Pris till Maria Ressa

Den filippinska undersökande journalisten Maria Ressa tilldelas Unescos pressfrihetspris 2021.

artiklar | 2021-06-29
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2021

Priset, ”UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize”, delades ut i Namibia i samband med Pressfrihetens dag den 3 maj och är ett av världens mest prestigefyllda priser för journalister. Priset är uppkallat efter Guillermo Cano Isaza, journalist på den colombianska tidningen El Espectador, som sköts ihjäl utanför tidningen den 17 december 1986.

Maria Ressa möter pressen 14 februari 2019 när hon betalat borgen och blivit frisläppt.

Maria Ressa möter pressen 14 februari 2019 när hon betalat borgen och blivit frisläppt. Foto: Eloisa Lopez/Reuters/TT

Maria Ressa får Unescos pressfrihetspris för sin ”osvikliga kamp för yttrandefriheten som är en förebild för många journalister runt om i världen”.

Maria Ressa är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. Hon startade 2012 nyhetssajten Rappler och sedan Rodrigo Duterte valdes till Filippinernas president 2016 har Maria Ressa och Rappler utsatts för en serie av politiskt motiverade rättsprocesser i hemlandet.

Som en av de mest kända kritikerna av Dutertes styre har hon också utsatts för kampanjer av hot och hat. Maria Ressa har riktat skarp kritik mot företag som Facebook som hon anser bidrar till att den som utmanar makten tystas.

För närvarande pågår nio olika rättsprocesser mot Maria Ressa. Sommaren 2020 dömdes hon i ett förtalsmål och om domen fastställs riskerar hon sex års fängelse. Skulle hon fällas i de övriga rättsprocesserna kan hon dömas till livstids fängelse.

I sitt tacktal till Unesco-mötet i Namibia sade Maria Ressa att hon inte kunde ta emot priset personligen då hon inte får resa ut ur Filippinerna på grund av åtalen.

Den 3 maj inleddes en internationell kampanj, #HoldTheLine, till stöd för Maria Ressa. Ett 80-tal organisationer deltar, däribland Reportrar utan gränser, Committee to Protect Journalists, Amnesty International, Article 19 och Pen.

I november 2020 fick Maria Ressa Tucholskypriset av svenska Pen ”för hennes motstånd när det fria ordet inskränkts. För hennes mod att möta hot, hat och trakasserier”.

Priset delades ut av kulturminister Amanda Lind (MP) vid en digital ceremoni.

Ulf B Andersson

artiklar | 2021-06-29
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2021