FN ska utreda övergrepp mot rohingyas – Indien och Kina tar avstånd

Rohingya-flyktingar som flytt till Bangladesh.

Rohingya-flyktingar som flytt till Bangladesh. Foto: UNHCR

FN:s råd för mänskliga rättigheter har beslutat att skicka en delegation för att utreda misstänkta övergrepp mot den muslimska minoritetsgruppen rohingya i Burma (Myanmar).

FN-rådet tänker inleda en internationell utredning om misstänkta mord, fall av tortyr och våldtäkter som den burmesiska militären påstås ha begått.

Sedan oktober förra året har den burmesiska militären genomfört en offensiv i den nordvästra delstaten Rakhine, efter att attacker utförts mot gränsposteringar.

Yanghee Lee, FN:s särskilda rapportör om människorättssituationen i Burma, har talat med ett stort antal rohingya som tagit sin tillflykt till grannlandet Bangladesh på grund av våldet. I samband med det har det framkommit misstankar om att burmesisk militär och polis gjort sig skyldiga till sexuella brott, utomrättsliga avrättningar, tortyr och påtvingade försvinnanden.

Sammanlagt har 220 personer intervjuats av FN, och nästan hälften av dessa uppger att någon familjemedlem blivit dödad. Hälften av de intervjuade kvinnorna säger sig ha blivit utsatta för någon form av sexuella övergrepp av säkerhetsstyrkorna.

Yanghee Lee från Sydkorea är FN:s sändebud för mänskliga rättigheter i Burma.

Yanghee Lee från Sydkorea är FN:s sändebud för mänskliga rättigheter i Burma. Foto: OHCHR

FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter, OHCHR, menar att mycket tyder på att brott mot mänskligheten begåtts i Burma.

Den burmesiska regeringen förnekar dock dessa anklagelser och är mycket kritisk till FN-rådets beslut.

Förslaget att inleda en internationell utredning lades fram av EU och godkändes utan omröstning av FN-rådets 47 medlemmar. Indien och Kina ställde sig dock inte bakom beslutet utan meddelar att de tillsammans med Burma ställer sig vid sidan av den kommande utredningen.

Flera människorättsorganisationer är dock mycket positiva till beslutet.

– En internationell utredning är nödvändig för att anklagelserna om allvarliga människorättsbrott i Burma ska bli grundligt granskade av experter, och för att försäkra sig om att de skyldiga till sist ställs till svars, säger John Fisher vid organisationen Human Rights Watch.

Han uppmanar Burmas regering att fullt ut samarbeta med utredarna, bland annat genom att se till att de får obegränsat tillträde till alla områden som är berörda i landet.

Amnesty Internationals Sydostasienchef Champa Patel säger att den kommande utredningen borde ha tillsatts redan tidigare och att den burmesiska regeringen borde välkomna beslutet.

– Världen har rätt att få veta hela sanningen om dessa händelser, säger hon.

Trots att minoritetsfolket rohingya levt i många generationer i Burma vägrar landets myndigheter att ge folkgruppen medborgarskap. De flesta är mycket fattiga och får inte resa utan tillstånd eller tillgång till sjukvård. FN:s flyktingorgan UNHCR har kallat folkgruppen en av de ”mest förföljda i världen”.

Tharanga Yakupitiyage

31 mars 2017

Läs också

Myanmar: Fact-finding mission welcome, urgently needed, overdue (Amnesty International 24 mars 2017)

Myanmar: Act now on Rakhine Commission report (Amnesty International 17 mars 2017)

Läs mer från Amnesty Press

Burma: FN oroas över upptrappat våld mot folkgruppen rohingya (10 februari 2017)

Burma: Tusentals rohingya-flyktingar fast vid gränsen mot Bangladesh (7 december 2016)

Vart går Burma? – ”Det ni hör är bara toppen av isberget” (nummer 2/2015)

BURMA: ”Rohingyas utsätts för ett långsamt folkmord” (22 februari 2015)

Aung Sung Suu Kyi - från fängslad frihetssymbol till kampanjpolitiker (18 april 2014)

MR-DAGARNA: ”Rohingyafolket hotas av utplåning” (16 november 2013)

Rohingya - det förföljda folket ingen vill kännas vid (8 maj 2013)

Arakan – Burmas nya krishärd (nummer 5/2012)

De bortglömda flyktingarna från Burma (9 juni 2010)

Tharanga Yakupitiyage
IPS/New York