Uppemot 40 polska dissidenter gripna

Uppemot 40 polacker ur den förbjudna organisationen ”Polackers union” ___har gripits i Vitryssland._

I förra veckan konfiskerades ett polskt kulturcenter av polis i Vitryssland. Polen har fördömt händelsen och hemkallat sin ambassadör. Medlemmarna ur ”Polackernas union” greps när de var på väg till en domstolsutfrågning i stadsdelen Ivyanets i staden Volozhyn, som handlade om tillslaget. Vissa av dem dömdes till flera dagars fängelse och Andzelika Borys, organisationens ledare, dömdes till en miljon rubel, vilket motsvarar 2670 kronor, i böter.

Offensiven från de vitryska myndigheterna mot minoriteter i landet riskerar att försämra den nyligen förbättrade relationen mellan Vitryssland och EU, skriver Financial Times.

  • Människor ansvariga för repressioner mot polacker i Vitryssland har ingen rätt att komma in i vårt land, sade Andrzej Kremer, biträdande utrikesminister i Polen, enligt Financial Times.

Vid ett möte i Warszawa i fredags träffade den polske utrikesministern Radoslaw Sikorskij Vitrysslands utrikesminister Sergej Martynov. Radoslaw Sikorskij varnade då sin kollega om vad undertryckandet av den polska minoriteten kan komma att leda till. Även Jerzy Buzek, Europaparlamentets talman, har uttryckt oro över gripandet. En grupp ur parlamentet kommer att resa till Vitryssland i nästa vecka för att undersöka vad som har hänt.

”Polackernas union” förbjöds för fem år sedan. Den enda tillåtna gruppen för polacker i Vitryssland är lojal mot Vitrysslands president Alexander Lukasjenko.

Andrzej Kremer varnade på måndagen för att utspelen från Vitryssland mot landets polacker kan komma att isolera landet ifrån EU.

I Vitryssland bor det tio miljoner människor och 400 000 av dessa är polacker. ”Polackernas union” är den största frivillighetsorganisationen för polacker i landet, det beror delvis på att många organisationer har tvingats att gå under jorden på grund av Alexander Lukasjenkos politik.

Läs mer:

En belarusisk varg kan aldrig bli vegetarian (Amnesty Press 11 december 2009)

Valspecial: Vitryssland (Amnesty Press temasidor 2006)


Financial Times