
I samband med Amnestys årsmöte i Stockholm hölls en manifestation på Norra Bantorget på lördagen. Ida Lundborg är sakkunnig inom Amnestys kommande flyktingkampanj som börjar med att fokusera på Kenya. Landets regering vill stänga lägret och hänvisar både till resursbrist och till säkerhetsskäl eftersom man påstår att den somaliska väpnade gruppen al-Shabab rekryterar inifrån lägret.
– Det bor ungefär 250 000 flyktingar i Dadaab. Vår protest handlar inte om att lägret stängs, utan om vad som i så fall händer med flyktingarna. Många riskerar att utsättas för människorättskränkningar om de skickas tillbaka till Somalia, som etniska minoriteter, barn med funktionsnedsättning, personer med albinism personer med albinism, ensamstående kvinnor eller kvinnor som utsatts för sexuellt våld, sade Ida Lundborg.
Många riskerar att utsättas för människorättskränkningar om de skickas tillbaka till Somalia, sade Ida Lundborg. Foto: Annie Beckman
På Norra Bantorget hölls namnskyltar upp med fingerade namn som använts i Amnesty Internationals rapport "[Nowhere else to go: Forced returns of Somali refugees from Dadaab refugee camp, Kenya]"(https://www.amnesty.org/en/documents/afr32/5118/2016/en/ "") för att representera individer bosatta i Dadaab som Amnestys researchers intervjuat. Bilder som togs i samband med manifestationen kommer att skickas till flyktingarna i Dadaab via Amnesty Internationals regionala kontor i Kenyas huvudstad Nairobi.
Journalisten Amun Abdullahi som ursprungligen är från Somalia höll ett tal under manifestationen och började med att berätta om hur situationen i landet ser ut nu.
– Det har inte blivit några förändringar med den nya regeringen. Dessutom har det varit torka och vattenbristen är stor. Regeringen tar inget ansvar och många flyr för att söka ett bättre liv, sade hon.
Amun Abdullahi varnar för risken att skicka tillbaka flyktingarna i Dadaab till Somalia. Foto: Annie Beckman
Enligt Amun Abdullahi innebär klansystemet i Somalia att de som tillhör minoriteten inte är välkomna tillbaka. Hon nämnde också homosexuella som kunde leva relativt fritt när hon växte upp, åtminstone männen.
– Idag kan homosexuella inte leva fritt i Somalia. De kan inte leva tillsammans eller röra sig som de vill och de måste hela tiden dölja sin sexuella läggning, annars riskerar de att någon hugger huvudet av dem, sade hon.
Clara Westerlund, Karin Garefelt, Charlotte Humborg, Emma Väyrynen och Josefine Luther deltog i lördagens manifestation. Foto: Annie Beckman
Hon flydde själv till Sverige 1993 och berättade om hur ensam hon kände sig när hon kom till ett kallt Umeå där det inte fanns någon att prata med. Efter en vända tillbaka till Somalia kom hon åter igen till Sverige och kände nu att det var här hon skulle bo eftersom tryggheten var viktigast.
– Men jag vill bara säga att ingen flyr om de inte måste. Att lämna sin familj för att känna sig ensam och utanför vill ingen. Maten och dofterna var annorlunda i Sverige och i början var det ingen som frågade efter mig här. Idag vill jag dock inte bo i Somalia för det är inte samma land som för 20 år sedan.
Ida Lundborg är sakkunnig i flyktingkampanjen och journalisten Amun Abduallahi flydde från Somalia 1993. Foto: Annie Beckman
Dadaab öppnade år 1992 och var tänkt som ett tillfälligt flyktingläger för dem som flydde inbördeskriget i Somalia som utbröt år 1991 när president Sida Barre störtades. Idag är många av dem som bor i lägret födda i Dadaab.
– Många har växt upp på flykt. Kenya måste acceptera att de här människorna inte tillhör Somalia. Ungdomarna kan inte ens prata somaliska. Låt de vara kvar i det land de är – i Kenya, avslutade Amun Abdullahi sitt tal.
Efter talet fick deltagarna hålla upp plakat krav på Kenya att respektera flyktingars rättigheter, solidaritetsbudskap gentemot flyktingarna i Dadaab och namnskyltar som representerar individer i lägret. Allt fotograferades för att skickas till Dadaab.
En domstol i Kenya stoppade den 9 februari den kenyanska regeringens beslut att stänga Dadaab. Regeringen har dock överklagat beslut och världens största flyktingläger hotas av stängning. Foto: Film Aid/AI
Kenya är i fokus för flyktingkampanjen under sommaren. Under hösten och vintern kommer kampanjen rikta in sig på externalisering av flyktingmottagande, det vill säga när rikare länder gör avtal med fattigare länder för att slippa ta emot flyktingar.
– Vi kommer då främst fokusera på EU, USA och Australien, berättade Ida Lundborg.
Lisa Olsson
[email protected]
Läs mer från Amnesty Press
Stängningen av Dadaab stoppas (2 mars – även i nummer 1/2017)
Världens största flyktingläger (18 mars 2015 även i nummer 1/2015)
Alessandra på sång och Nicolas Gunthardt på gitarr under manifestationen. Foto: Annie Beckman
Amnesty Press på årsmötet i Stockholm
ÅRSMÖTE2017: Amnesty i förändring – men hur ska rörelsen styras ? (10 maj)
ÅRSMÖTE2017: ”Allt går åt fel håll i Kambodja” (8 maj 2017)
ÅRSMÖTE2017: Brett stöd för utökad abortpolicy (8 maj 2017)
ÅRSMÖTE2017: Narkotikapolicy ska diskuteras på Amnestys internationella rådsmöte (7 maj 2017)
ÅRSMÖTE2017: Stående ovationer för Woodfox och King (7 maj 2017)
ÅRSMÖTE2017: Svårt år för mänskliga rättigheter (6 maj 2017)
ÅRSMÖTE2017: Kränkningar av utsatta EU-medborgare i Sverige ska utredas av Amnesty (6 maj 2017)
ÅRSMÖTE2017: Isoleringsstraffet kunde inte knäcka Albert Woodfox och Robert King (5 maj 2017)
reportage | 2017-05-06 Av: Lisa Olsson |