Fallet Oleg Sentsov – filmregissören från Krim som dömdes till 20 års fängelse

Hälsotillståndet för Oleg Sentsov rapporteras ha försämrats. Han har hungerstrejkat sedan den 14 maj med krav på att alla ukrainska politiska fångar ska friges från ryska fängelser. Nummer 2 i skriftserien ”Gotlandssamtal” från förlaget Ariel handlar om processen mot Sentsov.

böcker | 2018-08-09
Av: Andrea Bodekull
Även publicerad i AmnestyPress #3/2018
I augusti 2015 dömdes en rysk miliärdomstol i Rostov vid Don filmregissören Oleg Sentsov till 20 års fängelse. Ekologisten och antifascisten Aleksandr Kolchenko dömdes vid samma rättegång till tio års fängelse.

I augusti 2015 dömdes en rysk miliärdomstol i Rostov vid Don filmregissören Oleg Sentsov till 20 års fängelse. Ekologisten och antifascisten Aleksandr Kolchenko dömdes vid samma rättegång till tio års fängelse. Foto: Amnesty International

Skrift: Processen mot Oleg Sentsov
Författare: Andrij Osavoljuk, ukrainsk statsvetare och människorättsaktivist som forskar om människorättsbrott begångna i samband med den ryska ockupation av Krim sedan 2014.
Översättning: Mikael Nydahl
Förlag: Ariel Förlag

Nyligen inledde Ariel förlag en ambitiös satsning på en skriftserie kallad “Gotlandssamtal” för att belysa situationen för det fria ordet och yttrandefriheten i Ryssland. Nu har häfte nr 2 utkommit och det tar upp processen mot den ukrainske regissören Oleg Sentsov.

Oleg Sentsov greps tillsammans med tre andra personer den 10 maj 2014 av ryska säkerhetstjänsten FSB. Han hade tidigare tillsammans med andra deltagit i demonstrationer mot den ryska ockupationen och annekteringen av Krim. Drygt ett år senare, den 25 augusti 2015, dömdes Sentsov till 20 års fängelse för att ha “organiserat en terroristcell”, och ha “begått terrorhandlingar i april 2014”. De övriga tre dömdes till kortare straff.

Sedan Sentsov dömdes har han förflyttats mellan olika fångkolonier och befinner sig nu i Sibirien, långt från sitt hem i Simferopol och sina två minderåriga barn. Sentsov inledde den 14 maj i år en hungerstrejk med krav på att Ryssland ska frige alla de ukrainska politiska fångar som sitter i ryska fängelser.

Foto: Ariel Förlag

Häftet “Processen mot Oleg Sentsov” är en sammanställning av utdrag ur två rapporter som getts ut av den Polenbaserade organisationen Fundacja Otwarty Dialog (Stiftelsen Öppen Dialog).

Det första lite längre utdraget publicerades i september 2015 och går in på detaljer i samband med rättegången, bland annat ifrågasättande av opartiskhet och objektivitet från åklagarsidans vittnen. Vittnena var bland annat tidigare dömda, sådana som valt att samarbeta med ryska säkerhetstjänsten samt hemliga vittnen. Texten tar också upp hur anklagelser fabricerats och hur FSB provocerat fram brott och även hur tortyr användes för att tvinga fram bekännelser från de anklagade.

Det andra kortare utdraget handlar medborgarskap. Den ryska förundersökningen har inte erkänt de åtalades ukrainska medborgarskap utan hävdar att de i och med annektering automatiskt blev ryska medborgare, något ingen av de åtalade har accepterat.

I ett efterord ger Mikael Nydahl en bakgrund till fallet och med koppling till Sentsovs hungerstrejk påminner han om Anatolij Martjenko, den politiske fången som avled i sviterna av sin hungerstrejk i december 1986. Människorättsaktivisten Alisa Ganijeva avslutar häftet med en kort text om svårigheterna att bedriva arbetet i Ryssland för Sentsovs fall.

Andrea Bodekull

Läs också

Ukrainian Ombudswoman Says 'Rapid Actions Needed' To Save Sentsov (RFE/RL 9 augusti 2018)

Weak pulse and anemia: Lawyer about deterioration of Sentsov's health (Crimean News Agency 7 augusti 2018)

Russia: Amnesty International denied access to Oleg Sentsov, on hunger strike for 81 days (Amnesty International 2 augusti 2018)

Ryssland - frige den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov! (Amnesty Internationals aktion 30 juli 2018)

Call to action - Russia: Free Oleg Sentsov (Pen International 10 maj 2018)

Fler Gotlandssamtal

Det fria ordet i Ryssland i fokus för ny skriftserie (om häfte nummer 1 i Gotlandssamtal – om Jurij Dmitrijev)

böcker | 2018-08-09
Av: Andrea Bodekull
Även publicerad i AmnestyPress #3/2018