Efter fyra dagar stängs Youtube ner igen

Videodelningssajten Youtube har återigen stängts ner i Turkiet efter ett domstolsbeslut i Ankara på tisdagskvällen. Detta bara dagar efter att en annan domstol på lördagen beslutat att tillåta användningen av sajten i Turkiet igen. Youtube förbjöds permanent för två år sedan då videoklipp som ansågs förolämpa landsfadern Mustafa Kemal Atatürk spridits på sidan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Enligt Utrikespolitiska Insititutet (UI) och organisationen Reportrar utan gränser (RSF) begränsas yttrandefriheten även i andra sociala medier.

Sedan november år 2007 har lag 5651 använts i Turkiet för att förbjuda nätpublikationer med material som antingen anses kunna uppmuntra till prostitution, droganvändning, självmord, pedofili och obsceniteter eller anses skymfa minnet av det moderna Turkiets grundare – Mustafa Kemal Atatürk. Lagen innebär att en åklagare inom ett dygn kan få en sida nedstängd om denne finner att materialet är av ovanstående karaktär.

RSF uppmanar på sin hemsida de turkiska myndigheterna att ändra lagen ”så att människor kan uttrycka sig fritt på Internet igen”.

Turkiet räknas som en av världens största internetmarknader och rankas som det sjätte mest internetuppkopplade landet i Europa, enligt UI. Samtidigt har Organisationen för säkerhet och samarbete (OSSE) uppgett till Reuters att i juni i år så var fler än 5 000 internetsidor förbjudna i Turkiet.

Enligt UI använder ungefär 24 miljoner turkar det sociala Internetverktyget Facebook för att hålla kontakten med varandra vilket gör att Turkiets befolkning är de fjärde största användarna av Facebook i världen.

Beslutet att stänga ner Youtube kritiserades av Turkiets president Abdullah Gül i somras när han, på Internet, twittrade en uppmaning till myndigheterna att hitta en lösning. Eftersom Turkiet är en EU-kandidat röstade turkarna i september i år för en ny konstitution mer anpassad för ett potentielllt EU-medlemsskap. Detta har lett till spekulationer om att förbudet mot Youtube snart kan vara historia men än så länge är trenden den motsatta. UI skriver på sin hemsida att ”åtalen mot de sociala medierna i Turkiet strömmar in till domstolarna”. Facebook leder åtalsligan och en rättegång mot sajten är väntad. Enligt UI har turkiska journalister kallat rättegången mot Facebook för ”ett litmus-test för turkiskt rättsväsen och turkisk demokratisering”.

Trots att Youtubes redaktörer sagt till RSF redan år 2009 att de tagit bort de videor som föranledde beslutet att stänga ner sajten för två år sedan fortsatte censuren fram till och med i lördags. Då beslutade en turkisk domstol att upphäva förbudet efter att de turkiska myndigheterna använt en sig av tysk firma som tagit bort videorna. RSF kallade förra året blockeringen av Youtube för ”oberättigad” och att detta uppförande med att ”godtyckligt censurera innehåll” var ”ovärdigt av ett land som påstår sig vara demokratiskt”.

Redan fyra dagar efter lördagens upphävande kunde turkiska invånare, på onsdagen, inte nå Youtube igen. En turkisk domstol återtog beslutet att förbjuda Youtube efter att sajtens redaktörer vägrat att ta bort en, smyginspelad, video som visar en oppositionspolitiker tillsammans med en rådgivare i en pikant situation. Reuters uppger inte vem denne politiker är men tidigare i år avgick 71-årige Deniz Baykal, som sedan 1992 varit ordförande för Republikanska folkets parti (CHP), efter en sexskandal. Han smygfilmades i ett hotellrum när han var intim med sin föredetta sekreterare och den filmen spreds på Internet.

Yttrandefriheten begränsas även ytterligare av flera artiklar i den turkiska brottsbalken. Dagstidningen Gündem och nyhetsbyrån Firat News Agency (FNA) blockerades på grunder av ”propaganda för en terroristorganisation” sedan de anklagats för att ha stöttat det förbjudna kurdiska arbetarpartiet PKK. Varken Gündem eller FNA blev informerade om eller fick möjlighet att bemöta beslutet. Orhan Pamuk, 2006 års nobelpristagare i litteratur, och journalisten Hrant Dink, som mördades av ultranationalister i Istanbul för tre år sedan, åtalades båda för att ha ”förolämpat den turkiska identiteten” (sedan april 2008 lyder texten istället ”förolämpat den turkiska nationen” i artikel 301).

Även i Kina, Libyen, Iran, Tunisien och Turkmenistan är Youtube förbjudet.

Läs mer

**Amnesty Press om_

Kampen för pressfrihet i Turkiet (5 juli 2007)

Kritik från Europakommissionen i kommande rapport _**(18 september 2008)

Turkiske journalisten Emre Kızılkaya _skriver om förbudet mot Youtube på sin blogg

The Man Bit the Dog (26 januari 2008)

Video om det turkiska förbudet mot Youtube (Youtube-klipp)

Happy 2010 lol Youtube Still Banned in Turkey because of these Bourjhamoud remixed video clips _**


Reuters