Syriens Nelson Mandela:”Förtrycket har ingen framtid”

Reportage | 2003-12-11
Av: Katarina Bergehed
Även publicerad i AmnestyPress #4/2003

Han har kallats för Syriens Nelson Mandela. Han har ingjutit hopp hos många av sina landsmän och vid den ansenlia åldern av 73 år fortsätter han sitt politiska arbete och sin kamp för mänskliga rättigheter, trots att den kampen har haft ett ofattbart högt pris. I oktober besöktes Amnesty i Sverige av advokaten Riad al-Turk, som har blivit en symbol för motståndet mot förtrycket och diktaturen i Syrien.

– Som ni vet kommer jag från ett land där de mänskliga rättigheterna kränks, där människor dör till följd av tortyr, där människor godtyckligt arresteras, där hundratals politiska fångar sitter fängslade och där tusentals människor fortfarande är ”försvunna”, säger Riad al-Turk.

Riad al-Turk har sett förtrycket på nära håll. I närmare två decennier, mellan åren 1980 och 1998, satt han fängslad i ett militärt förhörscenter i Damaskus. Under övervägande delen av fängelsetiden hölls han totalt isolerad och han utsattes för tortyr. Han fick aldrig någon rättegång. I maj 1998 frigavs han slutligen efter en amnesti som utfärdades av Syriens förre president Hafez al-Assad.

Advokaten Riad al-Turk anser att diktaturen, som nu leds
av Bashar al-Assad, i Syrien är försvagad.
Som förste sekreterare för Kommunistpartiets politbyrå, CPPB, började han omedelbart samla ihop de kvarvarande partikamraterna. Liksom alla andra oppositionspartier var och förblir hans parti förbjudet.

I september 2001 greps Riad på nytt av säkerhetstjänsten under ett privat läkarbesök. Han hade kallat Syriens avlidne president Hafez al-Assad för diktator, vilket var den troliga orsaken till gripandet. I juni 2002 dömdes han till fängelse efter en mycket bristfällig rättegång i högsta domstolen för statens säkerhet (SSSC). Riad al-Turk åtalades bland annat för att ha ”försökt ändra konstitutionen med olagliga medel” samt för att ha ”spridit falsk information”. Amnesty och Europaparlamentet kritiserade omedelbart domen, som vittnade om en fortsatt förföljelse av regimkritiker i Syrien. Riad frigavs slutligen den 16 november 2002 i samband med den årliga amnestin.

– Säkerhetsmännen ställer sig ovanför lagen, ja, deras vilja är lagen, hävdar Riad, och regimen bryr sig inte om opinionen. Men de demokratiska krafterna har kämpat och kämpar fortfarande för den medborgerliga rätten att uttrycka sig.

Riad säger att han gläds över stödet från Amnesty och andra internationella organisationer.

– Förtrycket har ingen framtid i vårt hemland. Just nu är regimen svag, marken under diktaturens fötter skakar och de kommer inte att stå upprätta länge till, understryker han.

– Samtidigt vill vi att den amerikanska inblandningen i området upphör, säger Riad al-Turk. Amerikansk inblandning leder inte till att förtrycket försvinner men däremot riskerar ett land att utplånas.

Han menar att påtryckningarna på Syrien från amerikanskt håll beror på att USA inte fått stöd för sin politik från Mellanösterns regimer.

Riad al-Turk vet inte vad som händer när han återvänder till Syrien efter sin vistelse i Europa.

– Antingen skickas jag hem eller också skickas jag i fängelse. Det är oviktigt för mig - båda ställena är mitt hem.

Text och bild: Katarina Bergehed

Reportage | 2003-12-11
Av: Katarina Bergehed
Även publicerad i AmnestyPress #4/2003