Kabila installerad som president

På onsdagen samlades tusentals personer i Kinshasa, huvudstad i Demokratiska republiken Kongo, när Joseph Kabila installerades som president, rapporterar BBC. Kabila fick 58 procent av rösterna i andra omgången av presidentvalet i oktober, det första fria valet i landet på över 40 år.
Hans medtävlare, Jean-Pierre Bemba som under kriget ledde rebellgruppen MLC – Kongos befrielserörelse – fick 42 procent vid valet. Bemba var dock inte närvarande när Kabila svor presidenteden.

Valresultatet visade att landet är delat. Bemba vann i alla provinser i västra delen av landet där Lingala är det dominerande språket, medan Kabila vann stort i östra delen där Swahili dominerar.
Joseph Kabila är son till Laurent Kabila som mördades i presidentpalatset under mystiska omständigheter i januari 2001.

Laurent Kabila stödde Patrice Lumumba, som efter valsegern 1960 blev det fria Kongos förste premiärminister när kolonialmakten Belgien halade flaggan den 30 juni 1960. Sedan Lumumba 1961 kidnappats och mördats av separatisterna i Katanga och deras belgiska medhjälpare fortsatte striderna fram till 1964-65.

Laurent Kabila, som ledde ett litet marxistiskt parti drog sig tillbaka till trakterna kring Tanganyikasjön där han förde en obskyr tillvaro som bortglömd politiker och diamantsmugglare i årtionden. 1996 handplockades han av Rwanda och Uganda och blev galjonsfigur vid den invasion som störtade diktatorn Mobutu, som hade styrt sedan 1965. Sonen Joseph följde med fadern till intåget i Kinshasa i maj 1997. Under valkampanjen i år anklagades han för att inte vara en riktig kongoles.

Sommaren 1998 bröt krig ut igen när Rwanda försökte inta Kinshasa och Kabila fick hjälp av soldater från Zimbabwe, Angola och Namibia medan Rwanda, Uganda och Burundi skapade eller stödde rebellgrupper. 2002 slöts ett fredsavtal och 2003 inleddes en fredsprocess där rebellerna skulle integreras i en kongolesisk nationalarmé. Efter mordet på fadern tog Joseph Kabila över presidentposten och har av omvärlden alltmer setts som en garant för stabilitet i landet.

Valet i juli och den andra omgången av presidentvalet i oktober organiserades av FN och övervakades av 17 000 soldater i FN-styrkan Monuc och flera tusen soldater i en elitstyrka från EU, där även svenska soldater ingått. Ett stort antal valobservatörer fanns på plats för att övervaka det historiska valet. Carter-centret, som leds USA:s förre president Jimmy Carter, konstaterade att valfusk hade förekommit men att slutresultatet inte påverkades.

Oroligheter utbröt i november vid flera tillfällen i Kinshasa, men till sist fastslog Högsta domstolen att Kabila hade vunnit valet. Vid installationen på onsdagen deltog en rad utländska gäster, däribland Sydafrikas president Thabo Mbeki och Angolas president Jose Eduardo dos Santos.
Demokratiska republiken Kongo har enorma naturrikedomar, däribland diamanter, koppar, guld och andra mineraler, men dess befolkning lever under svåra förhållanden. Mobutu blev under sina 32 år vid makten en av världens rikaste män, då han systematiskt plundrade landet på tillgångar. Krigen sedan 1996 har lett till mellan tre och fem miljoner döda. Stora delar av infrastrukturen har slagits sönder och naturtillgångar plundrats av krigsherrar och grannländer.

I Ituri-regionen i nordöstra delen av landet har förhoppningarna om en bestående fred ökat sedan de sista rebellgrupperna förra veckan skrev på ett fredsavtal, rapporterar FN:s nyhetsbyrån IRIN. I åtta år har kriget i Ituri pågått och minst 60 000 personer har dödats.
– Det finns inte längre några skäl för att fortsätta kriget, sade brigadgeneral Vainqueur Mayala, chef för armén i Ituri.
Enligt avtalet ska 3 500 milismän lägga ned sina vapen och 700 barnsoldater friges. Presidentrådgivaren Alexandre Mwarabu lovade att lägga fram ett förslag i parlamentet om amnesti och att en del av ”officerarna” i milisgrupper ska integreras i den kongolesiska armén.
De tre milisgrupperna; FRPI (Ituris patriotiska motståndsstyrkor), FNI (Fronten av nationalister och integrationister) och MRC (Kongolesiska revolutionärers rörelse) ska nu ombildas till politiska partier.
FN uttryckte förra veckan förhoppningar om att fredsavtalet ska leda till att 260 000 flyktingar ska kunna återvända hem i Ituri.
I provinsen Norra Kivu vägrar dock general Laurent Nkunda att ge upp. Han bröt 2004 med armén och lyckades i juni 2004 inta miljonstaden Bukavu.

I slutet av november lyckades hans styrkor inta staden Sake, 28 kilometer norr om Goma. Den kongolesiska armén och FN-styrkor gick till motanfall och återtog Sake.
På tisdagen rapporterade IRIN att nya strider hade utbrutit i Bunagana, 60 kilometer från Goma. En talesman för kongolesiska armén beskrev det som ett överraskningsanfall från Nkundas styrkor. Enligt företrädare för FN i Goma flydde invånare i riktning mot gränsen till Uganda.

Laurent Nkunda rapporteras dock ha förlorat två av sina närmaste medhjälpare. Enligt nyhetsbyrån AFP uppgav Monuc på måndagen att överste Bernard Byamungu, som beskrevs som chef för de militära operationerna och major Dieudonne Kabika, ”generalsekreterare i CNDP”, Nationella kongressen för folkets försvar, har kapitulerat och överlämnat sig till FN-styrkorna.
Enligt AFP beräknas 160 personer, däribland tre civila, ha dödats under de senaste striderna i Norra Kivu. Omkring 30 000 personer har flytt från sina hem.

Även den kongolesiska armén anklagas för övergrepp. På tisdagen visade BBC bilder från massgravar i Bavi i Ituri-regionen. Anhöriga anklagade kongolesiska arméns första brigad för att ha mördat 28 män, kvinnor och barn. Den militäre åklagaren John Panza sade till BBC att fyra personer har gripits med anledning av massmorden.
Morden ska ha utförts i augusti och september i år.

Följ Monucs rapportering om utvecklingen

Läs mer
Amnesty-rapport om barnsoldater (11 oktober)


BBC