Pressfrihetsorganisationer fördömer övervakning av al-Jazira-chef

USA:s signalspaningsmyndighet NSA har övervakat den ansedda journalisten och al-Jazira-chefen Ahmad Muaffaq Zaidan och placerat honom på en lista över terrormisstänkta.

Ahmad Muaffaq Zaidan förnekar inte att han har haft kontakt med terroristgrupper. Faktum är att det skulle ha varit svårt för honom att utföra sitt arbete på annat sätt.

Att Ahmad Muaffaq Zaidan är en respekterad undersökande journalist och byråchef i Islamabad i Pakistan för nyhetskanalen al-Jazira verkar inte ha besvärat NSA som gått så långt som att betrakta honom som en trolig medlem av al-Qaida och satt honom under bevakning.

Avslöjandet publicerades nyligen på Glenn Greenwalds sajt Intercept. Han var tidigare reporter på brittiska The Guardian och avslöjade NSA:s massövervakning med hjälp av visselblåsaren och tidigare NSA-medarbetaren Edward Snowdens tusentals hemligstämplade dokument.

– Pakistan rankas som ett av de farligaste länderna för journalister. Övervakningen av Ahmad Muaffaq Zaidan spär på rädslan och begränsar pressfriheten ytterligare. Lika oroväckande är det att säkerheten för källor äventyras. I Ahmad Muaffaq Zaidans fall har det skett en massiv insamling av metadata, säger Furhan Hussain, som är chef för ett program för digitala rättigheter och yttrandefrihet vid den pakistanska människorättsgruppen Bytes for all, som verkar för ett friare internet i landet.

Med hjälp av insamling av metadata kan NSA finna mönster i tele- och internettrafik.

– Det är viktigt att ställa frågor om hur Pakistan eventuellt gjort det möjligt för NSA att få tillgång till stora mängder data om dem som är bosatta inom landets gränser, säger Furhan Hussain.

Andra pressfrihetsgrupper säger att fallet bara är ett i raden av kränkningar av medborgerliga fri- och rättigheter.

– Med tanke på de många avslöjanden under de senaste åren om NSA:s integritetskränkande massövervakning är det föga överraskande men ändå chockerande att NSA ansåg det lämpligt att använda sina resurser till att spionera på en framstående journalist, säger Carly Nyst, juridisk chef vid organisationen Privacy International, till IPS.

Hon menar att det illustrerar de allvarliga riskerna med att ge säkerhetstjänster enorma befogenheter, samtidigt som en ordentlig granskning av verksamheten saknas.

– Genom att övervaka journalister som har viktiga uppdrag när det gäller ansvarsutkrävande, öppenhet och insyn särskilt i konfliktområden, underminerar NSA de värderingar de har till uppgift att främja - säkerhet, demokrati och det fria informationsflödet. Utan demokratisk ansvarsskyldighet kommer spionmyndigheter att fortsätta offra medborgerliga fri- och rättigheter för strategiska vinster utan att ägna en tanke åt att det slår hårt mot den granskande journalistiken, säger Carly Nyst.

Detta är inte första gången som al-Jazira har blivit måltavla. Tidningen Der Spiegel rapporterade redan 2009 att NSA hackat sig in i al-Jaziras interna kommunikationssystem. Enligt pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists uppgav den före detta NSA-analytikern Russell Tice 2009 att signalspaningsmyndigheten har för vana att inrikta sig på journalister och nyhetsförmedlare.

Ahmad Muaffaq Zaidan blev måltavla inom NSA:s antiterror-program kallat Skynet, som har samma namn som det självmedvetna datorsystemet som försöker utplåna mänskligheten i filmserien ”Terminator”. Uppgifter inhämtas från telefoner och annan digital kommunikation.

– Det är den här typen av omfattande datainsamling som oroar oss mest. Om någon skulle kartlägga mitt beteende och alla de människor jag kommit i kontakt med under de senaste tjugo åren antar jag att jag också skulle hamna högt i någon rankning, säger Bob Dietz, chef för CPJ:s Asien-avdelning, till IPS.

Thomas Hughes från organisationen Artikel 19 säger att han är djupt oroad över att Ahmad Muaffaq Zaidan övervakats. Ahmad Muaffaq Zaidan beskrivs som en första klassens journalist av kollegor och anställda vid andra nyhetsorganisationer.

– Övervakning av journalister leder till kringskuren yttrandefrihet och hindrar journalister att göra sitt viktiga jobb med att avslöja oegentligheter och ställa regeringar till svars, säger Thomas Hughes till IPS.

Ahmad Muaffaq Zaidan har gjort intervjuer med flera högt uppsatta al-Qaida-ledare. På sajten Intercept publicerades hans kommentarer till anklagelserna.

”För att kunna informera världen måste vi kunna kontakta relevanta personer, tala med folk på plats och samla in viktig information. Varje antydan till övervakning hindrar detta och är ett brott mot pressfriheten och människors rätt till information. Att hävda att jag, eller någon annan journalist, har någon anknytning till någon grupp som vi har kontaktuppgifter till är en absurd förvrängning och kränkande beskrivning av yrket som journalist”.

Kitty Stapp
IPS/New York