Rebeller till offensiv i öster

Den 13 mars skrevs ”ett historiskt fredsavtal” under i Senegals huvudstad Dakar av Sudans president Omar al-Bashir och Tchads president Deby i närvaro av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Regeringarna i Tchad och Sudan har anklagat varandra för att understödja rebellrörelser i respektive grannland men nu skulle de respektera varandra och stödja en fredlig utveckling.
Tre veckor efter detta fredsavtal har nya strider utbrutit i östra Tchad, där en EU-styrka på uppdrag av FN:s säkerhetsråd ska skydda hundratusentals flyktingar, både tchadiska internflyktingar och de som har flytt från Darfur i västra Sudan och norra Centralafrikanska republiken.

Den 1 april utbröt nya strider i staden Adé i östra Tchad. Rebeller gick till attack och enligt FN:s nyhetbyrå IRIN dödades sju civila medan 47 sårades. Jan Peter Stellema, som leder MSF, Läkare utan gränser, i Tchad, uttalade stor oro för stadens cirka 1 000 invånare och de 10 000 tchadiska flyktingar som finns i området:
- De är mycket utsatta och har blivit bortglömda av internationella hjälporganisationer. FN finns inte här på grund av säkerhetsskäl.
ICRC, Internationella Röda kors-kommittén, uppmanade de stridande parterna att inte dra in civila i striderna. Tidigare har stridernas karaktär gjort att civila till stor del förskonats från direkta stridshandlingar, men ICRC är nu oroat över rapporterna om de höga förlusterna i Adé.

Källor i Adé uppgav enligt IRIN att anfallet utfördes av rebeller som tillhör Nationella alliansen, en omgruppering av de tre rebellgrupper som den 31 januari anföll Tchads huvudstad N'djamena. Alliansen leds av den tidigare tchadiske generalen Mahamat Nouri.
- Det kan ha varit en enstaka händelse men vi fruktar att det är början på en mycket större offensiv, sade en diplomat i N'djamena som ville vara anonym till IRIN. Vad rebellerna planerar går bara att gissa. Attacken mot Adé kan vara en skenmanöver för ett större anfall någon annanstans.

Enligt IRIN ska franska armén ha flugit ut 47 sårade tchadiska regeringssoldater från Adé. En fransk befälhavare ville inte kommentera saken. Frankrike leder både EU-styrkan, där också svenska soldater ingår, och har 1 400 egna soldater i Tchad. Dessa soldater har tidigare bistått Tchads president Idriss Deby.
Nationella alliansen varnade i onsdags ”återigen Frankrike för att ge stöd till diktatorn”, syftande på Deby, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Rebellerna anklagade franskt flyg för att genomföra spaningsuppdrag över ”befriade områden” och sedan skicka informationen vidare till den tchadiska regeringsarmén.

Regeringen i Tchad hävdade att rebellerna hade efterlämnat 45 kraftigt bestyckade pickup-bilar efter anfallet mot Adé och att de drog sig tillbaka över gränsen till Sudan. Sudan förnekade Tchads anklagelser om inblandning i anfallet. Ali Gadaye, språkrör för Nationella alliansen, sade i telefon från Gabons huvudstad Libreville att rebellerna hade föstört dussintals tchadiska arméfordon och sex stridsvagnar. Hundratals regeringssoldater skulle ha dödats eller sårats. Gadaye medgav att 21 rebellsoldater hade dödats medan 47 hade sårats.

Den 2 april hävdade Sudans militäre talesman, Othman Mohammed al-Agbash, att två tchadiska stridshelikoptrar anfallit sudanesiska armépositioner inne i Sudan runt staden Baida i västra Darfur.
Förhoppningarna kring fredsavtalet från den 13 mars är snabbt på väg att ersättas av en oro för att krisen i östra Tchad åter är på väg att skärpas.

Fria tidningar enas mot censuren (Amnesty Press 31 mars)

"Ut med flyktingarna från Darfur" (Amnesty Press 11 februari)

Krisen skärps – rebeller anfaller i öster (Amnesty Press 10 april 2006)

Olagliga massvräkningar i N'djamena under undantagstillståndet (Human Rights Watch 3 april)


IRIN