KONGO

Libanon har tillfrågat Demokratiska Republiken Kongo om hjälp med att undersöka omständigheterna kring elva libanesers död i Kongos huvudstad Kinshasa. Enligt BBC dödades libaneserna efter det ännu ouppklarade mordet på president Laurent Kabila.

På onsdagen uppges justitie- och utrikesministrarna i Kinshasa ha sagt att libaneserna hade ”avrättats”, men några utförliga detaljer gavs inte.
Ministrarna uppgav samtidigt att den officiella undersökningen om Kabilas död kommer fortsätta ännu en månad.

Laurent Kabila sköts den 16 januari under mystiska omständigheter. Två dagar senare bekräftades att han var död, sedan läkarna i Zimbabwes huvudstad Harare hade misslyckats med att rädda hans liv. En livvakt utpekades som mördare efter att ha skjutits ihjäl av överste Edy Kapend. Översten var sedan den första person som framträdde i kongolesisk TV.
Nyligen arresterades dock Kapend och general Nawej Yav.

Enligt justitieminister Mwenze Kongolo dödades ”många personer” efter Kabilas död. Nyhetsbyrån Reuters uppger att anonyma militära källor hävdar att general Yav var ansvarig för att de elva libaneserna greps av militären. En av libanesernas namn ska ha återfunnits i adressboken hos livvakten.


BBC