Östra Kongo: Rebelledaren Nkunda förklarar ”Jag har kontroll över Bukavu”

Staden Bukavu i östra delen av Demokratiska republiken Kongo har sett många uppror under Kongos 44-åriga historia som självständigt land. Om det är början till ett nytt uppror är ännu inte klart men den viktiga miljonstaden vid gränsen till Rwanda kontrollerades på onsdagen av rebeller som gjort uppror mot regeringen i Kinshasa. Därmed riskeras nu hela fredsprocessen, rapporterar nyhetsbyrån AP:s korrespondent i Bukavu.

– Sedan kl 11 på förmiddagen har jag haft militär kontroll över Bukavu, förklarade general Laurent Nkunda för reportrar på onsdagen.
Nkundas trupper satte sig för några dagar sedan i rörelse från Goma och generalen struntade i den vapenvila han hade ingått under medling från FN-styrkan i Bukavu.

På onsdagen patrullerade hans trupper till fots och i jeepar i staden. Hans kompajon, överste Jules Mutebutsi, uppgav i telefon för AP att den kongolesiska arméns kommendant i Bukavu, general Mbuza Mabe hade flytt staden:
– Många av Mabes soldater har gått över till oss, medan andra kastat av sig sina uniformer och håller sig inomhus. Några få har flytt med Mabe.

Både Nkunda och Mutebutsi tillhörde under kriget i Kongo rebellgruppen RCD-Goma, som aktivt stöddes av Rwanda. RCD-Goma ingår sedan sommaren 2003 i den övergångsregering som bildats i fredsprocessen där också tanken är att rebellerna ska integreras i den kongolesiska armén. För en vecka sedan inleddes strider mellan Mutebutsis trupper och Mabes styrkor.

FN underströk på onsdagen att deras trupper, som i Bukavu leds av den svenske brigadgeneralen Jan-Gunnar Isberg, har mandat att stoppa övergrepp mot civila.
– Däremot kan vi inte slåss mot arméer. Vi har inget artilleri, förklarade överste Clive Mandel från Kinshasa.
Isberg uppgav i en intervju med Studio Ett i P1 på onsdagen att han har omgrupperat FN-styrkan som nu har utökats från 800 till 1 200 soldater i Bukavu. Isberg uppskattade att Nkundas trupper består av cirka
4 000 soldater.
Viss plundring förekom på morgonen i Bukavu, främst tycks det ha rört sig om civila som angrep FN:s matlager.

Den kongolesiska regeringen förnekade på onsdagen att Bukavu hade fallit och man anklagade Rwanda för att ha skickat in trupper i Kongo. En regeringsdelegation från Kinshasa som skulle medla i Bukavu är dock på väg tillbaka till huvudstaden från Goma. I delegationen ingår Azarias Ruberwa, en av Kongos vicepresidenter, som också tillhörde RCD-Goma.

Enligt AP väckte Bukavus fall starka reaktioner i Kisangani, den viktigaste staden i norra Kongo. Ögonvittnen uppgav att sex FN-fordon brändes upp, liksom ett FN-kontor. FN-personal retirerade till sig högkvarter. Omkring 300 personer samlades också utanför FN:s högkvarter i Kinshasa och slog sönder FN-bilar och hotade FN-personal.


AP