Inga romantiska komedier under femte upplagan av Angeläget

reportage | 2010-05-03

Biografen Bergakungens största salong fylldes av gymnasieungdomar från hela landet när dokumentärfilmsfestivalen Angeläget firade femårsjubileum i Göteborg. Under parollen ”100 procent äkta” lyftes teman som våldtäkt, arbetslöshet och homofobi.

  • Vänta er inte några barnprogram eller romantiska komedier. Det här är starka filmer som man blir berörd av.
    Med de orden inleddes festivalen av värden Morgan Larsson, känd från Christer i P3.
    Det sparades inte på trumvirvlar när det skulle avslöjas vilka bidrag juryn utsett till årets vinnare. Förväntan låg i luften och när filmteamet bakom ”Ett jävla jobb” såg sin film börja rulla på bioduken spreds deras glädjevrål över hela salongen.

  • Det finns så mycket fördomar om att arbetslösa inte anstränger sig men här ser man att de verkligen försöker, säger Michelle Hammarstrand, från Stillerska filmgymnasiet i Stockholmen, en av flera som gjort "Ett jävla jobb".

I filmen får publiken följa Hassan och Ahmed som har ”printat ut 600 cv:n”, men jobben de söker går alltid till någon annan. Inte nog med att de är unga, de möts också av rasism och har träffat arbetsgivare som påstått att de ”inte anställer” för att strax därpå anställa någon med ett typiskt svenskt efternamn. Ahmed sammanfattar det till synes hopplösa läget när han berättar att det enda vita jobb han haft var som tidningsutdelare när han 12 år.

Felicia Boudrée, Michelle Hammarstrand, Axel Hejdenberg, Simon Linde och Filip Stanković från Stillerska filmgymnasiet i Stockholm har gjort filmen ”Ett jävla jobb”.

  • Vi hoppas att publiken ska känna igen sig och få en bild av hur det är att vara i den situationen, säger Filip Stanković, som har gjort filmen tillsammans med flera andra.

Michelle Hammarstrand berättar att de absolut inte ville att Hassan och Ahmed skulle framstå som offer i filmen. Fokus ligger därför på deras uthållighet och förmåga att inte gräva ner sig.

  • Vi kunde ha intervjuat politiker och berättat mer om ungdomsarbetslöshet i siffror, men då hade det inte kommit från dem, säger Filip Stanković.

Martin Rydehn, projektledare för Angeläget, berättar att rätten till arbete har tagits upp i många av årets bidrag, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på alla varsel och uppsägningar.

  • Liksom tidigare år tar många filmer upp teman som har varit aktuella och diskuterats flitigt i samhället, säger han.

Till vänster: Martin Rydehn, projektledare för Angeläget.
Till höger:__ __Serengetis reggaetakter satte salongen i gungning.

Festivalen arrangeras av Amnesty international och KulturUngdom i samarbete med Svenska filminstitutet. Totalt har över 60 bidrag skickats in och av dem har 25 filmteam nominerats och bjudits in till festivalen, där de sju vinnarfilmerna visas.
De vinnande bidragen kommer att ses av många. De visas och diskuteras i skolor, på fritidsgårdar och på andra festivaler. DVD:n med förra årets dokumentärfilmer har beställts av närmare 1 000 pedagoger.

  • Filmerna visar på ungdomars skaparkraft och engagemang i viktiga frågor. Jag tror att många tycker att filmerna ligger nära verkligheten och man tänker att de har hög legitimitet bland unga eftersom det är unga som har gjort dem, säger Martin Rydehn.

Festivalen förgylldes av att gäster som Tasso Stafilidis, verksamhetschef för HBT-festivalen i Göteborg och att läkaren Henry Ascher fanns på plats och kommenterade filmerna. Halvvägs in i festivalen bjöds publiken på ett medryckande uppträdande av danceduon Serengeti innan det var dags att kora de sista vinnarna.

Olle Öberg, Jennifer Spetsmark, Gabriel Carlsson och Ulrika Hjelm från Sinclair gymnasieskola i Uddevalla har gjort filmen ”Vad betyder ett liv?”.

Filmteamet från Sinclair gymnasieskola i Uddevalla kallades upp på scen och fick ta emot diplom för sin film ”Vad betyder ett liv?”. Filmen handlar om hur det är att leva som papperslös i Sverige. Under arbetet har de mött människor som gråtit av förtvivlan över den situation de befinner sig i. Olle Öberg berättar att han genom arbetet med filmen fått se en dold sida av Sverige:

  • De här personerna är också människor och de har rätt till mat och vård, säger han bestämt på minglet efter festivalen.
  • Det var intressant att få träffa de här människorna och höra om deras vardag. De kommer nog att bli glada över att filmen uppmärksammas.

Några andra som fick ta emot diplom var Emilia Morén och Thim Gustavsson från Thomasgymnasiet i Strängnäs. De har gjort filmen ”Utsatta kvinnor” som handlar om en tjej som har blivit utsatt för våldtäkt.

Thim Gustavsson och Emilia Morén (samt Johanna Karlsson som inte kunde medverka) från Thomasgymnasiet i Strängnäs har gjort filmen ”Utsatta kvinnor”.

  • Hon känner skam fast att det inte på något sätt var hennes fel. Det är många som blir utsatta utan att någon annan får veta om det. Vi hoppas att filmen ska beröra. Man pratar så mycket om det här, men ändå fortsätter det att hända, säger Emilia Morén.

  • Vi hoppas också att man genom filmen ska se hur jobbigt det är att berätta. Det går inte att tvinga fram svar, tillägger Thim Gustavsson.

Nytt för årets festival var utdelningen av ”publikens pris”. Med hjälp av färgade lappar fick publiken rösta fram en favorit bland de sju vinnarfilmerna. Valet föll på filmteamet från Hulebäcksgymnasiet i Härryda och deras dokumentär om det karismatiska paret Ingvar och Kaja. I filmen berättar paret om sin passionerade kärlek och om den homofobi de utsatts för under åren tillsammans.

Text: Charlie Olofsson
Foto: Charlie Olofsson

Läs mer om alla vinnarfilmer på Angelägets webbplats. Där finns också en dokumentärfilm om filmfestivalen.

reportage | 2010-05-03